8 - Introductie cantatedienst

De meer dan tweehonderd cantates van J.S. Bach zijn prachtige muzikale en theologische uitwerkingen van bekende levensthema’s zoals vertrouwen, angst en geloof. Voorafgaand aan de cantatedienst op zaterdagmiddag in de Sint-Janskerk in Gouda organiseren we deze introductie. We diepen de cantate uit om zo de schatten erin te ontdekken.

Cantate 'Christ lag in Todesbanden'

Op zaterdagmiddag 1 februari 2020  zingt het projectkoor van Driestar educatief cantate BWV 4 ‘Christ lag in Todesbanden’ van J.S. Bach in een cantatedienst. Deze staat onder leiding van dirigent Mariëlle Heidekamp en wordt gehouden in de Sint-Janskerk in Gouda.

Cantate 4 behoort tot de vroege cantates van Bach en is geschreven voor Eerste Paasdag. De cantate wordt een koraalcantate genoemd, omdat het gebaseerd is op een Lutherse koraal ‘Christ lag in Todesbanden’, dat weer gebaseerd is op gregoriaanse Paassequens. Zeven strofen van dit lied worden bewerkt. De melodie is in elk deel terug te horen, maar Bach heeft de muziek op zeer kundige en fraaie wijze met de tekst laten samenvallen en daardoor elk deel zijn specifieke kenmerken meegegeven.
 
De cantate heeft acht delen:

  1. Sinfonia
  2. Koor ‘Christ lag in Todesbanden’
  3. Duet Sopraan en Alt ‘Den Tod’
  4. Aria Tenor ‘Jesus Christus, Gottes Sohn’
  5. Koor ‘Es war ein wunderlicher Krieg’
  6. Aria Bas ‘Hier ist das rechte Osterlamm’
  7. Duet Sopraan en Tenor ‘So feiren wir das hohe Fest’
  8. Koraal ‘Wir essen und leben wohl’                   

Lijkt het je leuk om mee te zingen in de cantatedienst? Dat kan. Kijk hier voor meer informatie en meld je aan voor 23 november!

Introductie op de cantate

Om meer te weten komen over de schatten die in deze cantate verborgen liggen, nodigen wij u van harte uit voor de introductiebijeenkomst, voorafgaand aan de cantatedienst. Daarin gaat Mariëlle Heidekamp in op de ontstaansgeschiedenis van deze cantate en maakt de structuur met luistervoorbeelden duidelijk. ’s Middags krijgt u een rondleiding langs de Goudse Glazen, de gebrandschilderde ramen van de Sint-Janskerk. Daarna kunt u op uw gereserveerde plaats de cantatedienst meemaken.

Programma

10.00 uur         Ontvangst
10.15 uur         Opening en ntroductie op de cantate
12.15 uur         Lunch
14.30 uur         Rondleiding Goudse Glazen in de Sint-Janskerk
15.45 uur         Gereserveerde plaats innemen in de Sint-Janskerk
16.00 uur         Cantatedienst

Locatie

Het morgenprogramma vindt plaats in het gebouw van Driestar educatief. Daarvandaan is het ongeveer vijftien minuten lopen naar de Sint-Janskerk in de binnenstad, Achter de Kerk 16 in Gouda (hoofdingang is onder de toren), waar de rondleiding is en de cantatedienst wordt gehouden.


Wegens te weinig aanmeldingen gaat dit programma niet door. Uiteraard kunt u wel de (gratis) cantate bijwonen. Klik hier voor meer informatie.