Dr. Bram de Muynck op nieuwe leerstoel Christelijke pedagogiek 28 juni 2016

Om de verbinding tussen theologie en pedagogiek te versterken en het praktijkgerichte educatieve onderzoek te inspireren, vestigt Driestar hogeschool een bijzondere leerstoel Christelijke pedagogiek aan de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA).

De leerstoel wordt bezet door dr. A. de Muynck, lector Christelijk leraarschap bij Driestar hogeschool. 

Christelijke pedagogiek op hoog niveau

Sinds de oprichting van de kweekschool in 1944 maakt Driestar educatief zich sterk voor onderwijs en opvoeding vanuit Bijbels perspectief. Driestar educatief hecht aan een nauwe samenwerking met de kerken en wil het belang van educatie daarom ook samen met een theologische universiteit behartigen. Rens Rottier, voorzitter college van bestuur: “We willen het thema Christelijke pedagogiek op hoog niveau neerzetten, ook internationaal. Een leerstoel levert een bijdrage aan het wetenschappelijke kennisbestand en inspireert het praktijkgerichte onderzoek dat binnen hogescholen plaatsvindt. Daarnaast geeft het mogelijkheden om te komen tot promotieonderzoek op dit voor Driestar en haar werkveld belangrijke thema.”

Identiteitsontwikkeling en karaktervorming

De nieuwe hoogleraar zal zich bezig houden met de wetenschappelijke doordenking van vraagstukken rondom christelijke pedagogiek. Hij zal zich onder andere richten op identiteitsontwikkeling en karaktervorming vanuit bijbels/theologisch perspectief en de voorbeeldrol van opvoeders in school, kerk en gezin. Ook het handboek christelijk leraarschap dat binnen het onderzoekscentrum van Driestar educatief ontwikkeld wordt zal hiermee een academische impuls krijgen.

Onderzoekscentrum Driestar educatief

Het onderzoekscentrum christelijk leraarschap, dat Driestar educatief na de zomer gaat starten, krijgt in de dubbele benoeming van Bram de Muynck als lector binnen Driestar en bijzondere hoogleraar binnen TUA een mooie verbinding tussen praktijkgericht onderzoek en academische wetenschapsbeoefening.

Onderwijsaanbod aan de TUA 

Eric Peels, rector van de TUA: “We zijn er blij mee dat via deze bijzondere leerstoel expertise op het gebied van educatie het onderwijsaanbod aan de TUA komt versterken. Met name voor de vakgroep Praktische Theologie, waarmee de pedagogiek belangrijke raakvlakken heeft, liggen hier kansen en mogelijkheden. Kennis vanuit de pedagogiek zal een belangrijke impuls kunnen geven aan het fundamentele onderzoek dat op het gebied van de praktische theologie samen met de TU Kampen wordt verricht.”

Verbinding pedagogiek en theologie

Bram de Muynck: “Ik proef dat er behoefte is aan fundering van wat we doen op onze lerarenopleidingen en bij onze pedagogische taken in de kerk. Voor de verbinding van pedagogiek en theologie en de doordenking van onderwijsvraagstukken kunnen we veel inspiratie vinden in de bronnen van de vroege kerk en de reformatie. Daar hoop ik in mijn onderzoek mee aan de slag te gaan. In het netwerk voor theologen en pedagogen, dat sinds drie jaar vanuit Driestar hogeschool wordt georganiseerd, blijkt dat er behoefte is aan een wetenschappelijke dimensie.” Ook lesgeven behoort straks tot zijn taken in Apeldoorn. “Iedere predikant is een leraar. Voor de studenten van de TUA is het bijzonder zinvol om vanuit het perspectief van educatie bezig te zijn met theologie. Een belangrijk uitgangspunt is voor mij de persoon van de predikant, leraar of kerkelijk werker: hoe draag jij (geloofs)kennis over in de gemeente?”

Over Bram de Muynck 

Dr. A. (Bram) de Muynck is sinds 2003 verbonden aan Driestar hogeschool, waarvan de laatste acht jaar als lector Christelijk leraarschap. Hij houdt zich bezig met kennisontwikkeling op het gebied van christelijk leraarschap. De vertaling van Bijbels theologisch denken en van historisch pedagogisch denken heeft hierin zijn specifieke belangstelling. In 2008 promoveerde hij aan de Vrije Universiteit bij prof. dr. Siebren Miedema, prof.dr. Cok Bakker en prof.dr. Adri Smaling op een onderzoek naar spiritualiteit in de beroepspraktijk van leraren. Hij geeft inhoudelijk leiding aan de inrichting van de nieuw te starten Masteropleiding ‘Christian Education’ (september 2017). Ook is hij mederedacteur van het International Journal of Christianity and Education.

Meer nieuws

    • Terugblik: Symposium Hoogbegaafdheid 2025

      Op 26 maart 2025 vond het jaarlijkse symposium over hoogbegaafdheid plaats, een dag die bol stond van inzichten, inspirerende lezingen, interactieve sessies en muzikale intermezzo’s.

    • Pilotlessen Muziekaal

      Ongetwijfeld heb je het al gehoord: de pilotlessen Muziekaal zijn afgerond! Iedereen die zich heeft opgegeven (in totaal een afvaardiging van ruim 80 scholen) heeft er al volop van kunnen profiteren.

    • Gerdien Wassink volgt Ad de Waard op als orthodidact/onderwijsadviseur

      Ad de Waard, op veel scholen in voornamelijk Noordoost-Nederland een bekend gezicht, hoopt in de zomer met pensioen te gaan. Ad heeft vele jaren als onderwijsadviseur en orthodidact gewerkt bij Driestar onderwijsadvies. Zijn opvolgster Gerdien Wassink kijkt uit naar haar nieuwe baan. ‘Ik vind het een avontuur om samen met de scholen te zoeken naar mogelijkheden voor alle leerlingen om tot leren te komen.’

    • Onderzoekscentrum publiceert boekje ‘Bij de Les! Verhalen over vormende vaklessen’

      Piet Murre, lector Schoolvakken en Didactiek bij het onderzoekscentrum van Driestar educatief, heeft onlangs het boekje ‘Bij de Les! Verhalen over vormende vaklessen’ gepubliceerd.

    • Congres Vianen 2025: De gereformeerde gezindte - Draagbalk of dwarsligger?

      Onder het prikkelende thema ‘De gereformeerde gezindte – draagbalk of dwarsligger?’ organiseren de VGS, Driestar Educatief, VBSO/KOC, RMU, ROV, EMG en het Wetenschappelijk Instituut van de SGP op D.V. vrijdag 7 maart 2025 het Congres Vianen 2025. Dit congres roept de reformatorische achterban op om na te denken over hun invloed in een samenleving die wordt gekenmerkt door autonomie, morele verschuivingen en polarisatie.