Beroepsonderwijs: een vak apart 1 december 2014

Afgelopen donderdag 20 november 2014 werd, in het kader van het nieuwe project ‘Opleiden in de School’ (mbo), een studiedag gehouden. Deze werd gezamenlijk georganiseerd door het Hoornbeeck college en Driestar educatief.

Het was een dag met visievorming op het beroepsonderwijs. Ook kwam de wijze waarop je leraren voor het beroepsonderwijs opleidt ter sprake.

Christelijk leraarschap

Lector Bram de Muynck hield een bijdrage over het specifieke van christelijk leraarschap. Hij stelde dat het beroepsonderwijs de meest authentieke vorm van onderwijs is. De Bijbelse wijsheidsliteratuur heeft voor een groot deel betrekking op de beroepspraktijk van de landbouwer en op ambachtelijk werk. Hoewel je natuurlijk ook veel generieke uitspraken kunt doen over Christelijk leraarschap (hier is bijvoorbeeld naar gestreefd in het boekje ‘Essenties voor christelijk leraarschap’), moet je voor verschillende onderwijsvormen ook specificeren in competenties. Bram vergeleek de moderne beroepsbeoefenaar met de moderne kathedralenbouwer, die meewerkt aan de voltooiing van de Sagrada Familia in Barcelona. De vakman werkt mee aan een groots project, staat in een traditie, en is drager van betekenissen die de praktische vaardigheden overstijgen. Deze metafoor zal in andere projecten van het lectoraat nog terugkomen.

Door de diversiteit aan bijdragen (waaronder die van Piet Murre (manager lvo Driestar educatief) en  Arjen van Kralingen (directeur Hoornbeeck College), en de inbreng van praktijkervaring van de praktijkopleiders was het een inspirerende studiedag.

Meer informatie

De studiedag krijgt een vervolg in het voorjaar van 2015. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij Arjan Meerkerk, projectleider van Opleiden in de school.

Meer nieuws