In gesprek met ouders over sociaal-emotionele ontwikkeling 18 september 2017

De sociaal-emotionele ontwikkeling van je leerlingen is belangrijk. Veel scholen voeren in december een oudergesprek waarbij het sociaal-emotioneel functioneren van de leerling onderwerp van gesprek is. Lastig om dat vorm te geven? ZIEN! kan je erbij helpen!

Als leerkracht vul je voor elk van je leerlingen rond de herfstvakantie ZIEN! in. Ga je met ouders in gesprek, dan kun je de resultaten van de vragenlijst daarvoor gebruiken. Zo kun je met de ouders zo objectief mogelijk delen wat je hebt waargenomen, en hoe hun kind het doet ten opzichte van andere kinderen. In ZIEN! kun je een mooi overzicht opvragen, wat je kunt gebruiken bij het gesprek. Na het gesprek kun je dit aan ouders meegeven.
>> Bekijk een voorbeeld van de ouderrapportage

Input van ouders

De sociaal-emotionele ontwikkeling gaat ook buiten de schoolmuren door. Juist daarom is het zo belangrijk dat je als leerkracht ook weet hoe een leerling thuis functioneert. Een oudergesprek is een mooi moment om dat aan de ouders te vragen. Laat ouders voorafgaand aan het gesprek de oudervragenlijst van ZIEN! invullen. Je kunt ze vragen deze mee te nemen naar het gesprek. Zo kunnen ook de ouders delen wat ze hebben waargenomen. De vragenlijst bevat stellingen voor dezelfde categorieën als de leerkrachtvragenlijst. Zo praat je met ouders over dezelfde dingen!
>> Download de oudervragenlijst (onder het kopje ‘ZIEN! en ouders’)

Digitaal

De vragenlijst is op dit moment in te vullen op papier, of in een Excelversie. Onze wens is dat deze vragenlijst op termijn ook in te vullen is in ParnasSys, bijvoorbeeld via het ouderportaal. Lijkt je dat handig? Dan kun je op deze wens stemmen in de Community van ParnasSys.
>> Stem op de wens om de ZIEN!-oudervragenlijst digitaal in te kunnen laten vullen

Ouderavond

Wanneer je de sociaal-emotionele ontwikkeling sámen met ouders wilt volgen en stimuleren, is het goed dat ouders ook weten hoe er op school vorm aan gegeven wordt. Dat kun je bijvoorbeeld doen door ze tijdens een ouderavond meer te vertellen over ZIEN!. Klik hier voor meer informatie.

Meer nieuws