Mediatheek

De mediatheek van Driestar hogeschool is er voor studenten, maar ook voor leerkrachten in het werkveld. Wist je dat je bij ons bijvoorbeeld allerlei interessante lesmaterialen en projectkoffers kunt lenen? Zowel leerkrachten in het primair onderwijs als het voortgezet onderwijs kunnen terecht in de mediatheek. En ook voor peuterspeelzalen hebben we genoeg in huis.

De mediatheek voor onderwijsinstellingen

Met een collectie van ruim 50.000 objecten is er in de mediatheek altijd wel iets leuks of interessants te vinden wat je kan helpen in je les. Wat dacht je van vertelkleding en poppen? Of aanschouwelijk lesmateriaal, zoals muziekinstrumenten en opgezette dieren? En met onze projectkoffers kleed je je projectweek op een unieke manier aan. Tot slot bieden wij je uiteraard ook heel veel boeken en andere media. In onze catalogus vind je er meer over. 
We hebben de keuze uit drie abonnementen: klein, middel en groot. Zie Kosten en Leenvoorwaarden onder het tabblad Lidmaatschap voor meer informatie. Het aanvragen van een lidmaatschap kan via de groene knop hieronder.

De mediatheek voor studenten

Onderzoek doen? Scriptie schrijven? Werkstuk maken? De mediatheek heeft een schat aan informatie! En met bovengenoemd aanbod aan materialen kun je je (proef)les verrijken en wordt deze zeker een succes. 
 

Openingstijden 0.35

 
maandag 10.00 - 17.00
17.00 - 20.45 uur
open
open, balie gesloten
     
dinsdag 8.30 - 12.15 uur
12.15 - 12.45 uur 
12.45 - 17.00 uur
open
open, balie gesloten
open
     
woensdag 8.30 - 17.00 uur
17.00 - 20.45 uur
open
open, balie gesloten
     
donderdag 8.30 - 12.15 uur
12.15 - 12.45 uur
12.45 - 17.00 uur
17.00 - 20.45 uur
open
open, balie gesloten
open
open, balie gesloten
     
vrijdag 8.30 - 15.00 uur open
 

Openingstijden 3.06

 
maandag 10.00 - 20.45 uur open
     
dinsdag 8.30 - 17.00 uur open
     
woensdag 8.30 - 17.00 uur
17.00 - 20.45 uur
open
open, balie gesloten
     
donderdag 8.30 - 20.45 uur open
     
vrijdag 9.00 - 15.00 uur open
 

Aangepaste openingstijden 

 
Meivakantie  
maandag 29 april tot en met vrijdag 3 mei gesloten
   
Hemelsvaartsdag  
donderdag 9 en vrijdag 10 mei gesloten
   
Verbouwing Mediatheek 3.06  
maandag 14 mei tot en met vrijdag 14 juni 3.06 gesloten
Materialen zoveel mogelijk voor die tijd lenen!!  
Mediatheek 0.35 is wel geopend, zie informatie in catalogus van de mediatheek.   
   
Verhuizing mediatheek  
maandag 17 juni tot en met vrijdag 21 juni  beide locaties gesloten
   
Personeelsdag  
vrijdag 28 juni  gesloten
   
woensdag 3 en donderdag 4 juli 8.30 - 17.00 uur
maandag 8 juli 10.00 - 17.00 uur
dinsdag 9 t/m donderdag 11 juli 8.30 - 17.00 uur
vrijdag 12 juli  13.00 - 15.00 uur
maandag 15 en dinsdag 16 juli 10.00 - 16.00 uur
   
Zomervakantie  
woensdag 17 juli t/m vrijdag 23 augustus gesloten

 

Wij bieden particulieren, scholen en andere instellingen die de voorwaarden van Driestar educatief onderschrijven de mogelijkheid gebruik te maken van onze collectie. We heten je van harte welkom en zijn je graag van dienst bij het zoeken naar geschikt en aantrekkelijk materiaal.

In verband met de verbouwing en de verhuizing van de mediatheek is het tijdelijk niet mogelijk om een nieuw lidmaatschap bij de mediatheek af te sluiten. 

Suggesties voor onze collectie

Bij het samenstellen van onze collecties zijn we voortdurend op zoek naar nieuwe, actuele materialen. Suggesties op dit gebied zijn altijd welkom; wij staan open voor tips vanuit de onderwijspraktijk. De collectie is immers enerzijds bedoeld om vorm te geven aan de dagelijkse praktijk maar anderzijds biedt het de mogelijkheid tot reflectie op je eigen professioneel handelen. Zowel leermiddelen, spelmaterialen als boeken en methodieken kunnen door jou getipt worden. Wij schaffen aan en zorgen dat het voor jou beschikbaar komt. Je hoeft dan deze veelal kostbare materialen en boeken niet uit eigen middelen te bekostigen.

>> Lidmaatschap aanvragen/wijzigen

 

Kosten

Abonnementen
 • Groot abonnement € 82,50 per jaar; maximaal 50 uitleningen per keer (waarvan maximaal 3 projectkoffers), maximaal 10 reserveringen per keer
 • Middel abonnement € 55 per jaar; maximaal 25 uitleningen per keer (waarvan maximaal 2 projectkoffers), maximaal 10 reserveringen per keer
 • Klein abonnement € 27,50 per jaar; maximaal 10 uitleningen per keer (waarvan maximaal 1 projectkoffer), maximaal 5 reserveringen per keer

Leenvoorwaarden

Lid worden
 • Je schrijft je in via de website of via een aanmeldformulier.
 • Je ontvangt jaarlijks een factuur voor het door jou gekozen abonnement. De looptijd van het abonnement betreft een kalenderjaar.
 • Schrijf je je voor 1 januari in, dan betaal je de eerste periode het bedrag naar verhouding van de looptijd tot 1 januari, met een minimumbedrag van € 7,50. 
 • Je lidmaatschap loopt zonder opzegging voor onbepaalde tijd door.
 • Opzegging van het abonnement dien je uiterlijk voor 1 december schriftelijk door te geven. Het abonnementsgeld wordt niet gerestitueerd.

Lenen
 • De mediatheek kan bezocht worden tijdens openingstijden.
 • Je lidmaatschap geeft recht op toegang en de dienstverlening van de mediatheek.
 • Voor het kopiëren betaal je € 0,05 per afdruk (betalen per pin).
 • Het maximaal aantal objecten dat je kunt lenen is afhankelijk van jouw abonnement.
 • De uitleentermijn is 4 weken. Voor projectkoffers is de uitleentermijn 6 weken.
 • Tenzij een object door een ander is gereserveerd, kun je de uitleentermijn twee keer verlengen. Verlenging is steeds voor 4 weken. Projectkoffers kunnen één keer met 6 weken verlengd worden.
 • Je kunt verlengen via de catalogus; dit kan vanaf iedere computer met internet.
 • Je kunt objecten reserveren. Raadpleeg hiervoor de instructie op de website. [tabblad catalogus]
 • Je bent gedurende de uitleenperiode verantwoordelijk voor het materiaal. We gaan er vanuit dat je zorg draagt voor onze materialen en ze in goede staat retourneert. Mocht er onverhoopt toch schade ontstaan of materialen zoekraken, dan dien je de schade te vergoeden.
 • Voor het vervangen c.q. repareren van materialen worden naast de werkelijke kosten € 5 administratiekosten berekend.
 • Je betaalt een boete van € 15 na drie verzoeken om inlevering. Voor projectkoffers geldt een boete van € 5 per dag.

Projectkoffers lenen
Afhankelijk van de grootte van je abonnement kun je gratis 1, 2 of 3 projectkoffers tegelijk lenen. Reserveren doe je via de catalogus. Je reservering blijft 2 weken geldig.

Wil je de projectkoffer per post laten verzenden? Meld dit dan per mail (mediatheek@driestar-educatief.nl). De verzendkosten zijn € 19,50. Hiervoor ontvang je een factuur. Een retoursticker wordt bijgevoegd.

Voor het lenen van projectkoffers gelden nog meer voorwaarden. Raadpleeg hiervoor de pagina van de projectkoffers.
 

Onze catalogus kan vanaf iedere computer geraadpleegd worden. Om te reserveren of verlengen heb je jouw inloggegevens nodig. Dit is naast je lenerscode een aan jou persoonlijk verstrekte pincode (vier cijfers).

De informatie voor studenten is te vinden op eduweb.

Zoeken

Algemene zoekinstructies
Gebruik een * om een woord af te korten: Bavin*
Vind je niet meteen wat je zoekt, probeer het op een andere manier. Het kan zijn dat bijvoorbeeld de spelling anders is dan je dacht.

Snel zoeken
Je zoekt één bepaalde titel: tik dan bijvoorbeeld een woord uit de titel en de achternaam van de auteur, kies voor alle woorden en je vindt zo de titel die je zoekt. Wil je alle titels hebben van een bepaalde auteur, kies dan voor auteur. Wil je globaal weten wat we voor materialen hebben die ook maar iets met bijv. pesten te maken hebben, voer ‘pesten’ in bij alle woorden.

Uitgebreid zoeken
Hier kun je heel gericht zoeken en bijvoorbeeld een woord uit de titel combineren met een achternaam van een auteur. Dan zoekt hij de zoekterm alleen in de velden die je hebt aangegeven. Je hebt vele zoekmogelijkheden, zoals trefwoorden, uitgever, siso e.d. Je kunt jouw zoekopdracht ook beperken door te kiezen voor een bepaalde locatie, taal of materiaalsoort.

 

Reserveren

 • Zoek het materiaal van jouw keuze en klik door tot de volledige beschrijving.
 • Klik in de linkerkolom op ‘Reserveren’ en vul jouw gegevens in.
 • Controleer de datum en klik op ‘Plaats reservering’.
 • Nadat je bericht hebt ontvangen dat het gereserveerde materiaal voor je klaarstaat, heb je twee weken de tijd om het op te halen. Daarna vervalt je reservering.
 • Je kunt jouw reservering maximaal twee weken voor de ophaaldatum plaatsen.

Verlengen

 • Ga naar de catalogus en klik op mijn bibliotheek.
 • Vul jouw lenerscode en pincode in en klik op aanmelden.
 • Je kunt nu jouw uitleningen bekijken met de bijbehorende uitleentermijn.
 • Verleng de uitleentermijn van het gewenste materialen.
Van materialen die door een andere lener gereserveerd zijn, kun je de uitleentermijn niet verlengen. Lever deze materialen zo snel mogelijk in.

Attenderingsdienst

In onze catalogus is er een service mogelijk waardoor je heel specifiek geïnformeerd kunt worden door middel van een e-mail. Je kunt zelf een zoekvraag bepalen via de catalogus die je vervolgens opslaat bij ‘Attenderingsdienst’ in ‘Mijn Bibliotheek’. Deze attenderingsdienst is bedoeld voor alle nieuwe materialen die in de catalogus beschreven worden.
 • Maak een zoekvraag (bijv. alle boeken met trefwoord 'ADHD')
 • Klik op ‘Mijn bibliotheek' en log in
 • Klik op 'Attenderingsdienst'. Geef aan hoe vaak de email verstuurd moet worden en/of het minimum aantal treffers en klik op 'Bewaar wijzigingen'.
 • Klik op ‘zoekvraag toevoegen'. Vervolgens geef je de zoekvraag een naam en kun je (na een evt. test) deze zoekvraag bewaren.
        

In onze projectkoffers vind je diverse materialen, boeken en lesideeën rond een bepaald thema. Ideaal om in te zetten tijdens projectweken! Uiteraard kunnen ze ook gebruikt worden ter ondersteuning van reguliere lessen.

Wil je een projectkoffer lenen? Studenten en leners met een abonnement kunnen een projectkoffer ter plekke meenemen, of reserveren via de catalogus. Projectkoffers kunnen opgehaald en teruggebracht worden in Gouda of via Post.nl verzonden worden. In het laatste geval stuur je een mail naar mediatheek@driestar-educatief.nl.

Onderbouw (groep 1-2)

112 (groep 1-2)
Met de materialen in de koffer kunnen lessen gegeven worden over de politie, brandweer en de ambulance.
>>Bekijk koffer

Annie M.G. Schmidt (groep 1-4)
Leer Pluk van de Petteflet, Otje en andere figuren van Annie M.G. Schmidt nog beter kennen!
>>Bekijk koffer

Boerderij (groep 1-2)
De speelmaterialen nodigen kinderen uit na te spelen wat ze in de lessen leren over het leven en werken op een boerderij.
>>Bekijk koffer

China (groep 1-4)
Wat betekent rood voor Chinezen? Ontdek het met de lesideeën en materialen uit deze projectkoffer.
>>Bekijk koffer


 Grootmoeders tijd (groep 1-4)
Maak geschiedenis tastbaar voor jonge kinderen.
>>Bekijk koffer

Kikker (groep 1-2)
De projectkoffer bevat vooral lesideeën over Kikker van Max Velthuijs, maar je kunt ook erg goed met de koffer werken als je de kinderen wat meer wilt leren over 'de kikker'.
>>Bekijk koffer

 Koningshuis (groep 1-8)
Kinderen leren de leden van ons Koningshuis (beter) kennen en krijgen veel te weten over de geschiedenis van ons Koningshuis.
>>Bekijk koffer

 Pesten (groep 1-8)
Deze koffer biedt alles om schoolbreed het thema Pesten op de kaart te zetten, om zo kinderen bewust te maken van hun gedrag en hen sociaal weerbaarder te maken.
>>Bekijk koffer

Restaurant (groep 1-2)
Een koffer voor kleuterkoks: oneindig veel leer- en speelplezier over het restaurant.
>>Bekijk koffer

Ridders en Jonkvrouwen (groep 1-3)
Wonen in een kasteel, dapper vechten, er prachtig uitzien... het blijft tot de verbeelding spreken.
>>Bekijk koffer

Rouw (groep 1-8)
Als leerkracht maak je een keuze uit de materialen in deze projectkoffer, zodat er gerouwd kan worden op een manier die bij het kind, de leerkracht en de school past.
>>Bekijk koffer

Verkeer & vervoer (groep 1-2)
Deze projectkoffer zit vol info, boeken en spelmaterialen en is daarom geschikt om in een themaweek in te zetten.
Bekijk koffer>>>


 Het Weer (groep 1-4)
Het zal met de materialen uit deze koffer niet moeilijk zijn jonge kinderen voor dit onderwerp te winnen.
>>Bekijk koffer

 Ziek zijn (groep 1-2)
Als kinderenj of mensen in hun omgeving naar de dokter of het ziekenhuis moeten, kan dat heel spannend zijn. De lessen en materialen in deze koffer maken hen hier vertrouwder mee en leren hen hier spelenderwijs mee omgaan.
>>Bekijk koffer

Middenbouw (groep 3-5)

 Bomen (groep 4-5)
Met de materialen in deze projectkoffer kunt u een boom opzetten over een alledaags wonder: de boom.
>>Bekijk koffer

China (groep 1-4)
Wat betekent rood voor Chinezen? Ontdek het met de lesideeën en materialen uit deze projectkoffer.
>>Bekijk koffer


 China (groep 5-8)
Wat betekent rood voor Chinezen? Ontdek het met de lesideeën en materialen uit deze projectkoffer.
>>Bekijk koffer

Geluid is overal (groep 5-6)
Wat is geluid nu eigenlijk? Waaruit bestaat geluid? Wat veroorzaakt geluid?
>>Bekijk koffer

 Grootmoeders tijd (groep 1-4)
Maak geschiedenis tastbaar voor jonge kinderen.
>>Bekijk koffer

Klederdracht (groep 4-6)
Nog maar een enkeling draagt klederdracht in Nederland. Haal dit kleurrijke onderdeel van onze cultuur en geschiedenis de klas in.
>>Bekijk koffer

 Koningshuis (groep 1-8)
Kinderen leren de leden van ons Koningshuis (beter) kennen en krijgen veel te weten over de geschiedenis van ons Koningshuis.
>>Bekijk koffer

Italië, Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk (groep 5-8)
Vakantielanden bij uitstek. Wat weten de kinderen van de cultuur, de geschiedenis en het landschap?
>>Bekijk koffer

 Pesten (groep 1-8)
Deze koffer biedt alles om schoolbreed het thema Pesten op de kaart te zetten, om zo kinderen bewust te maken van hun gedrag en hen sociaal weerbaarder te maken.
>>Bekijk koffer

Ridders en Jonkvrouwen (groep 1-3)
Wonen in een kasteel, dapper vechten, er prachtig uitzien... het blijft tot de verbeelding spreken.
>>Bekijk koffer

Romeinen (groep 5-7)
Er is niet veel voor nodig om kinderen enthousiast te maken voor het onderwerp Romeinen.
>>Bekijk koffer

Rouw (groep 1-8)
Als leerkracht maak je een keuze uit de materialen in deze projectkoffer, zodat er gerouwd kan worden op een manier die bij het kind, de leerkracht en de school past.
>>Bekijk koffer

 Het Weer (groep 1-4)
Het zal met de materialen uit deze koffer niet moeilijk zijn jonge kinderen voor dit onderwerp te winnen.
>>Bekijk koffer

 Het Weer (groep 5-8)
Door te onderzoeken zullen ook kinderen meer en meer verwonderd raken over de kracht en veelzijdigheid en het mysterie van het weer.
>>Bekijk koffer

 

Bovenbouw (groep 6-8)

Anne Frank (groep 7-8)
Aan de hand van dagboekfragmenten en het levensverhaal van Anne Frank kan teruggeblikt worden op de Tweede Wereldoorlog.
>>Bekijk koffer

China (groep 5-8)
Wat betekent rood voor Chinezen? Ontdek het met de lesideeën en materialen uit deze projectkoffer.
>>Bekijk koffer

Christendom & Islam (groep 7-8)
Kinderen in Nederland komen veel verschillende religies tegen in hun omgeving, vaak zelfs in hun klas. Door hierover te leren kan kinderen respect bijgebracht worden voor andersdenkenden.
>>Bekijk koffer

Fair Trade (groep 7-8)
Het lespakket in deze koffer is opgebouwd uit drie delen: eerlijkheid en rechtvaardigheid; koffie en alles wat daarbij komt kijken; alle facetten van Nicaragua. Alle lessen van dit lespakket zijn vanuit de visie van de theorie van de Meervoudige Intelligentie opgezet.
>>Bekijk koffer

 Geluid is overal (groep 5-6)
Wat is geluid nu eigenlijk? Waaruit bestaat geluid? Wat veroorzaakt geluid?
>>Bekijk koffer

Klederdracht (groep 4-6)
Nog maar een enkeling draagt klederdracht in Nederland. Haal dit kleurrijke onderdeel van onze cultuur en geschiedenis de klas in.
>>Bekijk koffer

Koningshuis (groep 1-8)
Kinderen leren de leden van ons Koningshuis (beter) kennen en krijgen veel te weten over de geschiedenis van ons Koningshuis.
>>Bekijk koffer

Italië, Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk (groep 5-8)
Vakantielanden bij uitstek. Wat weten de kinderen van de cultuur, de geschiedenis en het landschap?
>>Bekijk koffer

Luchtvaart (groep 6-8)
Met je hoofd in de wolken en toch met beide benen op de grond: met een project over luchtvaart stijgt de klas tot grote hoogten.
>>Bekijk koffer

Martin Luther King (groep 7-8)
Het turbulente, actieve leven van Martin Luther King is op zichzelf al interessant genoeg om te bestuderen, maar is ook een goede inspiratiebron om na te denken over racisme en discriminatie en onze rol hierin.
>>Bekijk koffer

Pesten (groep 1-8)
Deze koffer biedt alles om schoolbreed het thema Pesten op de kaart te zetten, om zo kinderen bewust te maken van hun gedrag en hen sociaal weerbaarder te maken.
>>Bekijk koffer

Rembrandt van Rijn (groep 7-8)
Door de lessen en materialen in deze projectkoffer leren de kinderen Rembrandt kennen en worden ze in zijn atelier opgeleid tot echte kunstenaars.
>>Bekijk koffer

Romeinen (groep 5-7)
Er is niet veel voor nodig om kinderen enthousiast te maken voor het onderwerp Romeinen.
>>Bekijk koffer

Rouw (groep 1-8)
Als leerkracht maak je een keuze uit de materialen in deze projectkoffer, zodat er gerouwd kan worden op een manier die bij het kind, de leerkracht en de school past.
>>Bekijk koffer

Tweede Wereldoorlog (groep 7-8)
In deze koffer zitten materialen die nog veel verhalen vertellen. Vooral de verhalen van kinderen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Op die manier komt het onderwerp oorlog en vrede zo dicht mogelijk bij kinderen van nu.
>>Bekijk koffer

Vincent van Gogh (groep 6-8)
Door zijn uitbundige kleurgebruik, levendige schildertechniek en herkenbare taferelen is het niet moeilijk kinderen in te wijden in het werk van deze schilder.
>>Bekijk koffer

VOC (groep 7-8)
Voor een avontuurlijk project over een belangrijk deel van onze vaderlandse geschiedenis is deze koffer een mooie handreiking.
>>Bekijk koffer

Vogels in de wijk (groep 6-8)
Vogels tellen is hip! Door dit met kinderen te doen ontdekken zij de vogelrijkdom in hun eigen (school)omgeving.
Buiten naar vogels speuren vraagt concentratie, samenwerking en geduld en levert op dat kinderen een onderzoekende en verwonderende houding krijgen ten opzichte van de natuur.
>>Bekijk koffer

Watersnood 1953 (groep 6-8)
De watersnoodramp van 1953 heeft Nederland letterlijk en figuurlijk gevormd tot wat het nu is. Dit nog vrij recente onderdeel van onze vaderlandse geschiedenis kan in de klas vorm krijgen met behulp van deze projectkoffer.
>>Bekijk koffer

 Het Weer (groep 5-8)
Door te onderzoeken zullen ook kinderen meer en meer verwonderd raken over de kracht en veelzijdigheid en het mysterie van het weer.
>>Bekijk koffer

 Wereldgodsdiensten (groep 7-8)
Vier wereldgodsdiensten worden dichtbij gebracht door met kinderen de keuken in te duiken van Joden, Moslims, Hindoes en Boeddhisten.
>>Bekijk koffer
 

Leenvoorwaarden projectkoffers

Bij het lenen van een projectkoffer gelden de volgende regels:

 • Het lenen van een projectkoffer kan als je student of medewerker van Driestar educatief bent, of lid bent van de mediatheek.
 • Je reservering van een projectkoffer (via de catalogus) blijft 2 weken geldig.
 • De uitleentermijn van projectkoffers is 6 weken, met de mogelijkheid één keer te verlengen (tenzij de koffer door een andere lener gereserveerd is).
 • Je bent gedurende de uitleenperiode verantwoordelijk voor het materiaal. We gaan er vanuit dat je zorg draagt voor onze materialen en ze in goede staat retourneert. Mocht er onverhoopt toch schade ontstaan of materialen zoek raken, dan dien je de schade te vergoeden. Voor het vervangen c.q. repareren van materialen worden naast de werkelijke kosten, € 5 verwerkingskosten berekend.
 • Voor het te laat inleveren van een projectkoffer wordt een boete berekend van € 5 per dag.
 • Je kunt de projectkoffer(s) ook per post laten bezorgen en terugsturen. Dit kun je aangeven per mail (mediatheek@driestar-educatief.nl). Voor het terugsturen kun je de bijgevoegde retoursticker gebruiken. Voor de verzendkosten (€ 19,50) ontvang je een factuur. Voor bezorging zijn de voorwaarden van de vervoerder van toepassing. 
 • Na terugkomst controleren wij de inhoud van de koffer aan de hand van de inhoudsopgave. Jij dient dit ook te doen bij het ontvangen en retourneren van de koffer. Indien je onjuistheden constateert, vragen we je dit direct aan ons te melden.
 • Met een groot abonnement kun je 3 koffers tegelijk lenen, met een middel abonnement 2 en met een klein abonnement 1.

Wij wensen je veel plezier met het gebruik van de projectkoffers. Als je suggesties voor verbetering hebt, horen wij deze graag.

Verzendkosten

Stuur, na het reserveren van de projectkoffer via de catalogus, een mail naar mediatheek@driestar-educatief.nl met je verzoek tot verzending. Voor het retourneren kun je de bijgevoegde retoursticker gebruiken.
Voor de verzendkosten (€19,50) ontvang je een factuur.
Voor bezorging zijn de voorwaarden van de vervoerder van toepassing.