Aan de slag met het ZIEN!-kwartet Geplaatst op 5 november 2018

Ken je het ZIEN!-kwartet al? Een kwartetspel bij de leerlingvragenlijsten voor groep 5-8, gericht op het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Geeske van Dobben, onderwijsassistente: ‘We hebben het spel in groepjes van 4 tot 5 kinderen vanaf 8 jaar gespeeld en de kinderen zijn heel enthousiast.’

Geeske van Dobben, onderwijsassistente vertelt: ‘Vanaf de zomervakantie spelen wij op onze basisschool het ZIEN!-kwartet. Een mooi, speels middel om in te zetten voor een SOVA-les. Het ziet er leuk en aantrekkelijk uit, maar het is ook goed te spelen. Het vraagt best wat verschillende vaardigheden van een kind: de spelregels, het competitie-element, begrijpend lezen enz. Voor de jongere kinderen is het heel handig dat er voor elk kwartet een andere kleur is gebruikt en dat er voor elke stelling een symbool staat; zo kunnen ze ook, als ze nog niet zo vlot kunnen lezen, het spel spelen.’

Doorpraten

‘Het is aan te raden om als begeleider de opdrachten onderaan het kaartje soms toe te lichten met een voorbeeld uit de praktijk’, aldus Geeske. Deze opdrachten geven de begeleider een mooi ingangspunt om over bepaalde onderwerpen verder te praten. Zo leren kinderen (onbewust) over sociale vaardigheden na te denken en die te benoemen.’

Het kwartet

Het kwartet bevat in totaal 14 kwartetten, bij elke (deel)categorie van de vragenlijsten één. Bij elke kaart hoort een opdracht, waarmee de kinderen inzicht krijgen in hun eigen sociale vaardigheden. Er zijn enkele spelvarianten opgenomen die bruikbaar zijn voor klassikaal gebruik, toepassing in groepjes en tijdens gesprekken met individuele leerlingen. Er wordt geadviseerd om minimaal vier spellen aan te schaffen als school, zodat klassikaal het spel gespeeld kan worden.

Ook aan de slag?

Zie je op jouw school ook mogelijkheden om het ZIEN!-kwartet in te zetten, bijvoorbeeld tijdens SoVa-lessen? Voor maar € 9,95 heb je ook al een setje in je bezit! Je kunt het bestellen in onze webwinkel.

Meer nieuws

  • Het fenomeen Driestarstel: Steven en Paulien Middelkoop

   Al zo’n 75 jaar zijn ze er, Driestarstellen. Net zolang als de naam De Driestar bestaat. In 1944 komen we de naam als eerste tegen, op de gevel van een kweekschool op reformatorische grondslag in Krabbendijke. Die naam siert nog steeds de gevel, nu van twee scholen in Gouda: Driestar educatief en Driestar college.

  • Negen pabostudenten doorstaan detoxchallenge

   “789 berichten in 35 chats!” "Hè, die lege plaats in mijn broekzak is weer opgevuld.“ "Ik ben blij dat ik hem terug heb, maar ergens ook weer niet.” Drie reacties van studenten die de detox challenge aangingen.

  • Veranderingen in de kinderopvang

   In de wereld van peuterspeelzalen en kinderopvang is de laatste jaren veel veranderd. Sinds 1 januari 2018 zijn alle peuterspeelzalen verdwenen en opgegaan in de kinderopvang. Het heet nu peuteropvang hoewel qua inhoud vaak weinig is veranderd.

  • Een zelfrijdend autootje maken van een muizenval tijdens de Make IT Day

   Gisterochtend ontvingen we zo'n 360 groep 7 en 8-leerlingen van Goudse basisscholen in ons gebouw. Onder leiding van pabo-2-studenten maakten ze kennis met traditionele en innovatieve technieken.

  • Terugblik nascholingsdag bewegingsonderwijs 2019

   Woensdag 6 maart was onze jaarlijkse nascholingsdag bewegingsonderwijs. Een inspirerende dag waarin (aanstaande) leerkrachten bewegingsonderwijs nieuwe ideeën opdeden en met elkaar uitwisselden.