De kennis en ervaring die ik tijdens de opleiding heb opgedaan, reikt echt héél ver

Ik stond nog maar een jaar voor de klas toen het begon te kriebelen. Nieuwe dingen leren, mezelf ontwikkelen, informatie vergaren, dat was wat ik graag wilde. En daar begon een zoektocht die uiteindelijk uitkwam bij de post-hbo-opleiding Jonge kind. Als startende juf was ik net in de praktijk gestapt, in een prachtige klas met heerlijke kinderen, maar ook in het doolhof van doelen, plannen, gesprekken en onderwijsbehoeften. Deze opleiding heeft me geholpen om mijn weg te vinden in dat doolhof en om die heerlijke kinderen nog meer te laten spelen, leren en genieten.
 

Tijdens de opleidingsdagen namen we het jonge kind onder de loep. Hoe leert het, hoe beweegt het, hoe denkt het en hoe speel je daar op in met je onderwijs? De thema’s die we behandelden, waren heel breed. Van spel en motoriek tot groepsmanagement en communicatie. Ik kon naar hartenlust nieuwe informatie verzamelen en ideeën en vragen uitwisselen met medestudenten. Het mooie hiervan was dat ik er de volgende dag gelijk mee aan de slag kon gaan in de praktijk. Zo verrijkte ik mijn hoeken, experimenteerde ik met onderzoekend leren en vond een manier om de doelen in te plannen. Een heel proces waarbij je steeds jezelf de vraag stelt: wat is mijn visie op het onderwijs aan het jonge kind?

Niet alleen ik leerde veel, het hele onderbouwteam deed een beetje mee. Een lerend netwerk opzetten, was een van de opdrachten. Ons lerende netwerk richtte zich op kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong. Mooi om zo met en van elkaar te leren!

En dan krijg je na hard werken je diploma… Maar uitgeleerd ben ik nog niet! Sterker nog, we zetten het leerproces voort met ons onderbouwteam. Afgelopen jaar zijn we begonnen met de implementatie van de Leerlijnen van het Jonge Kind. Zo blijven we samen nadenken over goed onderwijs aan jonge kinderen. De kennis en ervaring die ik tijdens de opleiding heb opgedaan, reikt echt héél ver. Volgend schooljaar hoop ik namelijk mijn steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van het kleuteronderwijs in Ethiopië. Ik ben enorm blij en dankbaar dat ik de kans kreeg om deze opleiding te doen!

Joline Blaak volgde de post-hbo-opleiding Jonge kind. Enthousiast geworden? Neem dan eens een kijkje bij deze opleiding.