Leren omgaan met studie-uitstelgedrag Geplaatst op 18 december 2017

Uitstelgedrag. Veel studenten hebben er regelmatig last van. Maar hoe ga je hier op ene goede manier mee om? Drs. Lennart Visser doet binnen Driestar hogeschool onderzoek op het gebied van studie-uitstelgedrag. 

Veel studenten in het middelbaar- en hoger onderwijs en ook leerlingen in het voortgezet onderwijs, hebben regelmatig last van studie-uitstelgedrag. Het lukt hen niet om hun gedrag te sturen en stellen het schoolwerk dat ze moeten doen zo lang mogelijk uit. Het lukt. Hun smartphone, Facebook, of socializen met vrienden zijn belangrijke afleiders om aan de slag te gaan. 

Onderzoek naar studie-uitstelgedrag

Binnen Driestar hogeschool doet drs. Lennart Visser onderzoek op het gebied van studie-uitstelgedrag. Hij ontwikkelde een training voor studenten met uitstelgedrag. In deze krachtgerichte aanpak kregen de deelnemers inzicht in hun uitstelgedrag. Ze leerden hiermee omgaan door zich bewust te worden van het ideaal dat ze willen bereiken en bewust te zijn van de persoonlijke kwaliteiten die ze hebben (zoals doorzettingsvermogen, inzicht, focus) en deze in te zetten.

Het onderzoek over deze aanpak is onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Psychology. Lees hier het onderzoek.

Meer informatie

Wil je meer weten over studie-uitstelgedrag, zelfregulatie, krachtgericht begeleiden van leerlingen? Neem dan contact op met drs. Lennart Visser.

Meer nieuws

  • Profiel van een christelijke leraar

   De schoolloopbaan van kinderen is een lange reis. Leraren trekken daarbij als gids met hen mee. Ze zijn dus zelf ook pelgrim. Met deze beelden tekent Bram de Muynck op uitnodigende wijze het karakter en profiel van een christelijke leraar.

  • Ben jij al uitgetoetst?

   Nederland is een echt toetsland. Er is nauwelijks een opleiding te vinden waar men cursisten klaarstoomt zonder toetsen. Zowel docenten als leerlingen lijken het als het summum van de opleiding te zien. Over het fenomeen toetsen valt echter wel één en ander te zeggen.

  • ROV congres: “Ouders Verbinden!?”

   Ouders en opvoeders zijn welkom op het vierde ROV congres op donderdag 8 november. Aan de hand van een interessant lezingenprogramma en verschillende workshops wordt er gesproken over het thema ‘Ouders verbinden?!’.

  • Positieve beoordeling NIO

   De Nederlandse Intelligentietest voor Onderwijsniveau (NIO), is onlangs positief beoordeeld door de COTAN. De test is beschikbaar voor onder andere de eerste drie klassen van het voortgezet onderwijs!

  • Bouw aan spel in jouw klas

   ‘Er moet een schuin dak op, want daar slaapt ook nog iemand’, zegt Ella. De leerkracht doet voor hoe het dak stevig wordt. In de bouwhoek wordt geleerd! Maar hoe krijg je meer inzicht op de kwaliteit van spelontwikkeling?