Cursussen

Jij bent leerkracht, misschien al een aantal jaar, misschien nog maar net. Eén ding staat vast: vroeg of laat, zit er een leerling in je klas met ernstige dyslexie. De cursussen van de Dyslexie Academie helpen jou om deze kinderen de juiste hulp te geven. We vergelijken ons aanbod graag met een huis (zie foto): 
 • Het fundament van het huis wordt gelegd op de pabo. Daar leren aankomende leerkrachten alles over goed lees- en spellingonderwijs en dyslexie.
 • Het middelste gedeelte van het huis bestaat uit cursussen voor leerkrachten. ​4% van de kinderen in Nederland heeft ernstige, enkelvoudige dyslexie. In een klas met 30 leerlingen is de kans dus groot dat er één bij zit. Aan jou de taak om passend onderwijs te bieden aan deze leerling. Hierbij komen de volgende vragen op je af: Hoe begeleid je deze leerling, bij het lezen, maar ook bij andere vakken waarbij lezen een belangrijk onderdeel is? Hoe geef je de zorg op zorgniveau 2 en 3 vorm, waar begint je verantwoordelijkheid en waar houdt die op? Wie kan jou als leerkracht op een goede manier coachen? 
 • Het dak van het huis is voor intern begeleiders. Zij zijn doorgaans de specialisten binnen de school die meedenken over vragen als: hoe monitor je de dyslexiezorg en welke rol speelt het continuüm van zorg hierin? Speciaal voor hen is er de cursus Dyslexiespecialist 2.0.
Welke stap ga jij zetten in de begeleiding van leerlingen met dyslexie?

Nieuws

 • Tips en handvatten voor voorleessoftware

  Op iedere school zitten wel een of meerdere kinderen met dyslexie. Ondanks hard oefenen, blijven ze lezen en spellen meestal erg moeilijk vinden. Als hun leesniveau lager is dan het niveau van de groep, is vaak te merken dat ze moeite hebben met het lezen van de leerstof.

 • Dyslexiewedstrijd 2021 – doe jij ook mee?

  Ook dit jaar hebben we weer een 'dyslexiewedstrijd' voor alle kinderen die bij ons dyslexiebehandeling krijgen. Wie vertelt, knutselt of schrijft er op een originele en leuke manier iets over zijn of haar bijzondere boek? De winnaar krijgt de enige echte dyslexietrofee en een andere mooie prijs. Doe jij mee?

 • L-E-Z-E-N, LEE-ZEN en nu vloeiend!

  Vloeiend lezen; makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe ondersteun je kinderen bij het vloeiend leren lezen? Rita (intern begeleider) en Bart (leerkracht groep 3/4) zien dat de leesachterstanden mede door de lockdown versterkt worden. Hoe kunnen zij (en jij als leerkracht of ib'er) daarmee omgaan?

Lees meer nieuws ›

Blogs