Blogs

    • Een hangbrug van woorden

      Door dr. Janneke de Jong-Slagman, lector Geletterdheid

      Jaren geleden waren mijn man en ik in de Pyreneeën, bij de Passerelle d'Holzarte. Wat een indrukwekkend landschap! Over een steile kloof was een hangbrug ‘gespannen’, die er vanuit de verte heel fragiel uitzag. Om de kloof te overbruggen moet je daadwerkelijk de stappen zetten, een andere optie is er niet. Dan blijf je aan dezelfde kant, met een beperkt perspectief.

      Lees meer ›
    • Een herbergzame mentor

      "Ik ben benieuwd hoe het met je gaat." Deze eenvoudige vraag van een mentor leidde tot een diep gesprek, waarin een leerling haar hart opende: "Ik voel me zoveel beter dan voor de vakantie. Door te bidden hoort God. Dat geeft mij blijdschap." Ze straalde terwijl ze de woorden uitsprak. Een ervaring om stil verwonderd over te zijn als je hiervan getuige bent.

    • Handreikingen aardrijkskunde bieden inspiratie voor lessen over een jonge aarde

      De aarde is enkele miljarden jaren oud. Miljoenen jaren van geologische krachten en de evolutie van het leven resulteerden in haar huidige aanzien. Voor een reformatorische docent kan het een uitdaging zijn deze vrij algemeen aanvaarde theorie vanuit een Bijbels standpunt te bespreken.

    • Nobelprijs of erfenis

      Leraren doen er regelmatig toe in de levens van leerlingen. Soms blijkt dat echter pas veel later, als de schooltijd al vergleden is in het verleden. Een bekend voorbeeld daarvan is Albert Camus, de schrijver van La peste en het existentialistische L’étranger. Als hij in 1957 hoort dat hij de Nobelprijs voor de literatuur zal krijgen, schrijft hij zijn oud-leraar een brief.

    • Rinus en Wifi: voorlezen!

      De Nationale Voorleesdagen komen eraan. Van 22 januari tot en met 1 februari heeft voorlezen àlle aandacht. Hopelijk leest iedere leerkracht dagelijks voor, maar doen ouders dat thuis ook. Zij hebben meer invloed op de leesontwikkeling dan de school…

    • Sjalom-zoekend burgerschap

      ‘Natuurlijk kunnen we als christelijke scholen iets met de burgerschapsopdracht van de overheid’, zegt Henry vol overtuiging. ‘In onze identiteit zit toch genoeg om daar een positieve bijdrage aan te leveren?’

    • Humor

      Wanneer heb je voor het laatst gelachen? Zo lachen dat de tranen over je wangen rollen en je bijna niet meer op je stoel kan blijven zitten? Als ik mensen zo zie lachen, begint het bij mij ook te kriebelen. Ik voel me vrolijk worden als ik het plezier van anderen zie. Lachen werkt aanstekelijk.

    • Waarom afscheid van de herberg net iets meer pijn doet...

      Afscheid nemen doet pijn. Dat is mij wel bekend. Maar wat mij bezighoudt is de vraag waarom het afscheid als projectleider van de kenniskring herbergzaam onderwijs iets pijnlijker aanvoelt.

    • ‘We hebben toch aardrijkskunde, geen godsdienst?’

      ‘We hebben toch aardrijkskunde, geen godsdienst?’ Je hoort het de leerlingen zeggen als je tijdens een aardrijkskundeles de Bijbel wilt opendoen. Maar is dat wel de aangewezen manier om van een les een christelijke les te maken?

    • 'LAVEL!' In de Kinderboekenweek en elke andere dag

      In de Kinderboekenweek kan niemand eromheen: lezen is belangrijk. Met het thema Lekker eigenwijs kan iedereen wel uit de voeten, want de Nederlandse jeugdliteratuur kent veel personages met deze eigenschap.

    • Herbergzaamheid op de markt

      “Wat verstaan jullie onder herbergzaamheid? En is dat hetzelfde als gastvrijheid?” zo wordt ons nog weleens gevraagd. Het zoeken naar antwoorden die concreet aangeven wat herbergzaamheid in de school inhoudt, dat is de taak die het lectoraat heeft samen met collega’s uit zowel het (speciaal) basisonderwijs, als het voortgezet onderwijs als het MBO en HO.

    • Een lectorale rede voor kinderen

      Een mooi verhaal, die lectorale rede van jou. Maar kun je dit ook uitleggen aan basisschoolleerlingen? Zo daagde een collega mij uit. Een paar weken later sta ik voor groep 8; voor mijn lectorale rede 2.0.

    • Verbinding

      ‘Verbinding’ is het jaarthema binnen Driestar educatief. We hoorden er tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst een causerie, doorspekt met humor van Kees van der Staaij, over.

    • Een boek voor 29 februari

      De torens van februari is een boek waar je op 29 februari in zou moeten beginnen. Op die schrikkeldag kunnen geheimzinnige dingen gebeuren.

    • Communicatief MVT-onderwijs, echt?

      Communicatief MVT-onderwijs, echt? De laatste jaren verschijnt er veel interessant en goed onderzoek naar het geven van een moderne vreemde taal (MVT) in Nederland. Niet in een laboratorium, maar gewoon bij en door docenten Engels, Frans en Duits in gewone klassen. Er is inmiddels een aantal proefschriften verschenen met bevindingen en inzichten die goed toe te passen zijn in je eigen MVT-lessen. Enkele highlights daaruit en een paar opmerkingen.