Haal meer uit het hulpprogramma ZIEN! 19 september 2017

Als je als leerkracht het hulpprogramma ZIEN! dagelijks gebruikt, zouden je leerlingen hier iets van moeten merken. Merken jouw leerlingen dat jij het programma ZIEN! gebruikt of stopt ZIEN! na het invullen? Lees hier hoe je nog meer uit ZIEN! kunt halen.

ZIEN! is een hulpmiddel in de hand van de onderzoekende leerkracht. Als leraar kun je vragen hebben over leerlingen. Welk gedrag is niet of minder zichtbaar in mijn groep? Of: welk gedrag zou ik mijn leerlingen meer gunnen en hoe kan ik dat dan ondersteunen? ZIEN! wil leerkrachten helpen in de zoektocht naar moeilijk te begrijpen gedrag en meedenken hoe daarin te handelen. 

Leerlingvragenlijsten

ZIEN! kan ook bijdragen aan een sociaal veilige school. Je kunt de sociale veiligheid in kaart brengen met de scores op Welbevinden, Pestbeleving en Veiligheidsbeleving. Zo weet je hoe sociaal veilig je school is, en welke groepen en leerlingen hierop aandacht nodig hebben. Die informatie haal je uit de leerlingvragenlijsten. Deze vragenlijsten richten zich op hoe de leerling de sociaal- emotionele context zelf ervaart.

Het inzetten van de leerlingvragenlijsten is een mooie aanvulling op de leerkrachtvragenlijst. De leerkrachtvragenlijst richt zich op concreet waarneembaar gedrag. Als beide vragenlijsten naast elkaar worden gelegd, geeft dat een meer evenwichtig beeld van de situatie.

Wil je de leerlingvragenlijsten goed inzetten en leren hoe je ze interpreteert en ermee aan de slag gaat? Volg onze scholing!

Nieuwe handelingssuggesties voor ondersteuning

Naast een sociaal veilige school geeft ZIEN! met de nieuwe handelingssuggesties jou een schat aan informatie als het gaat om mogelijkheden voor ondersteuning. Deze handelingssuggesties kun je gebruiken om preventief te werken aan de sociale vaardigheden van de groep.

Met de nieuwe handelingssuggesties kun je op eenvoudige wijze een keuze maken voor het handelen op grond van je analyse van het groepsprofiel. Deze suggesties geven aanwijzingen om in te zetten tijdens reguliere lessen. Het is niet perse noodzakelijk om een sova-methode te gebruiken: ZIEN! wordt ingezet zo dicht mogelijk bij het primaire proces.

Wil je verder praten over ZIEN! als vervanger van een sova-methode? Wij zijn je graag van dienst.

Scholingen voor het hulpprogramma ZIEN!

Als je ZIEN! aanschaft, volgt er een verplichte startscholing. Ervaring leert dat deze startscholing voor de meeste scholen niet voldoende basis geeft om ZIEN! op de juiste wijze in te zetten. Gedegen inzet van ZIEN! raakt verschillende aspecten van het onderwijs en vergt een goed doordacht implementatieplan. Dit implementatieplan is een basis voor invoering van ZIEN! zodat je leerlingen er op kortere of zelfs langere termijn iets van gaan merken.

Onze onderwijsadviseurs denken graag met je mee over een effectieve implementatie en voorzien je daarbij graag van adequaat advies op maat. Op onze pagina of in onze brochure lees je meer over onze verdiepingsscholingen en trajecten!

Vragen?

Heb je vragen of wil je graag weten welke scholingen en trajecten bij jullie passen? Neem een kijkje op de ZIEN!-pagina of neem contact op met onze adviseur. Voor jullie netwerk of scholengroep komen wij gratis bij minimaal zes scholen langs om vragen te beantwoorden en met je mee te denken over een effectieve implementatie. 

Meer nieuws

  • Kindkans en AVG: veilig samenwerken rond een leerlingdossier

   Privacy is bijna dagelijks in het nieuws. Per 25 mei 2018 wordt in heel Europa de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht. Ook voor scholen en samenwerkingsverbanden gaan dan meer en hogere eisen gelden. Wat betekent dat voor jouw samenwerkingsverband, jouw bestuur, jouw school en voor Kindkans?

  • Drie tips om samenwerking tussen school en ouders te verbeteren

   Ouderbetrokkenheid is een van de belangrijkste pijlers van goed onderwijs. Maar hoe geef je al school vorm aan de ouderbetrokkenheid? Drie tips om de ouderbetrokkenheid binnen de school aandacht te geven.

  • Uitnodiging vierde Acadin-bijeenkomst!

   3 oktober wordt de vierde Acadin-bijeenkomst georganiseerd. Acadin gebruikers en geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd om deze leerzame dag bij te wonen.

  • Tentoonstelling werken Charlotte Dematons

   Ontbreekt je de tijd om naar de tentoonstelling te gaan? Kom dan eens naar onze mediatheek.

  • Terugblik Tweedaagse voor Schoolleiders

   Koersen op de toekomst. Daar dachten de schoolleiders over na tijdens de afgelopen Tweedaagse. Op donderdag 8 maart en vrijdag 9 maart organiseerde Driestar educatief en VGS de Tweedaagse voor schoolleiders.