Blogs

  • Verbinding

   Door Lydia van Hartingsveldt, lid kenniskring Herbergzaam Onderwijs

   ‘Verbinding’ is het jaarthema binnen Driestar educatief. We hoorden er tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst een causerie, doorspekt met humor van Kees van der Staaij, over.

   Lees meer ›
  • (G)een lui letterland

   Sverre (14 maanden, links op de foto) heeft zijn boekje uit, zijn neefje van bijna twee jaar ook. Ze staan op de foto met hun boekjes in de hand en het lijkt erop dat ze willen ruilen. Een boekgesprek zal het nog niet worden, maar als deze jongens zo doorgaan, worden ze beslist lezers.

  • Meer lezen, beter in wiskunde?

   Veel scholen laten kinderen een halfuur per dag stillezen. Aan het belang hiervan wordt niet getwijfeld. Maakt het daarbij uit wat kinderen lezen?

  • Een boek voor 29 februari

   De torens van februari is een boek waar je op 29 februari in zou moeten beginnen. Op die schrikkeldag kunnen geheimzinnige dingen gebeuren.

  • Communicatief MVT-onderwijs, echt?

   Communicatief MVT-onderwijs, echt? De laatste jaren verschijnt er veel interessant en goed onderzoek naar het geven van een moderne vreemde taal (MVT) in Nederland. Niet in een laboratorium, maar gewoon bij en door docenten Engels, Frans en Duits in gewone klassen. Er is inmiddels een aantal proefschriften verschenen met bevindingen en inzichten die goed toe te passen zijn in je eigen MVT-lessen. Enkele highlights daaruit en een paar opmerkingen.

  • De wereld van lesmethodes in De Avondshow: hoe kijken wij ernaar?

   ‘Arjen Lubach duikt in 'De Avondshow met Arjen Lubach' via de waan van de dag langs inspirerende gasten tot op de bodem van het nieuws.’* In de aflevering van 31 januari 2024 snorkelde hij naar de bodem van de wereld van lesmethodes – en hij dook aardig wat rommel op.

  • Marcheren of lopen? Over leiders en de dialoog

   'In de praktijk van ons werk zien we dat veel (school)leiders iets herkennen van de schijnbare tegenstelling tussen het geven van ruimte versus duidelijk zijn. Bijvoorbeeld: mag je voor een collega een uitzondering maken op een afspraak die voor het hele team geldt? Of: in hoeverre is de richting die we opgaan vaststaand of zit daar speelruimte?'

  • Herbergzaam onderwijs

   Waar associeer jij een herberg mee? Met warmte in deze koude dagen? Of met gezelligheid en het één en ander voor de inwendige mens? In een herberg ben je doorgaans niet alleen. Het is juist de gastvrijheid die centraal staat in de herberg. Of zijn er nog steeds herbergen die zeggen: ‘geen plaats’, zoals Jozef en Maria ondervonden.

  • Bindende verschillen

   ‘Verbinding’ is het jaarthema binnen Driestar educatief. We hoorden er tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst een causerie, doorspekt met humor, over van Kees van der Staaij. Het veronderstelt volgens hem het zoeken naar het gemeenschappelijke. Dat legt verbinding tussen mensen en hun standpunten.

  • Kwetsbaar

   Ik kan me nog goed een situatie voor de geest halen uit mijn beginnersjaren als juf. Elke woensdag gaf ik les aan groep 6, een groep met pittige, mondige leerlingen. Deze dagen vond ik een uitdaging. Aan de ene kant moest ik het gewoon kunnen. Ik had toch immers mijn pabo-diploma?