#WVDM - Lespakket Week van de Mediawijsheid 1 oktober 2020

#WVDM… oftewel: Week van de Mediawijsheid! Deze themaweek vindt dit jaar plaats tussen 6 en 13 november. Hoe geef jij deze week vorm op jouw school? Een unieke kans om in die week speciaal aandacht te schenken aan mediawijsheid en mediagebruik.

Wat is jouw digitale balans?

Dit jaar is het thema ‘Wat is jouw digitale balans?’ Online media bieden veel mogelijkheden, maar roepen ook vragen op. Hoe gebruik je online media bewust? Hoe ga je daarmee aan de slag met je leerlingen?

Lessenpakket

Speciaal voor deze week hebben wij een praktisch lessenpakket samengesteld. 
Het lessenpakket bestaat uit:
 • Een thematische les voor elke groep: elke les bestaat uit een leskaart waarin de les wordt toegelicht en de interactieve werkvormen worden uitgelegd, eventuele werkbladen en een ondersteunende PowerPointpresentatie.
  Groep Thema Les* Inhoud
  1/2 Films                                        Kijk uit!                                                                                                   Hoe ga je voorzichtig om met filmpjes? Inclusief een voorleesverhaaltje over Finn en Yara, aansprekend voor kleuters.
  3/4 Intieme media Op de foto Over selfies: hoe presenteer je jezelf en anderen?
  5/6 Games Spellen en sterren Aan de slag met een gamerecensie aan de hand van beoordelingscriteria.
  7/8 Cyberpesten Wie schrijft, die blijft Leerlingen worden zich bewust van de effecten van gedrag op sociale media op anderen. Zij ervaren zelf hoe het voelt om slachtoffer te zijn van cyberpesten.
  7/8 Nieuwswijsheid Fake news: echt of net echt? Aan de slag met het herkennen van nepnieuws. Hoe pak je dat aan?
  * De lessen zijn geselecteerd uit de lesmethode mediawijsheid Stapp.
 • Een korte handreiking bij de lessen.
 • Een digitale posterset over de Mediacirkel en vier herkenbare metaforen van de pelgrim, dienaar, leerling en burger. Om op te hangen in de klas!
>>Vraag hier het lessenpakket voor de Week van de Mediawijsheid aan.

Wil jij je verder verdiepen in mediawijsheid op school? Klik hier voor ons complete aanbod. Zo hebben we de leerlijn mediawijsheid Stapp, bieden we ouder-kindavonden aan en is er recent een prentenboek over mediawijsheid verschenen. Ben je op zoek naar verdieping dan is de post-hbo-opleiding Mediawijsheidscoach wellicht iets voor jou. 

Meer nieuws

  • Post-hbo-opleiding hoogbegaafdheid: Kinderen echt zien en begeleiden in hun ontwikkeling

   Wil je meer weten over de (hoog)begaafde leerling? Wil je de begeleiding van (hoog)begaafde leerlingen in je school naar een hoger plan trekken? Dan is onze post-hbo-opleiding hoogbegaafdheid iets voor jou!

  • VACATURE: Opleidingsdocent/projectleider (1,0 fte)

   Vind jij het een uitdaging om een nieuw terrein van onderwijs te verkennen en te ontwikkelen? Binnen Driestar educatief starten wij een pilot rondom het thema oudere kind. Wij zoeken iemand die als projectleider betrokken wil zijn bij het ontwikkelen en uitvoeren van deze pilot. Deze pilot wordt uitgevoerd met studenten van de pabo en de lerarenopleiding voortgezet onderwijs in samenwerking met het werkveld.

  • Burgerschapswet: uitstel, maar geen afstel

   Kort geleden stond het nieuwe wetsvoorstel burgerschapsonderwijs op de agenda van de Tweede Kamer. Omdat de coronacrisis de aandacht van de kamer opeiste, is de geplande bespreking uitgesteld. Voor de scholen is het belangrijk te beseffen dat uitstel geen afstel betekent. Invoering van de uitgebreide verplichting tot het geven van burgerschapsonderwijs staat nog steeds gepland voor augustus 2021. Hoe bereidt jouw school zich daarop voor?

  • Geloven in lesgeven

   Binnenkort verschijnt 'Geloven in lesgeven, didactiek als christelijke praktijk'. Dit boek is een belangrijke impuls voor het gesprek over christelijk onderwijs. Het helpt leraren op een andere manier naar hun didactische praktijk te kijken, zodat de christelijke identiteit het onderwijs nog sterker doortrekt.

  • Update: coronabeleid Driestar educatief

   De omstandigheden rond het coronavirus wisselen voortdurend. Op deze plek lees je een overzicht van de meest recente maatregelen van Driestar educatief, die erop gericht zijn verspreiding van het virus tegen te gaan en gezondheid van collega’s, studenten en bezoekers maximaal te waarborgen.