Leren omgaan met studie-uitstelgedrag 18 december 2017

Uitstelgedrag. Veel studenten hebben er regelmatig last van. Maar hoe ga je hier op ene goede manier mee om? Drs. Lennart Visser doet binnen Driestar hogeschool onderzoek op het gebied van studie-uitstelgedrag. 

Veel studenten in het middelbaar- en hoger onderwijs en ook leerlingen in het voortgezet onderwijs, hebben regelmatig last van studie-uitstelgedrag. Het lukt hen niet om hun gedrag te sturen en stellen het schoolwerk dat ze moeten doen zo lang mogelijk uit. Het lukt. Hun smartphone, Facebook, of socializen met vrienden zijn belangrijke afleiders om aan de slag te gaan. 

Onderzoek naar studie-uitstelgedrag

Binnen Driestar hogeschool doet drs. Lennart Visser onderzoek op het gebied van studie-uitstelgedrag. Hij ontwikkelde een training voor studenten met uitstelgedrag. In deze krachtgerichte aanpak kregen de deelnemers inzicht in hun uitstelgedrag. Ze leerden hiermee omgaan door zich bewust te worden van het ideaal dat ze willen bereiken en bewust te zijn van de persoonlijke kwaliteiten die ze hebben (zoals doorzettingsvermogen, inzicht, focus) en deze in te zetten.

Het onderzoek over deze aanpak is onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Psychology. Lees hier het onderzoek.

Meer informatie

Wil je meer weten over studie-uitstelgedrag, zelfregulatie, krachtgericht begeleiden van leerlingen? Neem dan contact op met drs. Lennart Visser.

Meer nieuws

  • ZIEN! inzetten door het jaar heen

   ZIEN! vul je in rond de herfstvakantie. Ook daarna kan ZIEN! echter nog veel voor je betekenen: in je aanpak, maar ook bij het evalueren. Je kunt ZIEN! dan bijvoorbeeld nog een keer invullen. Welke keuzes maak je daarbij?

  • “Een extra dimensie dankzij TINK cursus”

   “In de Tink cursus hebben we veel geleerd over de interactievaardigheden rondom de communicatie met kinderen,” zegt Christa van Erk, deelneemster aan de regionale cursus TINK. “We hebben veel geleerd van de theorie die werd besproken, maar juist door de uitwisseling van  ervaringen, werden praktijkvoorbeelden duidelijk en leerzaam.”

  • Hoe bereik jij jouw opvoedingsidealen?

   De kenniskring Opvoedingsidealen in de praktijk wil een bijdrage leveren door bewustwording van het belang van opvoedingsidealen te stimuleren en (beroeps)opvoeders toe te rusten in een (Bijbelse) opvoeding van kinderen in de huidige maatschappij. Maar hoe geef je hier als opvoeder vorm aan?

  • Vragen over hoogwater in de klas?

   Verschillende gebieden in Nederland hebben deze week te maken met hoogwater. Met hulp van onze mediatheek kun je met je klas stilstaan bij onze immer voortdurende strijd tegen het water.

  • Bezinningsavonden Beschermwaardigheid van het leven

   In februari organiseren zijn er interessante lezingen voor leraren in het Studium Generale programma van Driestar hogeschool.