Springend kind leert beter 4 november 2015

Een lokaal vol op en neer springende kinderen. Dat klinkt als een nachtmerrie voor een leerkracht, maar kinderen die bewegend taal- en rekenles krijgen, presteren beter.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen.
Voor het onderzoek kregen kinderen in de groepen 4 en 5 van verschillende basisscholen in ons land Fit & Vaardigles. Drie keer per week werd een half uur lang bewogen tijdens de taal- en rekenles. Een rekensommetje als 2 keer 3 is 6 werd bijvoorbeeld vergezeld door een spreid-sluit-oefening. Bij het spellen van een woord werd bij elke uitgesproken letter een sprongetje gemaakt. Tijdens het nadenken over een rekensom werd er op de plaats gejogd.

Na twee jaar liepen de kinderen die bewegend les hadden gehad 5 maanden voor met rekenen en spelling op hun leeftijdsgenootjes in de controlegroepen die keurig in hun bankjes moesten blijven zitten.

Door meer aandacht en concentratie zouden kinderen tijdens de bewegende lessen beter bij de les blijven. Uit een eerder onderzoek bleek al dat de bewegende aanpak op langere termijn leidt tot een betere doorbloeding van de hersenen. Bovendien concentreren leerlingen zich na de Fit & Vaardigles ook beter op hun taken in de les erna.
 
Zelf aan de slag met bewegen in de klas?

Leen onze materialen uit de mediatheek>>>


Meer nieuws

    • Nieuw MT Driestar onderwijsadvies

      Driestar onderwijsadvies heeft een nieuw MT. Evert de Bruin en Melinda Jansen vormen het nieuwe management. Beiden hebben ervaring in het onderwijs(advies) en werken al bij Driestar educatief.

    • Cursus of post-hbo-opleiding: wat wordt jouw volgende stap?

      Als onderwijsprofessional ben je je leven lang gericht op leren, ook voor jezelf. Je wilt groeien als professional en dat gaat het beste als jouw persoonlijke groei, vaardigheden en kennis gecombineerd worden.

    • Online informatiebijeenkomst Taal actief 5 voor de christelijke school

      Van de veel gebruikte taalmethode Taal actief komt er een nieuwe versie; namelijk versie 5. Net zoals bij de huidige versie van Taal actief 4 is Taal actief 5 aangepast voor de christelijke en reformatorische scholen.

    • Driestar educatief gaat webwinkel volledig vernieuwen

      We hebben goed nieuws! Driestar educatief gaat haar webwinkel volledig vernieuwen.

    • Mooie scores Keuzegids voor de master Leren en Innoveren

      Studenten geven in de Nationale Studenten Enquête aan tevreden te zijn over de masteropleiding Leren en innoveren bij Driestar hogeschool die samen met de hogescholen CHE en Viaa gegeven wordt. Op vier van de vijf onderdelen scoort de master bovengemiddeld, en op één onderdeel gemiddeld. Dat is te lezen in de Keuzegids masters 2024.