Vluchtelingenkinderen naar het voortgezet onderwijs 6 november 2017

Scholen zoeken naar passend vervolgonderwijs voor vluchtelingenkinderen. De leerlingen kunnen de taal spreken maar in reken- en leesontwikkeling lopen ze nog achter. LOWAN kan hierin ondersteunen. Zij bieden leerlijnen en uitstroomprofielen richting het voortgezet onderwijs speciaal voor vluchtelingenkinderen.

Neem bijvoorbeeld de twaalfjarige Jaser. Jaser is vier jaar geleden op de basisschool ingestroomd in groep 5 en op dit moment zit hij in groep 7. Jaser kan goed Nederlands spreken en in de klas heeft hij vrienden. Hij functioneert op rekengebied op het niveau van een groep 5 leerling en ook in zijn leesontwikkeling blijft hij achter.
 
Jaser heeft betrokken ouders die hem zoveel mogelijk helpen. Zo oefent zijn vader samen met hem rekensommen. Bij Jaser is een non-verbale intelligentietest afgenomen en daaruit blijkt dat hij op een gemiddeld niveau uitkomt. Steeds vaker vraagt school zich af hoe Jaser op een goede manier de overstap naar het voortgezet onderwijs kan maken. Met zijn huidige leerresultaten is een overstap naar een passend niveau op het voortgezet onderwijs erg lastig, omdat Jaser het uitstroomniveau dat past bij zijn intelligentie niet haalt.

Een zoektocht naar passend vervolgonderwijs

Samen met betrokkenen van school wordt een zoektocht gestart naar passend vervolgonderwijs. Het is een ingewikkelde puzzel, maar samen worden de stukjes gelegd. Eén van de eerste dingen die school doet, is naar een voortgezet onderwijs in de buurt bellen. Daar wordt de casus besproken. Op die manier is voor betrokkenen van de basisschool duidelijk wat wel en niet mogelijk is. Hun vermoeden wordt helaas bevestigd. Een overstap naar een bij zijn intelligentie passend niveau op het voortgezet onderwijs is gezien het uitstroomniveau moeilijk
 
Besloten wordt om in kaart te brengen welke uitstroom bij Jaser verwacht kan worden als hij de basisschool verlaat. Daarnaast wordt gekeken naar zijn stimulerende en belemmerende factoren. Vervolgens moet de leerlijn gevuld gaan worden voor Jaser. Zodat hij op de basisschool in ieder geval klaargestoomd wordt naar een gericht eindniveau wat past bij zijn ontwikkeling.

LOWAN speciaal voor vluchtelingenkinderen

Een hulpmiddel hierbij is de informatie die op de website van LOWAN te vinden is. Hier zijn leerlijnen en uitstroomprofielen richting voortgezet onderwijs te vinden speciaal voor vluchtelingenkinderen. School puzzelt nog even verder, maar komt door dit concrete handvat een stapje verder en kan piketpaaltjes richting de toekomst zetten.
 
Voor meer informatie kun je contact opnemen met onze adviseur. Klik hier als je meer wilt weten over ons aanbod rond leerlingenzorg.

Meer nieuws