Schoolopbrengsten analyseren als je met de module leerlijnen werkt Geplaatst op 16 mei 2018

Heb je al ervaren hoe waardevol het kan zijn om ook op schoolniveau data gestuurd en opbrengstgericht te werken? Wanneer je werkt met de module leerlijnen, kun je relatief eenvoudig ook op schoolniveau data verzamelen. De schoolopbrengsten geven veel input voor je nieuwe jaarplan. Door die gestructureerd te analyseren en te vertalen in acties, werk je op leerling-, groeps- en schoolniveau doelgericht en planmatig!

Met behulp van een format in Excel, kun je in kaart brengen hoeveel (procent) van de leerlingen óp niveau functioneert, erboven of eronder. Wanneer je werkt met verschillende leerroutes, zie je het óok per leerroute.

excel.png
Deze informatie geeft informatie over de effectiviteit van je onderwijs, zeker als je het periodiek in kaart brengt, en vormt het startpunt van inhoudsvolle gesprekken met je team over wat je met je onderwijs wilt bereiken.
Zie je bijvoorbeeld dat bij alle kleuters de rekenontwikkeling gemiddeld verloopt, maar dat de taalontwikkeling bij 40% van de leerlingen achterblijft en vooral bij interactief taalgebruik? Dan kun je beter op schoolniveau gaan kijken naar passende acties, dan op groeps- of leerlingniveau.

Opvragen

Het Excelformat, een handleiding hoe je de gegevens van de groepskaarten in Excel plakt én een handreiking voor het beschrijven en analyseren van schoolopbrengsten (voor speciaal (basis)onderwijs) is op te vragen bij Bertine Haverhals via e-mail.

Cursus en terugkomdag ogw en hgw op het zml

In het najaar is er weer een tweedaagse expertcursus in Gouda waar heel uitgebreid ingegaan wordt op de mogelijkheden van opbrengstgericht werken in het zml-onderwijs. Meer informatie en aanmelden zie onze website.
 
Voor mensen die het experttraject al hebben gevolgd, is er een terugkomdag op 18 september in Gouda.

Digitaal

Wil je graag dat dit overzicht opgevraagd kan worden vanuit ParnasSys? Stem dan op de wens die hierover gaat.

Meer nieuws

  • Alle cursussen van de ParnasSys Academie in een handig overzicht

   Wil jouw school stappen maken in het gebruik van ParnasSys in 2018? Meld je aan voor een van onze cursussen! Vraag een brochure aan met al onze cursussen tot de zomer of kijk op de website!

  • Nieuwe Gynzy Academie begeleidt scholen bij digitaal adaptief en gepersonaliseerd leren

   Driestar onderwijsadvies, Gynzy en O21 gaan intensief samenwerken in de recent opgerichte Gynzy Academie. De drie organisaties slaan de handen ineen om scholen te begeleiden op het gebied van digitaal adaptief en gepersonaliseerd leren.

  • Overname CPS door Driestar educatief een feit

   Uiterlijk 31 december 2018 neemt Driestar educatief CPS Onderwijsontwikkeling en advies over. De afgelopen maanden hebben de organisaties intensief gesprekken gevoerd met als resultaat dat de beide vertrouwde namen en merken intact blijven.

  • Zomerse digibordboeken

   Speciaal voor de laatste schoolweek: gratis zomerse digibordboeken

  • Wat zijn jouw drijfveren in je werk?

   Als het goed is, heeft iedereen momenten waarop je denkt: ‘Wat is dit toch geweldig om te doen.’ Het zijn werkzaamheden waar je blij van wordt en energie van krijgt om door te gaan. Dit worden ook wel drijfveren genoemd. Maar wat drijft jou nu eigenlijk in je werk?