Juist nu contact met alle ouders! 19 maart 2020 Door N. (Mirelle) de Lange

De school is leeg. Onze kinderen zitten thuis. Dat is (nog) gezellig en het lijkt een extra vakantiemoment, maar zo denken is van korte duur. Het onderwijs is aan de ouders. Hoe ondersteun je niet alleen de ouders met goede vragen, maar ook de vaders en moeders die het thuisonderwijs niet zien zitten?

Als leerkrachten en ouders weten wij dat onze kinderen onderwijs nodig hebben en dat dit thuis opgepakt moet worden. Een hele uitdaging voor leerkrachten om een goed pakket samen te stellen en sommige dingen (gerichte instructie bijvoorbeeld) los te moeten laten. Maar ook ouders zitten soms met de handen in hun haar.

Opstarttijd nodig

Als ouder komt er ook heel wat op je af, met een of meerdere kinderen, een eigen baan en wellicht een partner die ook thuiswerkt. Scholen en ouders gaan daar creatief en op eigen wijze manier mee om, geholpen door de vele tips die ons via de media bereiken. Het is begrijpelijk dat je even opstarttijd nodig hebt, maar de komende tijd zullen we hier steeds beter de weg in vinden.

Niet alle ouders zijn bekwaam

De meeste ouders zullen dit thuisonderwijs-project prima kunnen oppakken. Zij weten aan de leerkrachten de juiste vragen te stellen, kunnen extra informatie vinden die ze nodig hebben en trekken tijdig aan de bel. Deze ouders zijn waarschijnlijk ook in staat om een goede structuur in de dag van hun kinderen te brengen. Maar er zijn ook ouders voor wie dit een stuk lastiger is. Bijvoorbeeld omdat ze hun handen vol hebben aan gedragsproblematiek van het kind, of als de Nederlandse lesstof – door een migratieachtergrond – niet goed wordt begrepen. Ook voor ouders die hard aan het werk zijn in de sectoren die nu overuren draaien, kan goed thuisonderwijs een fikse uitdaging zijn.

Hoe begeleid je als school alle ouders?

Een paar tips voor de begeleiding van ouders bij het thuisonderwijs:
  • Benader iedere ouder met respect
  • Bied aan hen op afstand te begeleiden bij het thuisonderwijs
  • Vraag andere ouders om een buddy te zijn voor ouders die het begeleiden van het schoolwerk moeilijk vinden
  • Organiseer online ‘inloopmomenten’ voor ouders om hun vragen te stellen.
  • Plan online overleggen met leerling en ouders in of bel volgens een vast rooster.
  • Maak instructiefilmpjes die gericht zijn op begeleiding (indien nodig voorzien van een vertaling).
  • Blijf vragen of alles duidelijk is en wat ouders nodig hebben.

Winst

Iedere tegenslag of moeilijke situatie kan ook nieuwe mooie momenten creĆ«ren. Wat zou het geweldig zijn als door het verplichte thuisonderwijs het contact met alle ouders verdiept, gelijkwaardiger en beter wordt. Zo’n onderlinge betrokkenheid is winst voor iedereen, niet in de laatste plaats voor het kind. Misschien komt deze onzekere periode op deze manier het leerproces van onze leerlingen ten goede.
 
Mirelle de Lange is onderwijsadviseur ouderbetrokkenheid en schreef deze blog samen met haar collega, Alette Pouwelse. Ze denkt graag met je mee over het contact met alle ouders in deze periode. Je kunt haar bereiken via e-mail of door even te bellen: 06-52581205