Vakspecialist: dat klinkt als muziek in jouw oren Geplaatst op 8 maart 2018

Naar aanleiding van het landelijk project Meer muziek in de klas startte Driestar hogeschool de opleiding Vakspecialist Muziek voor pabostudenten en jij kunt hier als leerkracht en school een rol in hebben!

Het belang van muziek voor kinderen in de klas staat mede door Impulsregeling Muziek onder aandacht.  Daarnaast bevestigen verschillende onderzoeken het belang van muziek voor de vorming van kinderen en de uitstraling daarvan naar andere vakken. Daarom startte  Driestar hogeschool de opleiding Vakspecialist muziek voor studenten. Maar ook jij als leerkracht kan hier een rol  in spelen zodat ook jouw muzieklessen versterkt worden.

Muziek in jouw klas

Muziekdocenten van Driestar hogeschool geven muzieklessen maar begeleiden de studenten ook op de basisschool. Omdat op veel basisscholen op het gebied van muziek zeer gekwalificeerde leerkrachten lesgeven, zoekt Driestar hogeschool basisscholen om twee dagdelen per jaar met een groepje pabostudenten muzieklessen te verzorgen. Hierbij krijgen de leerkrachten ondersteuning door middel van een jaarlijkse bijeenkomst waar de ook aandacht is voor de verschillende didactische vaardigheden die de studenten moeten ontwikkelen.
Als het voor jouw school interessant is om de studenten van de vakopleiding Muziek te ondersteunen, kun je als school kiezen tussen twee routes:
 1. Twee keer per jaar een dagdeel muzieklessen laten geven aan een aantal groepen door pabostudenten. Deze studenten worden begeleid door een leerkracht van de basisschool die hiervoor de nodige kennis en belangstelling heeft.
 2. Twee keer per jaar een dagdeel muzieklessen laten geven aan een aantal groepen door pabostudenten. Deze studenten worden begeleid door een muziekdocent of een muziekvakspecialist van de pabo.

Vakspecialist muziek worden

Voor de leerkrachten met veel interesse en enthousiasme bieden we de tweejarige opleiding Vakspecialist muziek aan. Deze is in februari gestart met een aantal geselecteerde studenten. De inhoud komt overeen met de landelijke post-HBO opleiding Vakspecialist muziek en wordt in combinatie met het Koninklijk Conservatorium in Den Haag verzorgt op 18 vrijdagmiddagen in Gouda. De cursist ontvangt het diploma vakspecialist Muziek via Post HBO Nederland en wordt ingeschreven in het Abituriƫntenregister. Instroming op een ander moment behoort tot de mogelijkheden.

Meer informatie

Wil je meer informatie ontvangen of wil je jouw school opgeven om studenten te ontvangen? Neem dan contact op met Ton van Driel, docent muziek op de pabo, of kijk op de pagina Vakspecialist muziek

Meer nieuws

  • Projectkoffers met korting

   Van 10 tot en met 14 december is het de 'week van de mediatheek'. Doe je als abonnee in deze week een aanvraag voor een projectkoffer, dan vinden wij dat heel leuk, maar het kan voor jou ook extra voordelig zijn.

  • Eenvoudig experimenteren met elektronica

   Elektriciteit is niet weg te denken uit ons dagelijks leven. Toch ervaren veel leerkrachten een drempel om met elektriciteit aan de slag te gaan in de klas. Ze denken misschien dat ze daar zelf niet technisch genoeg voor zijn.

  • ParnasSys en Konnect verbinden kinderopvang en basisonderwijs

   ParnasSys en Konnect kiezen voor samenwerking tussen de kinderopvang en het basisonderwijs. Beide partijen verbinden hun systemen, waarmee ze het delen van kennis, de overdracht van kinderopvang naar het basisonderwijs en het stimuleren van talent gemakkelijker maken.

  • Vijf tips in de begeleiding van niet-Nederlandse kinderen in de klas

   Een niet-Nederlands kind in je klas kan voor je gevoel soms lastig zijn. Want hoe begeleid je deze kinderen als ze de Nederlandse taal niet of onvoldoende spreken? Op basis van het onderzoek naar werkzame factoren in de begeleiding van vluchtelingenkinderen in het basisonderwijs, geven we je vijf belangrijke conclusies.

  • Student Engels presenteert onderzoek op internationaal congres

   Invidividueel vrij lezen tijdens iedere Engelse les verbetert de leesvaardigheid van leerlingen. Henk Bakker, inmiddels alumnus van de tweedegraadsopleiding Engels, presenteerde zijn onderzoek hieraan tijdens een internationale conferentie bij de universiteit van Duisburg-Essen (Duitsland).