Schoolleidersdag 1 oktober 2021: Van wie is de school? 17 juni 2021

De jaarlijkse schoolleidersdag komt er weer aan. Hét moment om schoolleiders van christelijk/reformatorische scholen te ontmoeten en samen na te denken over actuele vraagstukken. Op 1 oktober vindt de editie van 2021 plaats, zet de datum alvast in je agenda. Het zal gaan over de vraag: van wie is de school?

Er lijkt zich een strijd af te tekenen rondom de vraag wie er eigenaar is van de school. Zijn dat de ouders die hun kind aanmeldden en toevertrouwen aan de dagelijkse zorg van de school? Of is dat de overheid als financier, inspecteur en facilitator? Zijn scholen het verlengstuk van politiek en overheidsbeleid of zien we ze als verlengstuk van het gezin waarin andere normen en waarden centraal staan? Wat merken de scholen van de maatschappelijke tendens om alles te controleren en te waarderen in de regelgeving?

In tijden waarin liberalisme en kansengelijkheid als belangrijkste waarden worden gezien in de publieke opinie én scholen in toenemende mate bevraagd worden rondom burgerschap, komt artikel 23 onder spanning te staan. Hoe verhoudt zich de grondwet ten opzichte van publieke en maatschappelijke tendensen? Waar ligt de ruimte voor bijzonder onderwijs om in dit spanningsveld haar plaats in te nemen? Wat vinden we daarvan en h oe moeten we hiermee omgaan? Welke ruimte hebben scholen hierin en welke ruimte nemen zij in?

Tijdens de Schoolleidersdag 2021 willen we deze spannende vragen bespreken en daarop ingaan in lezingen en workshops. Hoofdspreker is prof. mr. F.T. Oldenhuis, hoogleraar Religie en Recht bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid aan Rijksuniversiteit Groningen.

Meer informatie en aanmelden

Voor meer informatie kun je je alvast aanmelden om op de hoogte te worden gehouden. Meld je daarvoor hier aan.

Meer nieuws

    • Cursus of post-hbo-opleiding: wat wordt jouw volgende stap?

      Als onderwijsprofessional ben je je leven lang gericht op leren, ook voor jezelf. Je wilt groeien als professional en dat gaat het beste als jouw persoonlijke groei, vaardigheden en kennis gecombineerd worden.

    • Online informatiebijeenkomst Taal actief 5 voor de christelijke school

      Van de veel gebruikte taalmethode Taal actief komt er een nieuwe versie; namelijk versie 5. Net zoals bij de huidige versie van Taal actief 4 is Taal actief 5 aangepast voor de christelijke en reformatorische scholen.

    • Driestar educatief gaat webwinkel volledig vernieuwen

      We hebben goed nieuws! Driestar educatief gaat haar webwinkel volledig vernieuwen.

    • Mooie scores Keuzegids voor de master Leren en Innoveren

      Studenten geven in de Nationale Studenten Enquête aan tevreden te zijn over de masteropleiding Leren en innoveren bij Driestar hogeschool die samen met de hogescholen CHE en Viaa gegeven wordt. Op vier van de vijf onderdelen scoort de master bovengemiddeld, en op één onderdeel gemiddeld. Dat is te lezen in de Keuzegids masters 2024.

    • Janneke de Jong-Slagman benoemd als lector Geletterdheid bij Driestar educatief

      Binnen het onderzoekscentrum van Driestar educatief start per 1 augustus 2024 het lectoraat Geletterdheid. Dit nieuwe lectoraat heeft als doel een bijdrage te leveren aan een positieve, inhoudsgerichte leescultuur bij zowel leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs als bij studenten in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Dr. Janneke de Jong-Slagman is benoemd als lector en zal leidinggeven aan dit lectoraat.