Burgerschapsonderwijs

Persoonsvorming hoort tot de kernopdracht van christelijke scholen. Dat is voor ons het startpunt van burgerschapsonderwijs.

Het doel van burgerschapsonderwijs is dat leerlingen vanuit een Bijbelse visie op planmatige wijze voorbereid worden op hun deelname aan de samenleving. We verlangen ernaar dat leerlingen vanuit een christelijke levensvisie in alle levens- en gemeenschapsverbanden waarin God hen plaatst, zelfstandig en actief verantwoordelijkheid nemen voor gemeenschapsbelangen in en buiten de school.
 
In november 2020 heeft de Tweede Kamer ingestemd met een nieuwe wet om het burgerschapsonderwijs te versterken, de taak van de school te verduidelijken en de  burgerschapsopdracht een meer verplichtend karakter te geven. Als de Eerste Kamer de wet ook aanneemt, gaat de wet op 1 augustus 2021 in. Met onze expertise helpen wij jullie graag om het burgerschapsonderwijs in jullie school in lijn te brengen met deze nieuwe wet.


Routekaart Burgerschapsonderwijs 2021

In onze ‘Routekaart Burgerschapsonderwijs 2021’ hebben we op een rijtje gezet wat de nieuwe wet voor scholen betekent, wat jullie kunnen doen en wat je daarbij kan helpen. Deze routekaart kun je hier downloaden. Daarnaast kun je hieronder ons visiedocument Burgerschapsonderwijs downloaden, en kun je de praktische handreiking aanvragen.

Klik op de link voor meer informatie over ons aanbod voor:

Meer weten?

Neem contact op met Henk Vermeulen, regisseur Identiteit en vorming
 
H. (Henk) Vermeulen

Portefeuillehouder Identiteit en Vorming

Telefoon:
0182-760753 0182-760753
LinkedIn:
Twitter:

Nieuws

 • ‘Gidsen’ daagt uit tot goed gesprek over christelijke schoolpedagogiek

  Geen onbetwistbare onderwijsdogmatiek, maar een ‘open schoolpedagogiek’ hebben dr. Bram de Muynck en dr. Bram Kunz willen schrijven. Met Gidsen hopen ze ‘heel nadrukkelijk’ een goed gesprek te beginnen over het waartoe van christelijk onderwijs anno nu. ‘Met vakgenoten vanuit eigen kring, maar ook met collega’s van buiten.’

 • Vandaag gepubliceerd: Routekaart burgerschapsonderwijs 2021 UPDATE

  In december 2020 publiceerden we de routekaart burgerschapsonderwijs 2021. Dat deden we vooruitlopend op de herziening van de burgerschapsopdracht in de wet. Met deze routekaart laten we scholen zien wat er moet gebeuren en wat hen daarbij kan ondersteunen. In dit bericht lees je meer over het vervolg van dit traject en vind je een geüpdatete routekaart.

 • Lectoraatsdag 29 september 2021: Als desem in het deeg, verhalen die vormen en verbinden

  PCGVO en Driestar educatief hebben een lectoraat ingericht over protestants vormingsonderwijs op de openbare basisschool. Op de lectoraatsdag van 29 september zal de installatie van associate lector dr. Jan van Doleweerd plaatsvinden.

Lees meer nieuws ›

Blogs

  Bekijk alle blogs ›