Verbeterde meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld 16 november 2018

Per 1 januari 2019 verandert de meldcode. Het wordt een professionele norm om melding te doen bij Veilig Thuis als er vermoedens zijn van acute en structurele onveiligheid.

Kon er in de ‘oude’ meldcode nog gekozen worden voor óf hulp organiseren óf melden, nu kan het zijn dat je ondanks dat je hulp georganiseerd hebt, tegelijk een melding doet bij Veilig thuis. Wanneer er bij stap 4 namelijk sprake is van acute of structurele onveiligheid ben je verplicht om ook nog een melding te doen bij Veilig Thuis.

De meldcode blijft bestaan uit de volgende vijf stappen, maar stap 4 en 5 zijn uitgebreid en aangescherpt:
Stap 1. Signalen in kaart brengen
Stap 2. Overleg met een collega en raadpleeg eventueel Veilig Thuis
Stap 3. Gesprek met cliënt of zijn ouders
Stap 4. Wegen van huiselijk geweld/kindermishandeling

  • Heb ik op basis van stap 1 tot en met 3 een vermoeden van huiselijk geweld of kindermishandeling?
  • Heb ik een vermoeden van acute of structurele onveiligheid?
Stap 5. Neem twee beslissingen
  • Is melden bij Veilig Thuis noodzakelijk?
  • Is hulp verlenen of organiseren (ook) mogelijk?
Als hulpmiddel bij het besluit om overgaan tot melding is het per 1 januari 2019 verplicht om als beroepskracht een afwegingskader te gebruiken in stap 4 en 5 van de meldcode.

Afwegingskader

Er is voor elke beroepsgroep een afwegingskader opgesteld. Die voor het onderwijs download je hier. In de basis zijn alle afwegingskaders hetzelfde, maar ze zijn soms wat verschillend uitgewerkt.

De stappen die hierboven zijn opgenomen zijn geformuleerd zoals ze per 1 januari 2019 zullen gelden. Belangrijk bij deze verbeterde meldcode is ook dat je als professional zélf verantwoordelijk bent en dus op je eigen handelen wordt aangesproken. Niet op het handelen van de organisatie waarvoor je werkt.

App

Weet je trouwens dat er een app bestaat met de vijf stappen van de meldcode? De app heet ‘meldcode VWS’ en is erg handig, omdat je altijd alle vijf de stappen bij de hand hebt.
 
Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met psycholoog Petronelle Baarda
 

Meer nieuws