Nu in midden-Nederland: basiscursus pedagogiek en didactiek voor catecheten Geplaatst op 12 april 2018

Catecheten hebben vaak nauwelijks tot geen onderwijservaring. Dit kan hen belemmeren in het geven van de catechisatielessen. ‘Overdag hebben we vaak een heel ander beroep en ’s avonds staan we ineens voor zo’n groep,’ aldus een ambtsdrager die de basiscursus catechese volgde.

In samenwerking met het Wartburg College biedt Driestar educatief in Barneveld een basiscursus catechese aan om handvatten te bieden aan catecheten. De cursus is bedoeld voor (aanstaande) catecheten die geen onderwijservaring hebben of een aantal basisprincipes nog eens grondig door willen nemen en oefenen. ‘We bespreken praktische thema’s en vragen de deelnemers om praktijksituaties in te brengen,’ vertelt cursusleider dr. Bram Kunz. ‘Niet voor niets organiseren we de cursus tijdens het catechisatiesiezoen: wat tijdens de cursus aan bod komt, kun je in de praktijk direct toepassen.’

Een verrijking van de catechisatielessen

Cursisten ervaren de basiscursus catechese als een verrijking bij het geven van de catechisatielessen. ‘Het grootste leermoment had ik in de les over de voorbereiding van de catechisatie,’ aldus één van de deelnemers. ‘Het gaat niet alleen over het centraal stellen van het Woord van God. Het is ook belangrijk hóe je die boodschap overbrengt. Dat oefenen was voor mij een grote meerwaarde en heeft me geholpen in het geven van catechisatie.’
 
Een andere cursist gaat verder: ’Ik raad iedere ambtsdrager die geen lerarenopleding heeft dringend aan deze basiscursus te volgen. Overdag hebben we vaak een heel ander beroep: slager, stratenmaker of bedrijfsleider, en ’s avonds staan we ineens voor zo’n groep. In deze cursus krijg je veel kleine tips over hoe je dat kunt doen. Bijvoorbeeld: Hoe open je een beurt en hoe sluit je die weer af? Hoe houd je het contact met jongeren en sluit je aan bij hun belevingswereld? Hoe breng je verdieping aan? Ik vind deze cursus echt een aanrader.’

Dichter bij het hart van jongeren

Wim Büdgen, een van de initiatiefnemers, ziet de urgentie van het toerusten van catecheten: ‘Meer dan ooit is het nodig om catecheten te helpen dichter bij jongeren te komen. Vroeger werden veel dingen min of meer vanzelfsprekend doorgegeven van de oudere op de jongere generatie, maar dat is voor een groot gedeelte verleden tijd. Deze basiscursus wil catecheten vanuit de invalshoek van pedagogiek en didactiek handvatten geven om de dichter bij het hart van jongeren te komen en op die manier toch de kernboodschap over te dragen. Kom bij onze cursus om aan den lijve te ondervinden wat dat betekent.’

Meer informatie

Voor meer informatie over de cursus of om je aan te melden, verwijzen we je door naar de cursuspagina.
 

Meer nieuws

  • Het fenomeen Driestarstel: Steven en Paulien Middelkoop

   Al zo’n 75 jaar zijn ze er, Driestarstellen. Net zolang als de naam De Driestar bestaat. In 1944 komen we de naam als eerste tegen, op de gevel van een kweekschool op reformatorische grondslag in Krabbendijke. Die naam siert nog steeds de gevel, nu van twee scholen in Gouda: Driestar educatief en Driestar college.

  • Negen pabostudenten doorstaan detoxchallenge

   “789 berichten in 35 chats!” "Hè, die lege plaats in mijn broekzak is weer opgevuld.“ "Ik ben blij dat ik hem terug heb, maar ergens ook weer niet.” Drie reacties van studenten die de detox challenge aangingen.

  • Veranderingen in de kinderopvang

   In de wereld van peuterspeelzalen en kinderopvang is de laatste jaren veel veranderd. Sinds 1 januari 2018 zijn alle peuterspeelzalen verdwenen en opgegaan in de kinderopvang. Het heet nu peuteropvang hoewel qua inhoud vaak weinig is veranderd.

  • Een zelfrijdend autootje maken van een muizenval tijdens de Make IT Day

   Gisterochtend ontvingen we zo'n 360 groep 7 en 8-leerlingen van Goudse basisscholen in ons gebouw. Onder leiding van pabo-2-studenten maakten ze kennis met traditionele en innovatieve technieken.

  • Terugblik nascholingsdag bewegingsonderwijs 2019

   Woensdag 6 maart was onze jaarlijkse nascholingsdag bewegingsonderwijs. Een inspirerende dag waarin (aanstaande) leerkrachten bewegingsonderwijs nieuwe ideeën opdeden en met elkaar uitwisselden.