Help ons de christelijke school Radiance in Oekraïne te ondersteunen 10 maart 2022 Door L.N. (Rens) Rottier

Rusland is Oekraïne binnengevallen. Alle diplomatieke pogingen om dit te voorkomen zijn jammerlijk mislukt. Ondertussen is er een verschrikkelijk oorlog aan de gang die al veel mensenlevens heeft gekost. Steden worden verwoest. Honderdduizenden Oekraïners zijn op de vlucht.

Als Driestar educatief hebben we een hele lange en diepe band met Oekraïne. Vooral met de stad Zhytomir en met de christelijke school Radiance in deze stad, en de mensen en kerken die bij deze school betrokken zijn. Talloze keren zijn er mensen vanuit Driestar edactief in Zhytomir geweest. En ook omgekeerd zijn er veel Oekraïners die bij de school betrokken zijn in Nederland geweest. De oorlog raakt ons dan ook diep.

Radiance

In augustus 1991 maakte Oekraïne zich los van Rusland en werd zelfstandig. Al voor die tijd waren er contacten tussen Gouda en Zhytomir. Door de veranderde politiek situatie kwamen er mogelijkheden om private scholen te stichten. Een groep christenen in Zhytomir maakte hiervan gebruik en startte met een kleine groep kinderen in een zaal van de kerk een eigen school: Radiance. Dit initiatief heeft de Driestargemeenschap vanaf het begin ondersteund.

Studiereizen

Elk jaar gaat er een grote groep studenten van de hogeschool op reis naar Zhytomir. Studenten verblijven in gezinnen. Ze bezoeken de school. En maken kennis met Oekraïne, Kiev, Tsjernobyl. In de achterliggende decennia zijn er zo honderden studenten op bezoek geweest. En voor de meesten van hen was dat een onvergetelijke ervaring.

Financiële ondersteuning

Vanuit de kring van Driestar educatief is er alle jaren ook veel financiële ondersteuning gegeven. Mede dankzij sponsoracties van studenten en giften vanuit de Driestar-achterban. Bij de start van de school is er geld geworven om een gebouw te kunnen realiseren. Daarna zijn er acties geweest voor leermaterialen. Veel materialen vanuit Nederland, zoals meubels, speelleermaterialen, computers zijn naar Radiance gebracht en later ook naar andere christelijke scholen die werden opgericht. En we ondersteunen heel specifiek hulp aan leerlingen die speciale zorg nodig hebben.
Ondertussen is Radiance uitgegroeid tot een prachtige school waar leerlingen van 7 tot 16 jaar onderwijs ontvangen. Er zijn nu zo’n 350 leerlingen en 44 leraren. En er liggen plannen om een Kindergarten (kleuterschool) te starten. Daarvoor is ook een nieuw gebouw nodig, omdat het huidige gebouw vol is.
 
Vlak voor de Kerstvakantie was er een groot onderzoek van de inspectie naar de kwaliteit. De inspecteurs die een aantal dagen op  de school hebben rondgekeken waren zeer onder de indruk van de kwaliteit van het onderwijs. Maar ook van het klimaat binnen de school, de omgang van leraren met leerlingen en van leerlingen onderling.

Oorlog

En toen kwam de oorlog, die alles veranderde. Binnen twee dagen waren de meeste kinderen geëvacueerd naar het platteland. Ondertussen zijn velen gevlucht naar een ander land. Een klein groep leraren en andere mensen is nog steeds in de school. Ze verblijven in de kelder en helpen nu mensen op te vangen die het moeilijk hebben, ze geven vluchtelingen nachtlogies op hun doorreis naar het westen en ze zorgen voor de gebouwen. In Zhytomir hebben er ook bombardementen plaats gevonden, maar gelukkig is het kerk- en schoolgebouw nog ongedeerd.

Vrienden van Radiance

Alle jaren heeft de stichting Vrienden van Radiance de ondersteuning van deze school behartigd. Hebben veel studenten daar ook hun (financiële) steentje aan bijgedragen en actie gevoerd. Nu de situatie zo drastisch veranderd is, voelen we ons geroepen om de school de oorlog door te helpen. We houden zoveel mogelijk contact, leven mee met degenen die er nog zijn en willen proberen om leraren van de school te onderhouden. Het is een private school, leraren hebben nu dus geen salaris. We bidden ook om een spoedig eind van deze oorlog. En om een doorstart van de school in de nabije toekomst. Ook daar zijn veel middelen voor nodig. Ondertussen zetten we ons ook in op he bieden van ondersteuning aan scholen in Nederland die nu Oekraïense kinderen opvangen.
 
Daarom doe ik een beroep op uw milddadigheid. Denk aan Radiance. Help deze school de oorlog door. En geef ons de middelen om de school te steunen, de leraren van de nodige middelen te voorzien en ook een doorstart straks mogelijk te maken.

Help mee

Betuig uw steun tijdens de Oekraïneavond op 17 maart in de Sint-Janskerk in Gouda. Of doneer wat u kan missen via onze website.