Kennis van drijfveren vergroot persoonlijk leiderschap 12 september 2018

Leiderschap begint met het tonen van persoonlijk leiderschap. Begin september dit jaar investeerde een groep jonge mensen in hun persoonlijk leiderschap tijdens de zomerschool bij Driestar hogeschool in Gouda. Het instrument Management Drives leverde hieraan een belangrijke bijdrage.

Een waardevolle start van een nieuwe periode. Lezingen, debatten, gesprekken, culturele en creatieve activiteiten wisselden elkaar af. Iedere deelnemer had een persoonlijk ontwikkelplan, dat als rode draad fungeerde tijdens de zomerschool. Wie wil jij zijn en wat wil jij graag leren? Het instrument Management Drives leverde hieraan een bijdrage. Een mooi voorbeeld van een teamontwikkelproces waarbij alle deelnemers optimaal worden uitgedaagd tot leren.

De zes drijfveren van Management Drives worden samengebracht in een uniek persoonlijk profiel en een samengesteld teamprofiel. Deze profielen vormen een goed instrument om persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling een stap verder te brengen.

Krachtig instrument

Simone Noomen, een van de deelnemers aan de zomerschool, heeft ervaren dat dit instrument veel kan opleveren: “Bij het zien van mijn profiel van de Management Drives vielen vele puzzelstukjes op hun plaats. Het toonde waarom ik op bepaalde manieren reageer, hoe ik werk, wat ik nodig heb en wat mijn valkuilen en sterke kanten zijn. Dit gaf inzicht en helpt bewust te worden van mijn gedrag."

Unieke samenstelling

Allereerst zijn de deelnemers tijdens de zomerschool meegenomen in het denken van de zes drijfveren. Het is voor het begrijpen van het individuele profiel en het voeren van het gesprek belangrijk om gemeenschappelijke taal en beelden te creëren. Belangrijk in deze fase is dat alle deelnemers open gaan staan voor de kracht van de zes drijfveren. Alle drijfveren zijn immers goed. Sterker nog; ieder mens heeft een unieke samenstelling van drijfveren ontvangen.

Persoonlijk profiel

Vervolgens ontvingen alle deelnemers een terugkoppeling met feedback op het persoonlijke profiel. Dit leverde inzicht op het unieke persoonlijk profiel. Wat drijft mij van nature? Van welke drijfveren bij mezelf of anderen heb ik soms last? Welke drijfveren werken voor mij (de)motiverend? Welk gedrag laat ik zien als ik onder druk sta? Deelnemers vertaalden hun profiel naar persoonlijke doelen, concrete acties en oefenden met bijbehorend gedrag.

Optelsom

Tot slot is er een teamprofiel van de groep gemaakt. Dit bestaat uit de optelsom van alle deelnemers. Zo ontstaat inzicht in de de kracht, valkuilen, energiewinst en -verlies en blinde vlekken van het team als geheel. Een krachtig middel voor een team om de missie en visie te formuleren, doelen en acties te bepalen en te zorgen voor de juiste bemensing en bijbehorende middelen. Kortom: een goed hulpmiddel voor het ontwikkelen van een nieuw schoolplan voor de komende jaren.

Voor jou?

Wil jij ook je drijfveren (met je team) leren ontdekken? Dan is Management Drives daarvoor een perfect instrument. Het spiegelt, het analyseert en je bent bewust bezig met jouw persoonlijke ontwikkeling en de ontwikkeling van je team. Meer weten? Neem contact op met Thea de Mots, zij vertelt je graag meer over de mogelijkheden in jouw team.

Meer nieuws