Aan de slag met het ZIEN!-kwartet Geplaatst op 5 november 2018

Ken je het ZIEN!-kwartet al? Een kwartetspel bij de leerlingvragenlijsten voor groep 5-8, gericht op het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Geeske van Dobben, onderwijsassistente: ‘We hebben het spel in groepjes van 4 tot 5 kinderen vanaf 8 jaar gespeeld en de kinderen zijn heel enthousiast.’

Geeske van Dobben, onderwijsassistente vertelt: ‘Vanaf de zomervakantie spelen wij op onze basisschool het ZIEN!-kwartet. Een mooi, speels middel om in te zetten voor een SOVA-les. Het ziet er leuk en aantrekkelijk uit, maar het is ook goed te spelen. Het vraagt best wat verschillende vaardigheden van een kind: de spelregels, het competitie-element, begrijpend lezen enz. Voor de jongere kinderen is het heel handig dat er voor elk kwartet een andere kleur is gebruikt en dat er voor elke stelling een symbool staat; zo kunnen ze ook, als ze nog niet zo vlot kunnen lezen, het spel spelen.’

Doorpraten

‘Het is aan te raden om als begeleider de opdrachten onderaan het kaartje soms toe te lichten met een voorbeeld uit de praktijk’, aldus Geeske. Deze opdrachten geven de begeleider een mooi ingangspunt om over bepaalde onderwerpen verder te praten. Zo leren kinderen (onbewust) over sociale vaardigheden na te denken en die te benoemen.’

Het kwartet

Het kwartet bevat in totaal 14 kwartetten, bij elke (deel)categorie van de vragenlijsten één. Bij elke kaart hoort een opdracht, waarmee de kinderen inzicht krijgen in hun eigen sociale vaardigheden. Er zijn enkele spelvarianten opgenomen die bruikbaar zijn voor klassikaal gebruik, toepassing in groepjes en tijdens gesprekken met individuele leerlingen. Er wordt geadviseerd om minimaal vier spellen aan te schaffen als school, zodat klassikaal het spel gespeeld kan worden.

Ook aan de slag?

Zie je op jouw school ook mogelijkheden om het ZIEN!-kwartet in te zetten, bijvoorbeeld tijdens SoVa-lessen? Voor maar € 9,95 heb je ook al een setje in je bezit! Je kunt het bestellen in onze webwinkel.

Meer nieuws

  • Gewoon lesgeven

   Als leraar ervaar je veel werkdruk. Dagelijks komen er allerlei zaken op je af die veel tijd en aandacht vragen. Dit kunnen problemen zijn die zich maar niet lijken op te lossen, of collega’s die regels en afspraken zijn vergeten. En terwijl je de plooien van de dag glad strijkt, schiet je te binnen dat je bij een vergadering of overleg wordt verwacht. ’s Avonds plof je op de bank en verzucht je: ‘Kon ik maar weer eens gewoon lekker lesgeven.’

  • Stefan Paas: nieuwe Theoloog des Vaderlands

   Tijdens de Nacht van de Theologie die 27 oktober gehouden werd, is Stefan Paas benoemd tot de nieuwe Theoloog des Vaderlands. Paas ziet de benoeming als ‘een vehikel om theologie naar de samenleving te brengen’.

  • Eetbare boekenleggers

   In de bibliotheek van Gouda, die met haar eetbare geschiedenis prachtig in het thema past, is de grootste bibliotheekcampagne van Nederland gestart.

  • Meld je nu aan voor de Grote Mediawijsheids-challenge 2018!

   Is multitasken echt zo efficiënt? Deel jij een wachtwoord met je beste vriendin? Hoe mediawijs zijn eersteklassers eigenlijk? Ontdek de mediawijsheid van de klas tijdens de jaarlijkse Mediawijsheids Challenge!

  • Hella S. Haasse: de 'Grande dame' van de Nederlandse literatuur

   Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Hella S. Haasse werd geboren. Ter gelegenheid hiervan werd in de Nieuwe Kerk te Amsterdam een gedenksteen onthuld. In het jaar 1948 zou Hella S. Haasse definitief de literatuur binnenwandelen.