Blogs

    • 'LAVEL!' In de Kinderboekenweek en elke andere dag

      Door Janneke de Jong-Slagman

      In de Kinderboekenweek kan niemand eromheen: lezen is belangrijk. Met het thema Eigen-wijs kan iedereen wel uit de voeten, want de Nederlandse jeugdliteratuur kent veel personages met deze eigenschap.

      Lees meer ›
    • Herbergzaamheid op de markt

      “Wat verstaan jullie onder herbergzaamheid? En is dat hetzelfde als gastvrijheid?” zo wordt ons nog weleens gevraagd. Het zoeken naar antwoorden die concreet aangeven wat herbergzaamheid in de school inhoudt, dat is de taak die het lectoraat heeft samen met collega’s uit zowel het (speciaal) basisonderwijs, als het voortgezet onderwijs als het MBO en HO.

    • Groei in je werk als kwaliteitscoördinator met de post-hbo-opleiding Intern Begeleider

      Groei in je werk als kwaliteitscoördinator met de post-hbo-opleiding Intern Begeleider

    • Een lectorale rede voor kinderen

      Een mooi verhaal, die lectorale rede van jou. Maar kun je dit ook uitleggen aan basisschoolleerlingen? Zo daagde een collega mij uit. Een paar weken later sta ik voor groep 8; voor mijn lectorale rede 2.0.

    • Verbinding

      ‘Verbinding’ is het jaarthema binnen Driestar educatief. We hoorden er tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst een causerie, doorspekt met humor van Kees van der Staaij, over.

    • (G)een lui letterland

      Sverre (14 maanden, links op de foto) heeft zijn boekje uit, zijn neefje van bijna twee jaar ook. Ze staan op de foto met hun boekjes in de hand en het lijkt erop dat ze willen ruilen. Een boekgesprek zal het nog niet worden, maar als deze jongens zo doorgaan, worden ze beslist lezers.

    • Meer lezen, beter in wiskunde?

      Veel scholen laten kinderen een halfuur per dag stillezen. Aan het belang hiervan wordt niet getwijfeld. Maakt het daarbij uit wat kinderen lezen?

    • Een boek voor 29 februari

      De torens van februari is een boek waar je op 29 februari in zou moeten beginnen. Op die schrikkeldag kunnen geheimzinnige dingen gebeuren.

    • Communicatief MVT-onderwijs, echt?

      Communicatief MVT-onderwijs, echt? De laatste jaren verschijnt er veel interessant en goed onderzoek naar het geven van een moderne vreemde taal (MVT) in Nederland. Niet in een laboratorium, maar gewoon bij en door docenten Engels, Frans en Duits in gewone klassen. Er is inmiddels een aantal proefschriften verschenen met bevindingen en inzichten die goed toe te passen zijn in je eigen MVT-lessen. Enkele highlights daaruit en een paar opmerkingen.

    • De wereld van lesmethodes in De Avondshow: hoe kijken wij ernaar?

      ‘Arjen Lubach duikt in 'De Avondshow met Arjen Lubach' via de waan van de dag langs inspirerende gasten tot op de bodem van het nieuws.’* In de aflevering van 31 januari 2024 snorkelde hij naar de bodem van de wereld van lesmethodes – en hij dook aardig wat rommel op.