Aan de slag met het ZIEN!-kwartet Geplaatst op 5 november 2018

Ken je het ZIEN!-kwartet al? Een kwartetspel bij de leerlingvragenlijsten voor groep 5-8, gericht op het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Geeske van Dobben, onderwijsassistente: ‘We hebben het spel in groepjes van 4 tot 5 kinderen vanaf 8 jaar gespeeld en de kinderen zijn heel enthousiast.’

Geeske van Dobben, onderwijsassistente vertelt: ‘Vanaf de zomervakantie spelen wij op onze basisschool het ZIEN!-kwartet. Een mooi, speels middel om in te zetten voor een SOVA-les. Het ziet er leuk en aantrekkelijk uit, maar het is ook goed te spelen. Het vraagt best wat verschillende vaardigheden van een kind: de spelregels, het competitie-element, begrijpend lezen enz. Voor de jongere kinderen is het heel handig dat er voor elk kwartet een andere kleur is gebruikt en dat er voor elke stelling een symbool staat; zo kunnen ze ook, als ze nog niet zo vlot kunnen lezen, het spel spelen.’

Doorpraten

‘Het is aan te raden om als begeleider de opdrachten onderaan het kaartje soms toe te lichten met een voorbeeld uit de praktijk’, aldus Geeske. Deze opdrachten geven de begeleider een mooi ingangspunt om over bepaalde onderwerpen verder te praten. Zo leren kinderen (onbewust) over sociale vaardigheden na te denken en die te benoemen.’

Het kwartet

Het kwartet bevat in totaal 14 kwartetten, bij elke (deel)categorie van de vragenlijsten één. Bij elke kaart hoort een opdracht, waarmee de kinderen inzicht krijgen in hun eigen sociale vaardigheden. Er zijn enkele spelvarianten opgenomen die bruikbaar zijn voor klassikaal gebruik, toepassing in groepjes en tijdens gesprekken met individuele leerlingen. Er wordt geadviseerd om minimaal vier spellen aan te schaffen als school, zodat klassikaal het spel gespeeld kan worden.

Ook aan de slag?

Zie je op jouw school ook mogelijkheden om het ZIEN!-kwartet in te zetten, bijvoorbeeld tijdens SoVa-lessen? Voor maar € 9,95 heb je ook al een setje in je bezit! Je kunt het bestellen in onze webwinkel.

Meer nieuws

  • Mooie scores voor lvo-studenten bij landelijke kennistoetsen

   Studenten van de lerarenopleidingen voortgezet onderwijs bij Driestar hogeschool scoren goed op de landelijke kennistoetsen in december. Bij meerdere vakken is de score 100%!

  • Stapp; bewust online – doet jouw school al mee?

   Twee vriendinnen lopen kletsend door de winkelstraten. Ze bekijken kleding en schoenen en maken terloopse opmerkingen. Ondertussen worden ze gevolgd en wordt alles dat kan leiden tot koopgedrag geregistreerd. ’s Avonds herkennen de meiden hun shopgedrag terug in het aanbod dat ze letterlijk voorgeschoteld krijgen.

  • Gedichtendag

   Hoe zwaar is taal, wat weegt een woord? ‘Wilt u het halfom of mager?’ ‘Mag ’t ietsjes meer zijn?’ vraagt de slager. ‘Aan een stukje, of in plakjes?’

  • Herhaalde oproep: Driestar educatief zoekt nieuw lid van de raad van toezicht

   In verband met het statutair aftreden van een lid zijn wij op zoek naar een nieuw lid van de raad van toezicht. Solliciteren kan tot en met 2 februari 2019.

  • “Dyslexie een beperking? Mijn kind heeft zijn eigen unieke talenten"

   Wat is dyslexie eigenlijk en hoe voelt dat voor iemand? Om dit te laten ervaren, organiseert Driestar educatief dyslexiebelevingsavonden. “Dit zou verplicht moeten zijn voor alle ouders en leerkrachten die werken met kinderen met dyslexie”, merken ouders op die hieraan meedoen.