In drie stappen naar een nieuw schoolplan 1 juni 2018

Nog even en er wordt een nieuw schoolplan verwacht! In 2019 gaat het nieuwe schoolplan in. Dat betekent dat het komende schooljaar gebruikt kan worden om de nieuwe strategische visie en bijbehorende plannen uit te werken. Immers, een goede voorbereiding is het halve werk. Maar hoe pak jij dat met jouw team aan?

Onderstaand worden de stappen uitgelegd die jij met jouw team kunt doorlopen op weg naar goed schoolplan. Het proces bestaat uit drie stappen: het voorwerk, het echte werk en de nazorg. Binnen deze stappen kun je keuzes maken die het best aansluiten bij jouw school.

Voorwerk

Tijdens het voorwerk wordt de huidige situatie in kaart gebracht. Hierbij wordt onder andere gebruik gemaakt van tevredenheidslijsten bij ouders, leerlingen en leraren en wordt een analyse gemaakt op basis van het Onderzoekskader van de inspectie en een omgevingsanalysse voor de hele school.

Schoolplan opstellen

Met de informatie uit het voorwerk kan het echte werk van start gaan. In deze fase wordt het schoolplan opgesteld. Een visiesessie, ambitiesessie en een koppeling naar speerpunten en doelen zijn onderdeel van de tweede fase.

Nazorg

Als het schoolplan eenmaal is opgesteld, breekt de nazorgfase aan. Als het schoolplan van start is gegaan, is het goed om regelmatig de spiegel voor te houden. Op basis hiervan wordt advies gegeven voor de volgende stap in de schoolontwikkeling.

Schrijf het schoolplan samen

Een teambreed gedragen schoolplan ontstaat alleen als ook de leraren actief meedoen met de plannenmakerij. Wij geloven dat dit om een goed proces vraagt en hebben ideeën over hoe je dit het beste kunt aanpakken met jouw team.

Ben je benieuwd wat wij kunnen betekenen in de ontwikkeling van jouw schoolplan? Neem contact op met de onderwijsadviseur of ga naar onze themapagina.

Meer nieuws