WhatsAppstruggles op de pabo 19 januari 2017 Door Marlies Schimmel, pabo 2

Leuk, zo'n groepsapp met je klas. Hoewel: pabostudent Marlies Schimmel heeft zo haar bedenkingen.

‘PLING’

Vijf ongelezen berichten in Klas P2A:

“De beste wensen, een gelukkig nieuwjaar!”

Zo stromen de appjes binnen in de nacht van het pas begonnen jaar. De groepsapp van mijn klas stroomt over, iedereen moet zijn beste wensen kwijt. Maar niet alleen de beste wensen. Want wat houdt een paboklas nu het meest bezig in het pas begonnen jaar? Niets is wat het lijkt.

Appgolf

Daar zit ik dan op maandagmorgen. Net wakker. Een oliebol met een berg poedersuike ligt voor mijn neus. Een knorrend gerommel vanuit mijn maag vervult de stille huiskamer. En net voordat ik een hap wil nemen..: ’PLING’. Een appje. In de hoop dat het nog wat verlate nieuwjaarswensen zijn open ik mijn telefoon. Tevergeefse hoop.

Zo’n klassenapp lijkt leuk, totdat iedereen zijn struggles qua tentamens en opdrachten met je gaat delen. Appjes vanuit alle hoeken van het land komen binnen en allemaal hebben ze wel wat te zeggen over de opdrachten voor de komende deadline. Het lijkt of iedereen de zo beruchte goede voornemens wel héél serieus heeft genomen. Ik start rustig op en maak mij klaar voor de rest van de dag.
Ik heb tenslotte vakantie!

Appstress

Het ‘PLING’ geluid blijft mij achtervolgen, dus zet ik dat met alle liefde uit. Want tijd om het allemaal door te lezen heb ik niet. Misschien is dat maar beter ook. Daar kom ik achter wanneer ik ’s avonds voor het slapen gaan nog even globaal door het gesprek van die dag blader. Een zeker gevoel van angst bekruipt mij wanneer ik berichtjes lees van mensen die  bepaalde opdrachten al af hebben terwijl ik er nog aan moet beginnen. Zou ik dan werkelijk zo laat zijn dat ik die opdracht nog niet af heb? Of zijn die anderen gewoon erg snel met die opdracht?’  

Apprust

’s Morgens wakker worden met een heerlijk vakantiegevoel en ’s avonds dat gevoel voor een heel groot deel kwijt zijn. Tja, dat overkomt iedereen vast wel eens. Komt dat nou door die appjes van hardwerkende klasgenoten? Ik vraag het me af. Maar toch pak ik die avond mijn agenda om mijn planning bij te werken (die was stiekem ook nog niet helemaal af). Huppakee, dat heb ik op papier staan. Hoef ik me niet meer druk over te maken.

Mijn zaakjes zijn op orde, en als goed voornemen neem ík dan maar mee om mij absoluut niet op te laten jagen door de snelheid van een ander!