Masterclass Gedrag en ontwikkeling

Van31 oktober 18:30
tot31 oktober 21:45
Locatie:Gouda

Onze lerarenopleiding voortgezet onderwijs organiseert een masterclass Gedrag en ontwikkeling. We stellen deze masterclass ook open voor leerkrachten die al werkzaam zijn in het vo of mbo.

Deze masterclass bestaat uit vier college-avonden. Je kunt deze avonden afzonderlijk van elkaar volgen maar je kunt er ook voor kiezen om meerdere avonden te volgen. Als je besluit om je voor alle vier de avonden aan te melden, ontvang je een korting op de totaalprijs.

Doelgroep

De doelgroep voor deze masterclass bestaat uit mensen uit het onderwijs die werken met leerlingen of studenten uit het vo en mbo. 

Locatie

Driestar educatief
Burgemeester Jamessingel 2
2803 PD, Gouda

Data van de colleges

College 1: 30 oktober 2017, 18:30 uur - 21:45 uur
College 2: 12 december 2017, 18:30 uur - 21:45 uur
College 3: 30 januari 2018, 18:30 uur - 21:45 uur
College 4: 29 maart, 18:30 uur - 21:45 uur

Kosten en aanmelding

De kosten voor het volgen van de masterclass Gedrag en ontwikkeling zijn €99,-. Als je ervoor kiest om alle vier de avonden te volgen, ontvang je korting en betaal je € 295,-

Aanmelden voor de masterclass Gedrag en ontwikkeling kan met onderstaand formulier.  
 

 • College 1 - Seksualiteit en pubers
  Als docent werk je elke dag met pubers. Pubers zijn in ontwikkeling, juist ook op seksueel gebied. Ze zullen man of vrouw worden en een eigen seksuele identiteit gaan ontwikkelen. Seksualiteit is ook in ontwikkeling. Kijk maar naar de samenleving waarin onze pubers maar waarin ook wijzelf leven. In dit college zullen we met elkaar nadenken over seksualiteit vanuit bijbels perspectief en vanuit ontwikkelingspsychologisch perspectief. Daarnaast denken we met elkaar na over seksualiteit in de leefwereld van onze pubers en hoe we als docenten met onze pubers in gesprek kunnen gaan over seksualiteit.

  Docent

  Drs. M.E. Lagendijk-Ouwerkerk, PSYCHOLOOG NIP op het Wartburg College, Rotterdam en Lerarenopleider (VELON geregistreerd) op Hogeschool Driestar educatief, zal dit college geven.
   
 • College 2 - Hoogbegaafdheid en autisme
  In dit college komt hoogbegaafdheid aan de orde. We zullen met elkaar bespreken wat we verstaan onder hoogbegaafdheid en wat je jouw hoogbegaafde leerling kunt bieden.

  Daarnaast krijgt ASS in dit college de aandacht. De volgende onderdelen willen we daarin bespreken met elkaar.
  1. Signaleren/observeren:
      > Vormen van autisme 
      > Wat merk je als docent? Sterke en zwakke kanten van een leerling met autisme. 
  2.   Hulpvraag:
     > Welke stappen ga je nemen? Welke hulp ga ik inroepen? (hulp mentor, sociale vaardigheidstraining,          ZorgAdviestTeam, doorverwijzen, ouders, huiswerkbegeleiding, coach/maatje in de klas, rugzak aanvragen)
  3.  Diagnose
  4.  Handelen
  5. Preventie

  Docent

  Drs. M.E. Lagendijk-Ouwerkerk, PSYCHOLOOG NIP op het Wartburg College, Rotterdam en Lerarenopleider (VELON geregistreerd) op Hogeschool Driestar educatief, zal dit college geven.
   
 • College 3 - Dyslexie en dyscalculie
  Dyslexie en dyscalculie zijn leerproblemen waarmee je in de dagelijkse lespraktijk te maken krijgt. Wat verstaan we onder dyslexie en dyscalculie? Wat betekent het voor een leerling als hij dyslexie heeft? Hoe kunnen wij in onze les een leerling met dyslexie helpen? En hoe begeleiden we een leerling met dyscalculie?

  Docent

  In dit college zal drs. A.B.T. van ’t Hof, GZ-psycholoog bij Driestar Onderwijsadvies, over deze onderwerpen met jullie nadenken.
   
 • College 4 - Rouw en echtscheiding
  Wanneer adolescenten te maken krijgen met een verlies in hun naaste omgeving, vermijden en ontkennen ze vaak hun verdriet. Ze willen niet opvallen en proberen zo normaal mogelijk te doen. Als ze hun verdriet blijven ontkennen, kan het de verliesverwerking blokkeren en kunnen er gedrags- en emotionele problemen ontstaan. (ww.NJI.nl) Wat kun jij als docent doen als je te maken krijgt met een leerling die te maken krijgt met verlies van een gezinslid? Mw. G.W.D. Bal en mw. G.H. Braaksma (schoolmaatschappelijk werkers op het Wartburg College te Rotterdam) zullen wat vertellen over de steungroep rouw, die zij binnen het Wartburg College aan leerlingen geven.

  Het tweede deel van de avond gaat het over: echtscheiding. Daarbij komen de volgende onderdelen aan bod:
  Waarom is echtscheiding voor kinderen zo moeilijk? Ze zitten soms in een spagaat want hoe kun je nou kiezen als kind en waarom moeten ze eigenlijk kiezen? Of hoeft dat helemaal niet?
  Wat zijn de gevolgen voor in het lokaal? Hoe reageert een leerling. Niet alleen als het proces nog gaande is, maar ook na langere tijd. En met wie heeft de school contact?
  Wat kun jij betekenen voor je leerlingen? Wanneer komt een leerling naar jou toe met zijn of haar verhaal en wat kun jij verwachten, maar ook wat mag de leerling van jou verwachten

  Kortom genoeg stof om met elkaar van gedachten te wisselen en vooral hoe kun je daarvoor toegerust worden.

  Docent

  Drs. M.E. Lagendijk-Ouwerkerk, PSYCHOLOOG NIP op het Wartburg College, Rotterdam en Lerarenopleider (VELON geregistreerd) op Hogeschool Driestar educatief, zal dit college geven.
 
Persoonlijke gegevens    
Aanhef:
     
Adresgegevens (voor facturering)  
     
School of organisatie    
     
Bijeenkomst    
Ik meld me aan voor de masterclass op:     
Bevestiging    
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden
     
   
   
Na je aanmelding ontvang je een e-mail ter bevestiging. Heb je deze niet ontvangen? Stuur dan een e-mail naar onze webmaster.