Opvoedingsideaal in reformatorische kring verschuift 8 oktober 2014

Reformatorische ouders vinden het belangrijker dat hun kind leert zelfstandig verantwoorde keuzes te maken dan dat het gehoorzaamt. In de rechterflank van de gereformeerde gezindte scoort gehoorzaamheid als opvoedingsdoel hoger dan in de rest van de reformatorische achterban.

Dat blijkt uit een onderzoek onder 600 ouders, uitgevoerd door de kenniskring Opvoedingsidealen in de praktijk van Driestar educatief, naar opvoedingsidealen in de praktijk. Reformatorische ouders willen in de opvoeding vooral verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkelen bij hun kind. Ook vinden zij het belangrijk dat hun kind leert zelfstandig nadenken, zich een mening vormen en eigen keuzes maken. Ouders sturen daarbij eerder aan op verdraagzaamheid en rekening houden met anderen dan op assertiviteit bij hun kind.

Online enquête

De kenniskring heeft om zicht te krijgen op de opvoedingsidealen van ouders eind 2013 een online enquête uitgezet. De hoofdvraag van dit onderzoek luidde als volgt: Welke opvoedingsidealen vinden ouders belangrijk en in hoeverre hebben zij behoefte aan ondersteuning in het denken over en/of vormgeven aan hun opvoedingsidealen? 

Onderzoeksverslag downloaden

Het onderzoeksverslag, en een korte samenvatting van de resultaten, zijn te downloaden op de pagina van de kenniskring Opvoedingsidealen in de praktijk

Interview

Meer over het onderzoek is te lezen in een interview met M. (Marianne) Golombek op de website van het Reformatorisch Dagblad.

De kenniskring zal in aansluiting op de gevonden resultaten verder onderzoek doen naar de betekenis van deze idealen voor de praktijk van de opvoeding. Op dit moment vinden twee kwalitatieve onderzoeken plaats door middel van interviews.

Meer nieuws