Hermeneutiek en homiletiek bij William Perkins 14 maart 2024

“William Perkins (1558 – 1602) staat bekend als de ‘vader’ van het Engelse puritanisme die een enorme invloed heeft op theologie en spiritualiteit in de Engelstalige wereld en in West-Europa. Zijn hermeneutiek is klassiek-calvinistisch,” vertelt prof. Baars over William Perkins.

Op woensdag 27 maart 2024 geeft prof. A. Baars een lezing over hermeneutiek en homiletiek bij William Perkins. Deze lezing is een samenwerking tussen Studium Generale en CGO. Een aanrader, aldus prof. Baars, “want Perkins en de zijnen hebben ons echt nog wel wat te zeggen.”

Waarom is dit onderwerp relevant?
Prof. Baars: “Vandaag zijn er allerlei nieuwere vormen van hermeneutiek die ons voorhouden dat we de Bijbel op andere manieren moeten lezen dan doorgaans in het verleden. Kunnen we in onze tijd nog iets met de hermeneutiek van iemand als Perkins of is zijn visie hopeloos ouderwets en achterhaald?

Een voorbeeld: Perkins pleit voor weinig Schriftuitleg en heel veel (gedetailleerde) toepassingen. Kan dat zo wel of opent zijn visie op de toepassing juist verrassende mogelijkheden om de postmoderne hoorder te bereiken?”
 
Voor wie is deze lezing interessant?
“Deze lezing is interessant voor alle gemeenteleden die geïnteresseerd zijn in (manieren van) Schriftuitleg en een prediking die het hart raakt. Dit wordt geen puur historische lezing. Wel hoop ik in te gaan op de vraag waarom dit soort schrijvers nog steeds breed gelezen wordt. Hun werken hebben over de hele wereld een verspreiding waar menig modern theoloog jaloers op kan zijn. Zijdelings raak ik ook aan de vraag: Wat is bevindelijk preken?”

Kunt u alvast een klein tipje van de sluier oplichten van wat u gaat vertellen?
“Ik hoop in elk geval te laten zien dat we vandaag niet zomaar een streep kunnen halen door de klassieke manier van het verstaan van de Bijbel. Perkins en de zijnen hebben ons op dit punt echt nog wel wat te zeggen. Hetzelfde geldt min of meer voor de homiletiek.

Daarbij heeft het ‘overgewicht’ van de toepassingen wel zijn schaduwkanten. Kortom: ik zal hem kritisch-positief of, zo je wilt, positief-kritisch benaderen.”

Lijkt dit jou interessant? Meld je hier aan voor de lezing op woensdag 27 maart.

Meer nieuws