Honoursclass-studenten presenteren hun onderzoek 19 juni 2014

Dit studiejaar (2013-2014) hebben een aantal vierdejaarsstudenten van de Honoursclass voor hun afstudeerthesis onderzoek uitgevoerd in opdracht van het lectoraat Christelijk leraarschap. Afgelopen vrijdag 13 juni presenteerden zij de resultaten en ontvingen zij hun beoordeling. Dit deden ze op een creatieve manier.

Metaforen

Een groepje deed onderzoek naar de praktijken van Christelijk leraarschap en vatte de resultaten samen met drie metaforen: een weegschaal, een loep en een bril. De weegschaal staat voor de overwegingen die de leraar maakt in zijn handelen. Die hebben vaak een levensbeschouwelijk karakter. De loep staat voor de rol als identificatiefiguur: het handelen van de leraar wordt door de leerlingen uitvergroot. De bril staat voor het handelen zelf (iets wat je kunt zien). De studenten beschreven enkele praktijkvoorbeelden die het lectoraat goed kan gebruiken als het de komende jaren voorbeeldmateriaal gaat beschrijven.
Een ander groepje deed onderzoek naar rolopvattingen van christelijke leraren ten opzichte van ouders. De opvattingen verschillen sterk per leraar en per school. De schoolcultuur bepaalt hoe een leraar denkt over ouders. Een derde groep deed onderzoek naar de startende christenleraar. Beginnende leraren hebben het niet gemakkelijk, omdat ze ineens zelf alle verantwoordelijkheid dragen.

Praktijkschok

Naar aanleiding van de resultaten ontstond een boeiende discussie over de vraag of de praktijkschok ooit op te lossen is, en in hoeverre de opleiding verantwoordelijk is voor de voorbereiding op deze schok. Op de vraag of de christelijke identiteit iets uitmaakt voor de beleving van de junior-leraar, antwoorden de studenten dat het vooral uitmaakt of je je open op wilt stellen en of je (met erkenning van zonde en gebrokenheid) wilt toegeven dat problemen er nu eenmaal bij horen. Dat laatste maakt dat je het werk met minder kramp doet.

De presentaties werden gehouden in aanwezigheid van projectleider Henk Vermeulen en lector Bram de Muynck, die aan het einde van de bijeenkomst hun dank en waardering uitspraken.

Meer nieuws