Nieuw! Verwerkingsboek voor nieuwkomers 4 juli 2019

Verhuizen naar een ander land heeft een grote impact op kinderen. Weg uit het vertrouwde naar een onbekende omgeving maakt hen kwetsbaar. Het nieuwe verwerkingsboek 'Nu woon ik hier' helpt hun veerkracht te vergroten.Vooral als een kind het land uit moest vluchten vanwege oorlog, terreur en angst is dit erg ingrijpend voor kinderen. Van de eigen vertrouwde omgeving in een nieuwe omgeving komen, maakt een kind kwetsbaar. Tegelijk is dit ook een situatie die kansen in zich heeft. Om deze kansen optimaal te benutten, is het voor een kind belangrijk om verbondenheid te blijven ervaren met de situatie van herkomst en zich vertrouwd te gaan voelen in de nieuwe situatie. 

Nu woon ik hier

Om ouders en leerkrachten hierbij te ondersteunen is een werkboek ontworpen. Dit boekje heeft als doel om herinneringen van kinderen letterlijk een plek te geven. Wat er was, mag er zijn. Werken in dit boekje kan dienen als beschermjas. Beschermjassen zijn rituelen, voorwerpen, herinneringen, geuren, foto’s, muziek, alles wat je doet herinneren aan toen het goed, vertrouwd en veilig was. (…) Het zijn de veilige omhullingen die je helpen door een moeilijke fase te komen (Tjin A Djie en Zwaan, 2015, p. 24). Een eenvoudig voorbeeld van een beschermjas is een knuffel die een jonge kleuter de eerste periode naar school meeneemt.

Praktijk

Tegenover me zit Avrik, een achtjarige jongen uit Irak. Samen met zijn moeder is hij naar Nederland gekomen. Eenmaal hier hebben ze, voordat ze een plekje in hun huidige woonplaats kregen, in zes verschillende AZC’s gezeten. Avrik heeft moeite met zich aanpassen op school. Regelmatig scheldt hij andere kinderen uit; ook slaat hij er vaak op los... Samen met Avrik breng ik zijn leven in Irak en de aankomst in Nederland in kaart in het verwerkingsboek ‘Nu woon ik hier’.Al tekenend en pratend ontstaat er een beeld van zijn leven in Irak. Hij mist de heerlijke baklava, maar ook zijn vader waar hij zo trots op was. Tegelijk is hij blij dat hij nu in een land is waar geen oorlog is. Avrik komt steeds meer los. Hij vertelt over school. ‘School is mooi, maar soms gaat het fout’. Avrik houdt het ingevulde boek trots  tegen zijn borst gedrukt. ‘Dank u wel, mevrouw. Ik ga goed doen op school. Dan kan ik dokter worden en ook mensen help’. Petra van Nederpelt, mede-auteur verwerkingsboek.

Bestellen

Nieuwsgierig geworden? Download hier twee voorbeeldpagina's uit het verwerkingsboek. Het boek kun je voor €7,50 bestellen in onze webwinkel.

Meer nieuws

  • Maak kennis met Dirk Verweij

   Sinds 1 oktober is Dirk Verweij als nieuwe manager gestart bij Driestar onderwijsadvies, naast Marian Ruitenberg. In dit bericht stelt hij zich voor.

  • Hoge tevredenheid dyslexiebehandeling

   Driestar educatief heeft de uitslag van het cliënttevredenheidsonderzoek van Parantion binnen gekregen. Opnieuw zijn ouders zeer tevreden over onze diagnostiek en behandeling van ernstige enkelvoudige dyslexie. Daar zijn we als organisatie dankbaar voor. We vroegen Elienne Kik, moeder van Thomas die recent zijn behandeling afrondde, om een reactie.

  • Onderzoek naar leermiddelen

   In cursusjaar 2018-2019 peilden we de behoeften omtrent leermiddelen onder docenten in het reformatorisch VO. De vragenlijst werd ingevuld door 236 respondenten. Uit hun antwoorden blijkt dat het overgrote deel van de docenten behoefte heeft aan een complete methode. Aan minder traditionele werkvormen is minder behoefte.

  • Driestar educatief op Kuysersconferentie

   Van 3 tot en met 5 oktober bezochten Bram de Muynck, Bram Kunz en Piet Murre de tweejaarlijkse Kuyersconferentie in Grand Rapids (VS). Bij deze conferentie komen leraren, opleiders en onderzoekers samen om onderzoek en inzichten met elkaar te delen. Het thema van dit jaar was ‘Shaping Christian Learning’.

  • Waarom Berta en Bernhard deelnamen aan de Zomerschool

   Allebei zijn ze werkzaam bij Driestar educatief, en allebei deden ze mee aan de Zomerschool voor christelijke young professionals. De Zomerschool wordt al jaren georganiseerd door Driestar hogeschool, Erdee Media Groep, VGS en RMU. Berta Keuken en Bernhard van der Knijff blikken terug. “Het heeft me aangezet tot dieper nadenken over dingen.”