Aan de slag met het ZIEN!-kwartet 5 november 2018

Ken je het ZIEN!-kwartet al? Een kwartetspel bij de leerlingvragenlijsten voor groep 5-8, gericht op het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Geeske van Dobben, onderwijsassistente: ‘We hebben het spel in groepjes van 4 tot 5 kinderen vanaf 8 jaar gespeeld en de kinderen zijn heel enthousiast.’

Geeske van Dobben, onderwijsassistente vertelt: ‘Vanaf de zomervakantie spelen wij op onze basisschool het ZIEN!-kwartet. Een mooi, speels middel om in te zetten voor een SOVA-les. Het ziet er leuk en aantrekkelijk uit, maar het is ook goed te spelen. Het vraagt best wat verschillende vaardigheden van een kind: de spelregels, het competitie-element, begrijpend lezen enz. Voor de jongere kinderen is het heel handig dat er voor elk kwartet een andere kleur is gebruikt en dat er voor elke stelling een symbool staat; zo kunnen ze ook, als ze nog niet zo vlot kunnen lezen, het spel spelen.’

Doorpraten

‘Het is aan te raden om als begeleider de opdrachten onderaan het kaartje soms toe te lichten met een voorbeeld uit de praktijk’, aldus Geeske. Deze opdrachten geven de begeleider een mooi ingangspunt om over bepaalde onderwerpen verder te praten. Zo leren kinderen (onbewust) over sociale vaardigheden na te denken en die te benoemen.’

Het kwartet

Het kwartet bevat in totaal 14 kwartetten, bij elke (deel)categorie van de vragenlijsten één. Bij elke kaart hoort een opdracht, waarmee de kinderen inzicht krijgen in hun eigen sociale vaardigheden. Er zijn enkele spelvarianten opgenomen die bruikbaar zijn voor klassikaal gebruik, toepassing in groepjes en tijdens gesprekken met individuele leerlingen. Er wordt geadviseerd om minimaal vier spellen aan te schaffen als school, zodat klassikaal het spel gespeeld kan worden.

Ook aan de slag?

Zie je op jouw school ook mogelijkheden om het ZIEN!-kwartet in te zetten, bijvoorbeeld tijdens SoVa-lessen? Voor maar € 9,95 heb je ook al een setje in je bezit! Je kunt het bestellen in onze webwinkel.

Meer nieuws

  • Benoeming Dirk Verweij manager onderwijsadvies

   Het college van bestuur en de raad van toezicht van Driestar educatief benoemt per 1 oktober 2019 de heer D.C. (Dirk) Verweij als manager onderwijsadvies. We zijn blij en dankbaar dat we een nieuwe manager hebben gevonden in de vacature die ontstaat door het vertrek van Gerben Heldoorn.

  • Traject Groepsleerkracht onderbouw start november 2019

   De start van het traject Groepsleerkracht onderbouw vmbo-basis/kader is verzet van september naar november 2019. Heb jij een pabodiploma en geef je les aan onderbouw vmbo-basis/kader of ben je van plan om in deze sector te gaan werken? Meld je dan nog aan voor 10 oktober 2019!

  • De eenjarige post-hbo-ib-opleiding start weer in september!

   Ben jij ib'er en zou je eigenlijk wel meer willen groeien in je rol? Denk er deze zomervakantie dan eens goed over na of onze eenjarige post-hbo-opleiding voor ib'ers niet wat voor jou is.

  • Terugblik symposium 25 jaar TaalpuntNL

   Op maandag 24 juni vierden we met auteurs, docenten en belangstellenden 25 jaar TaalpuntNL: de methode Nederlands voor het christelijk voortgezet onderwijs. De naam TaalpuntNL bestaat overigens nog geen 25 jaar; in 1994 werd 'Fundamentaal' ontwikkeld op basis van de geamendeerde kerndoelen. Bij de herziening in 2005 kreeg de methode haar huidige naam.

  • Word jij een dyslexiespecialist 2.0?

   Bram (7 jaar) gaat na de zomervakantie naar groep 4. Hij heeft veel moeite met het oppakken van het leesproces. Ook spelling is voor hem lastig. Al het hele jaar zit hij in de intensieve instructiegroep voor lezen. Wanneer is het moment om de zorg te intensiveren? Moet er bij Bram ook gedacht worden aan dyslexie en hoe verloopt dat traject dan precies?