Blogs

  • Blog Piet Murre: Mijn eerste agenda

   Door dr. ir. P.M. (Piet) Murre

   In de zomervakantie word ik geacht allerlei karweitjes te doen en dingen op te ruimen. Bij het doorspitten van de zolder kwam ik zodoende een stapel docentenagenda’s tegen. Eens even kijken, 1994. Ja hoor, mijn eerste jaar als docent.

   Lees meer ›
  • In vormingsonderwijs is wat te beleven!

   “Ik neem geen mening de brug op”, zegt een van de deelnemers in mijn workshop. “Wat neem je dán mee?" vraag ik. Samen denken we na hoe vakleerkrachten levensbeschouwelijke vorming van verschillende denominaties de leerlingen tegemoet gaan, waarbij vakleerkrachten en leerlingen elkaar als het ware in het midden van de brug ontmoeten.

  • Bijbels opvoeden is kinderen tot een hoger doel brengen

   Opvoeden bij het Woord betekent dat de Bron van wijsheid en waarheid buiten onszelf ligt. Wat de Heere zegt, is goed voor onze kinderen.

  • Blog Piet Murre: Leidinggeven is een vak apart

   Onlangs vertrok een gewaardeerde collega om elders manager te worden. Hij vroeg mij om enkele kernpunten van goed leiderschap op papier te zetten.

  • Een goed ‘joods’ kinderboek?

   In een tijdschrift dat je in Amerikaanse bibliotheken gratis mee mag nemen, las ik een aantal interessante recensies onder de noemer ‘Pious and pageturning’. Ze gingen over jeugdboeken waarin geloof een rol speelt én die bijzonder boeiend zijn.

  • Wat is een mandarijn? (Het belang van kennis voor het lezen)

   Dat leesvaardigheid onder druk staat, weten we in het onderwijs inmiddels wel. Dat je minder kennis verwerft als je niet leest, is dan ook een open deur. De vraag ‘Wat is een mandarijn?’ illustreert dat.

  • Orthopedagoog in het VO – ervaringen vanuit het werkveld: Jongeren in de knel, wat werkt wel?

   Momenteel is het volop in het nieuws: veel jongeren hebben het moeilijk, we zitten met de naweeën van de corona-pandemie. Tijdens de lockdowns vielen vaste structuren weg en contact met leeftijdsgenoten werd bemoeilijkt, iets waar jongeren juist naar snakken. En dat heeft zijn sporen nagelaten. Hoe kunnen we ze het beste helpen? Wat werkt?

  • Rens Rottier neemt afscheid als bestuurder: 'Ik heb hier genoten, ben er geraakt en geïnspireerd'

   Na bijna 25 jaar heb ik op 27 januari afscheid genomen als bestuurder van Driestar educatief. In die jaren heb ik ontelbare mensen ontmoet, contacten gehad met organisaties, leidinggevenden, studenten, scholen, medewerkers.

  • Blog: Ontwikkelen van lesmateriaal is maatwerk

   Zoveel docenten, zoveel meningen. Dat geldt ook voor lesmethodes. Projectleider Gerrald van Beek blogt erover.

  • Wist je dit al over de Nederlandse Intelligentietest voor Onderwijsniveau (NIO)?

   In deze tijd van het jaar wordt in veel groepen 8 van het basisonderwijs weer de NIO (Nederlandse Intelligentietest voor Onderwijsniveau) afgenomen, een test die een indicatie geeft van het niveau van voortgezet onderwijs dat het best passend is bij een leerling. GZ-psycholoog Ria Looij geeft je meer informatie over de NIO en wat onze orthopedagogen en psychologen daarin voor je kunnen betekenen.

  • Gastblog: Over het blije fleecekleedje en de blije moeder

   Gerjanne van Lagen, docent Nederlands, auteur en blogster, schrijft op sociale media over haar gezinsleven. Samen met haar zoon Jan leest ze het boek ‘Wonderlijk en waardevol’. Op Instagram deelde ze haar ervaring: “Hij gniffelt niet bij alle woorden en plaatjes; hij aanvaardt het eenvoudig.” Lees haar verhaal!

  • Echtscheidingskinderen: 7 tips voor leraren

   Imke heeft iedere vrijdag een rolkoffer bij zich. Dan gaat ze het weekend naar haar vader. Door de week woont ze bij haar moeder. Op school gaat het goed met Imke, ze haalt goede cijfers. Toch ziet ze vaak bleek. Hoe zou je meer voor haar kunnen betekenen?

  • Gidsen: werk in uitvoering

   We gaan aan de slag met een werkboek bij Gidsen: een praktische handreiking met de klassenpraktijk als focus en een Bijbelstudie bij ieder thema. Wie wil er met ons meedenken over de beste manier om Gidsen voor alle leraren toegankelijk te maken?

  • Eens - en steeds weer

   De eerste studiedagen van het cursusjaar zitten er weer op. Met enig geluk is zo’n dag een succes en vinden de deelnemers het inspirerend. De vraag is wel wat het langetermijneffect is. Onderzoek laat zien dat het beter is om gedurende langere tijd met hetzelfde thema aan de gang te gaan.

  • Saved by the bell

   Als onderwijsadviseur maak je van alles mee. Mooie dingen, zoals prachtige scholen met realistische beleidsstukken en bemenst met een team dat zich kenmerkt door ontroerende toewijding. Soms ook nare dingen: verpauperde gebouwen, uitgebluste docenten en goedbedoelende schoolleiders die over de hoofden van het personeel beleid ontwikkelen. Van dat laatste maakte ik onlangs nog een aardig voorbeeld mee.