Gods liefde in een Colombiaanse achterbuurt Geplaatst op 2 november 2017 Door Alianne van de Kieft, pabostudent

Colombiaanse christenen dragen hun geloof frank en vrij uit, zo zien pabostudenten tijdens een werkbezoek voor het project Geef ze een tien! In gesprekken, maar ook op en in gebouwen is de christelijke identiteit duidelijk zichtbaar. Alianne van de Kieft blogt erover.

‘To Do lo puedo en Christo que me fortalece’ staat er in grote, zelfgemaakte letters. Een kleine zoektocht maakt al gauw duidelijk wat dit betekent: ‘Ik kan alles doen door Christus die mij kracht geeft.’ Zelfs in het laboratorium staat een tekst, dit keer uit Johannes 15: ‘Niemand heeft meer liefde dan hij die zijn leven geeft voor vrienden’. Bijbelteksten kom je overal tegen bij de scholen en projecten die we bezoeken.

>> Lees verder onder de foto

Glimmende ogen 

Boven het Camp-centre, waar we zaterdag geweest zijn, staan de woorden: ‘Dios es Amor’, God is liefde. Liefde stralen de Colombianen die wij ontmoeten ook uit. We ervaren het in hun glimmende ogen, de knuffels en de kussen die we krijgen. Dat komt misschien ook door de cultuur. Ik merk dat de kinderen ons gemakkelijk vertrouwen, zoals dat meisje dat op de terugweg in de bus op met haar hoofd op mijn schoot gaat liggen.
 
’s Zaterdags worden we ergens midden in Bogotá uit de bus gezet. Er staat een lange rij met mensen. ‘Die gaan vast ook naar de kerk’, grapt iemand. Zelf zijn we daar naar op weg, maar eerst drinken we een bak koffie bij het cafĂ© Juan 15:16. En dan blijkt inderdaad dat al die mensen naar de gemeente gaan die wij willen bezoeken. Het gebouw zit vol met drieduizend mensen. We denken dat dit te vergelijken is met een redelijke gemeente in Nederland. Totdat we horen dat dit een van de drie diensten van zaterdag is en er morgen nog vijf volgen, allemaal bezocht door drieduizend anderen.

Gebroken gezinnen

Zondagochtend zijn we in een heel andere dienst. We zijn te gast bij een kleine gemeente die voor het eerst een groep buitenlanders verwelkomt en daardoor bemoedigd wordt. Voorin de kerk staat op de muur: ‘Wie in Mij gelooft, zoals de Schrift zegt, stromen van levend water zullen uit zijn binnenste vloeien.’ We gaan nog even langs in de kinderdienst waarbij de kinderen ons een lied voordragen. Als we terugkomen bij de jongeren van deze gemeente volgt een vraaggesprek. Ons vragen ze hoe wij het geloof uitdragen in een seculiere samenleving. We weten niet goed hoe we daarop moeten antwoorden, juist omdat we hier zien hoe ze vrij mensen uitkomen voor hun geloof. Op een bepaald moment hebben we het over gebroken gezinnen. Is het voor kinderen uit zulke gezinnen moeilijker om de rol van God de Vader te begrijpen? Juist niet, vertellen de jongeren ons, omdat Hij juist dan Diegene is Die het gezin completeert.

Evangeliseren op een voetbalveld 

Na deze bijeenkomst gaan we mee met de jongeren van de gemeente naar een voetbalveldje midden in de wijk. Vorige week zijn hier twee jongens doodgeschoten. Nu is er een wedstrijd. Tijdens de rust organiseren de jongeren een evangelisatieactiviteit. Wij doen mee. We bidden met de mensen en geven de teams en toeschouwers kaartjes met Bijbelteksten mee. Wat ontzettend gaaf is het om met geliefde broeders en zusters bezig te zijn in Gods Koninkrijk, en Zijn liefde te laten zien aan mensen die in een harde buurt wonen.

>> Lees verder onder de foto


 Ook op de school waar we te gast waren, is de christelijke identiteit duidelijk zichtbaar. Waar je ook maar kijkt op de muren in de gangen en in de klassen, er hangen Bijbelteksten. Bij binnenkomst in een klas gaan kinderen naast hun stoel staan en zeggen een Bijbeltekst voor je op. Dit zijn nog maar een paar elementen die we de afgelopen dagen hebben gezien. Dan vormt zich vanzelf de vraag: is geloof zichtbaar in mijn christelijke gemeenschap?


Geef ze een tien! Zo heet het project waarvoor studenten van Driestar hogeschool in Colombia op reis zijn met Woord en Daad. Ter plaatse bezoeken ze een christelijke school, doen lesobservaties, geven lessen en gaan in gesprek met docenten. Ook jouw school kan bijdragen onderwijsverbetering wereldwijd! Lees hier meer over Geef ze een tien! Wil je weten wat je met jouw klas kunt doen, of vind je het leuk als er een presentatie over het project gegeven wordt op school? Mail dan naar Woord en Daad.
 colombia_1.jpg