Kindermishandeling: dichterbij dan je denkt 10 november 2021

Van 15 t/m 21 november 2021 is het weer de Week tegen Kindermishandeling. Het thema ‘… dichterbij dan je denkt’ heeft als doel dat we ons realiseren dat kindermishandeling ook dichtbij plaats kan vinden en dat je er soms dichterbij bent dan je denkt.

Signaleren op school

Juist op school waar kinderen zo ongeveer 6 uur per dag en 5 dagen in de week zijn, kunnen signalen van kindermishandeling opgemerkt worden. En juist een leerkracht/docent kan voor een kind of jongere het verschil maken als er sprake is van kindermishandeling, zoals bij Ted. Ted groeit op in een gezin met veel ruzie. Hij is voortdurend bekritiseerd door zijn moeder en seksueel misbruikt door zijn vader.
 
‘Vaak weten mensen niet hoe belangrijk ze kunnen zijn voor een kind. Ook leerkrachten, of een buurman of buurvrouw. Als je mishandeld wordt, heb je het gevoel dat je niet gezien wordt. Dat er niemand van je houdt, en dat je er niet mag zijn. Als een volwassene dan wel aandacht voor je heeft, en je laat voelen dat je wel belangrijk bent, dan helpt dat enorm.'
 
Lees hier het hele verhaal van Ted en hoe je signalen kunt herkennen.

Werken met de meldcode

Als school ben je verplicht om bij een vermoeden van kindermishandeling of huiselijk geweld te handelen volgens de meldcode. Goed dus om hier in deze week eens bij stil te staan aan de hand van de volgende vragen:

  • Heb je een meldcode en is deze op maat gemaakt voor jullie school en up-to-date?
  • Is beschreven wie wat doet bij elke stap van de meldcode?
  • Hoe wordt bij jullie de (5 stappen van de) meldcode gehanteerd? Kent iedereen de stappen? Worden inderdaad de stappen doorlopen wanneer er signalen zijn?
  • Hoe ben je bezig met deskundigheidsbevordering als het gaat om het toepassen van de meldcode?

Week tegen kindermishandeling

Door deze Week tegen kindermishandeling is er elk jaar extra veel aandacht voor het onderwerp kindermishandeling en huiselijk geweld. Dat helpt om het ook op school jaarlijks op de agenda te zetten. Kijk eens op de site https://weektegenkindermishandeling.nl/. Lees een verhalen, of luister een podcast uit de serie #lerenvanelkaar. Kindermishandeling is een complex en hardnekkig probleem en juist door kennis en ervaringen te delen leren we. En kunnen we voor een kind/jongere het verschil maken.
 
Goed om te weten dat iedereen als hij zich zorgen maakt over een kind (anoniem) advies kan vragen bij Veilig Thuis. 

Meer informatie

Heb je vragen over de meldcode, wil je professionaliseren in de stappen? Neem dan contact op met Janna van Eldik (orthopedagoog) of meld je aan voor de cursus Werken met een meldcode

Meer nieuws