Terugblik symposium ‘Onwijs online. In gesprek over mediaopvoeding’ 26 juni 2014

Op 11 juni 2014 vond het symposium ‘Onwijs online. In gesprek over mediaopvoeding’ plaats, georganiseerd door het lectoraat Nieuwe media in vorming en onderwijs. Zo’n 170 mensen luisterden naar drie boeiende sprekers.

“Stel je op als journalist bij de mediaopvoeding van je kind.”, was een van de waardevolle adviezen die werd gegeven door spreker Justine Pardoen van Ouders Online/ Bureau Jeugd & Media. Zij verzorgde een lezing over mediaopvoeding (pdf).

Naast Justine Pardoen verzorgde Wim Büdgen, bestuurder van het Wartburg College, een lezing over ‘Gewetensvorming: controle of vertrouwen?'(pdf). Lector Nieuwe media in vorming en onderwijs Steef de Bruijn sprak over ‘Mediaopvoeding op de tast'(pdf). Verder werden een aantal onderzoeksresultaten gepresenteerd over het gebruik van What’sApp onder middelbare scholieren en de inzet van What’sApp om het studeren onder leerlingen onderling te stimuleren.

Op de pagina van het lectoraat Nieuwe media in vorming en onderwijs vind je een aantal interessante documenten die naar aanleiding van het symposium verschenen:

  1. Het adviesrapport ‘Web, wijsheid, wetenschap’, waarin het gaat het over mediagebruik van jongeren en mediaopvoeding.
  2. De themabijlage ‘Onwijs Online’ met interviews met ouders over mediaopvoeding, boekbesprekingen, enzovoorts.
  3. De poster ‘Hoe focus ik?’ met adviezen voor de multitaskende generatie. Leuk en zinnig om op een centrale plek te hangen!
De lezingen zijn online terug te kijken:





De lezing van Justine Pardoen is hier terug te kijken (openen in Internet Explorer of direct in Windows Media Player). 

Wil je meer weten over nieuwe media, en bijvoorbeeld een bezinnende bijeenkomst op school of in je gemeente organiseren? Het lectoraat Nieuwe media geeft graag invulling aan een dergelijke bijeenkomst. 

Meer nieuws