Terugblik symposium Het jonge kind 2020 10 februari 2020

Meer dan 200 leerkrachten, ib’ers en teamleiders uit de onderbouw bezochten op 5 februari het symposium Het jonge kind "Wat een ontspannen dag!", werd meermalen opgemerkt. En inderdaad: de sfeer zat er goed in! Bekijk en lees dit verslag met een uitgebreide samenvatting van de hoofdlezing van Steven Pont.

'Als opbrengst welbevinden is...' was het thema van de hoofdlezing door Steven Pont. Als oud-onderwijzer heeft Steven Pont feeling met het voor de klas staan maar heeft zich als hulpverlener ook de systeemtheorie eigen gemaakt. Hij is ervan overtuigd dat in de context van de mens enorm veel kansen liggen.

'Nadenken over kinderen is heel belangrijk,' zo stelt Steven. 'Kinderen zijn de meest kwetsbare en meest instinctzwakke soort met een groot leervermogen. Dat betekent dat ze heel veel behoefte hebben aan een stimulerende omgeving. Op die manier wordt het zelfbewustzijn van een kind geboren. De invloed van volwassenen is niet zozeer alleen didactisch (om iets te leren, de taak), maar met name pedagogisch (om voor ruimte en opening te zorgen, de relatie). Als mens zijn we door die pedagogische interventies heel kneedbaar en kunnen we met onze context een kind kneden. Dan werken we welbevinden in de hand: de pokon voor een goede hechting'. 


'Het leven wordt niet voorgezegd, maar voorgeleefd. Kinderen volgen ons als gidsen. Wees je bewust van je eigen gedrag! De eerste gidsen die een kind heeft bepalen of een volgende gids zal worden vertrouwd. Het mooiste wat je als pedagoog mee kunt geven zijn de volgende 4 woorden: ik verlaat je niet. Thuis was het nog: ik hou van jou; op school is het: ik verlaat je niet. Al hebben we conflicten, we blijven er samen voor vechten. Je keurt het kind niet af, maar het gedrag! Wees daarin een beschikbaar voorbeeld voor de kinderen. Die houding geeft kinderen vertrouwen voor de toekomst'. 

Tijdens de uitgebreide lunch werd nog lang nagepraat over deze inhoudsvolle en allesomvattende lezing. Ook werden in deze pauze verschillende stands rond aanbod voor het jonge kind bezocht. De middag startte we  met een inspirerende en interactieve inleiding door Margot Wouterse-Schmitz. Zij leerde ons hoe we met onze handen bepaalde onderwerpen (bijvoorbeeld het weer) kunnen uitbeelden. Zeer aansprekend voor het jonge kind!Daarna bezochten de deelnemers verschillende workshops. Ook dit jaar was er weer een gevarieerd aanbod: van spelen met loose-parts tot geschiedenis met kleuters, en van Nederlands als tweede taal tot het inspectiebezoek. Bij de afsluitende borrel werden de kennis en de tips uit deze workshops graag met elkaar gedeeld. De dag gaf de leerkrachten, ib'ers en teamleiders uit de onderbouw weer voldoende inspiratie om in de praktijk met het jonge kind aan de slag te gaan! 


Wil jij je ook verdiepen in de wereld van het jonge kind? Bekijk ons aanbod of meld je aan voor de post-hbo-opleiding Jonge kind.

Volgend jaar is het symposium Het jonge kind 2021 op woensdag 3 februari. Reserveer deze datum vast in je agenda of laat hier je gegevens achter voor een herinnering. 

Meer nieuws

  • Gratis online training 'Mediawijsheid op school'

   Volg op 14 april de gratis online training ‘Mediawijsheid op school’ over vorming en weerbaarheid van leerlingen. Meld je aan op onze website.

  • Help, volgend schooljaar heb ik een dyslect in mijn klas!

   “Help, volgend schooljaar heb ik een dyslect in mijn klas!” zegt u wellicht niet tegen uw collega’s, maar kunt u wel denken. In Nederland is 3 tot 5 procent van de leerlingen dyslectisch. De kans dat u 1 of meerdere leerlingen met dyslexie in de klas heeft, is dus erg groot. Maar hoe kunt u een kind met dyslexie het beste ondersteunen en wat is officieel toegestaan? De volgende cursusavond zal u daar meer informatie over geven.

  • Het coronavirus: update

   Driestar educatief volgt de ontwikkelingen rond het coronavirus op de voet en neemt passende maatregelen als dat nodig is. Wij hanteren de richtlijnen van het RIVM, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de GGD.

  • Rekenen met kleuters

   Jonge kinderen zijn spelenderwijs bezig om grip te krijgen op de wereld om hen heen. Rekenen/wiskunde zit verborgen in alledaagse activiteiten en in spel. Dat biedt de hele dag kansen om met rekenen bezig te zijn! Hoe is het met jullie rekenonderwijs in de onderbouw?

  • Boeken ter ere van ons jubileumjaar

   het magazine over Driestar 75 en recent de verhalenbundel. Daarnaast hebben we ook een speciale jubileumactie voor het boek 'Bidden met de schrift'. Bestel de boeken eenvoudig in onze webwinkel!