Robinson Crusoe: avontuurlijk én puriteins 20 mei 2019

Robinson Crusoe, de wereldberoemde held die overleefde op een onbewoond eiland, is driehonderd jaar geleden geboren. Althans, de roman waarin hij de hoofdrol heeft. Dat het boek niet slechts gaat over een heldhaftige en vernuftige schipbreukeling, maar ook over ellende, verlossing en dankbaarheid, is bij veel minder mensen bekend.

Puriteins
Daniel Defoe, de schrijver van Robinson Crusoe, en puritein, geeft veel aandacht aan de persoonlijke verhouding van de mens tot zijn Schepper. Robinson beklaagt zich eerst, vraagt zich kwaad en bedroefd af waarom ‘de Voorzienigheid’ schepselen in ellende stort en zonder hulp aan hun lot overlaat, maar krijgt berouw van zijn vroegere levenswandel. Hij begint dagelijks in de Bijbel te lezen. Zich eenmaal bewust van zijn geestelijke ellende, doet de wereldse ellende waar hij zich in bevindt er nauwelijks meer toe voor hem. Verlossing van zonde is een veel grotere zegen, schrijft Robinson, dan verlossing van leed. Nu hij dit beseft, valt zijn leven hem ook lichter. Hij vindt troost en is dankbaar voor wat de Voorzienigheid hem geeft.
 
Held en bekeerling
Driehonderd jaar na verschijning zullen weinigen bij Robinson Crusoe nog aan een bekeerling denken. Het frappante is dat er wat dat betreft weinig is veranderd. Ook in Defoe’s tijd hadden de lezers vooral oog voor de spectaculaire, avontuurlijke aspecten. In een tweede boek legt Defoe nog eens dunnetjes uit wat hij beoogde met de spirituele passages in Robinson Crusoe.
 
De diepte in
Het naast elkaar leggen van ingekorte en bewerkte versies en verfilmingen naast het origineel levert in dit geval, en in veel andere gevallen, verrassende nieuwe inzichten op. Meteen een les voor ons als student, docent, leerkracht of anderszins om verder te kijken dan de oppervlakte. Durf de diepte in te gaan.
 
Project
Het voorbeeld van een school die tijdens een project over Robinson Crusoe werkte - daarbij zeker de kinderen meevoerend in het wonderbaarlijke verhaal van de man die op vernuftige wijze 28 jaar wist te overleven op een onbewoond eiland, maar óók lessen trekkend uit zijn geestelijke strijd en de kinderen de vraag stellend hoe hun verhouding tot hun Schepper is - vermag navolging.
 
Mediatheek
In de mediatheek zijn boeken en materialen te leen die je hierbij kunnen helpen. Welkom om de mediatheek en/of catalogus te bezoeken!
 

1.jpg 8.jpg 2.jpg 3.jpg
4.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg

Waarom The Pilgrim’s Progress ook in dit rijtje staat? Duik de diepte in en ga op zoek naar het antwoord.
 

Meer nieuws

  • Reis mee!

   Allemaal instappen! Reis mee met de fietstaxi, de huifkar, de hogesnelheidstrein of het ruimteschip. De Kinderboekenweek 2019 gaat over voertuigen. Niet de bestemming, maar het vervoer erheen staat centraal.

  • Lzeen en shicrejvn is niet voor iereeden vezlafneksprend

   Wist je dat 1 op de 10 kinderen in Nederland het risico loopt op laaggeletterdheid? Deze week zet de Stichting Lezen en Schrijven zich in voor een geletterd Nederland.

  • Buiten schilderen

   Wist je dat verftubes hebben gezorgd voor een kentering in de kunstgeschiedenis? Niet alleen die tubes uiteraard, maar de uitvinding daarvan heeft wel een belangrijke rol gespeeld.

  • Buitengewoon belangrijk!

   Een gat in de lucht spring(touw)en, hutten bouwen, rennen, klauteren, verstoppen - buitenspelen maakt kinderen vrolijk en blij. Nog belangrijker: buitenspelen is een must voor ieder kind. Het prikkelt de fantasie en is goed voor de sociale vaardigheden, gezondheid en motoriek.

  • De ideale wereld

   Hoe zou de ideale wereld eruit zien, als je alles zou mogen bepalen? Met het burgerschapsspel Terra Nova Minimaatschappij sta je aan het roer van een nieuwe samenleving. Jouw team bestuurt een eiland waar niets vaststaat en alles wordt bevraagd. Het lot van de eilandbewoners ligt in jullie handen.