13 - Verlangen (Minisymposium academische pabo)

Jaarlijks belegt de academische pabo van Driestar hogeschool een minisymposium over een verdiepend thema op het snijvlak van theologie en pedagogiek. Deze keer staat ‘verlangen’ centraal. Op dit symposium belichten de sprekers verschillende aspecten van het thema ‘verlangen’. Van harte welkom om hier 17 mei 2019 bij aanwezig te zijn! Het programma begint 9.00 uur en wordt rond de middag afgesloten met een lunch.

Secularisatie van het hart: over vorming en misvorming van verlangen - Prof. dr. Herman Paul

13_Herman-Paul.jpgAls secularisatie hetzelfde is als kerkverlating, staan kerkgangers per definitie aan de goede kant van de streep. Als secularisatie te maken heeft met ‘verwereldlijking’ van opvattingen, wordt de grens al wat minder eenduidig. Nóg minder zwart-wit wordt het beeld als secularisatie wordt gelokaliseerd in het menselijk hart, dat wil zeggen, in de wirwar van verlangens die mensenlevens richting geven. Aan secularisatie van het hart staan kerkgangers evenzeer bloot als kerkverlaters. Tijdens deze lezing gaat Herman Paul in op de vraag: hoe komt dat en wat valt eraan te doen?
 
Prof. dr. Herman Paul is bijzonder hoogleraar secularisatiestudies aan de Rijksuniversiteit Groningen

De zuivering van het verlangen: verlangen als dubbelzinnig begrip bij Augustinus - Prof. dr. P.M. Wisse

13_Maarten-Wisse-(1).jpgVoor Augustinus is het verlangen dubbelzinnig en typisch menselijk. God verlangt nergens naar, wij mensen wel. In deze lezing verkennen we de contouren van wat verlangen volgens Augustinus is, hoe het er nu in ons gevallen staat aan toe is en hoe het door Gods genade weer gezuiverd kan worden.
 

Prof. dr. P.M. Wisse is hoogleraar dogmatiek aan de PThU Amsterdam

Verlangen: een pedagogisch perspectief - Prof. dr. A. de Muynck

13_Bram-de-Muynck.jpgOnderwijs en opvoeding zijn doorgaans gericht op het aanleren van kennis en vaardigheden. Dat is ook het geval als het gaat om morele en godsdienstige vorming. Tegelijk delen velen de basisovertuiging dat vormingsdoelen gericht moeten zijn op het hart. Wat zijn de consequenties voor de praktijk van onderwijs en opvoeding als we leerlingen niet in de eerste plaats zien als denkers maar als verlangers?
 
Prof. dr. A. de Muynck is bijzonder hoogleraar christelijke pedagogiek vanuit Driestar educatief

De kosten voor deze dag zijn 12,50. Studenten betalen 10,-. 

Locatie

De bijeenkomst start om 09.00u in het gebouw van Driestar hogeschool. Onze adresgegevens vind je hier.
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor programma 13 (Verlangen (Minisymposium academische pabo))
 
Persoonlijke gegevens    
Aanhef:
     
Adresgegevens    
     
Maaltijd    
Dieetwensen:


     
Betaling    
Hierbij machtig ik Driestar educatief
om het hierboven genoemde bedrag van
​mijn rekening af te schrijven
NL00RABO1234567890
     
Bevestiging    
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden
     
   
   
Na je aanmelding ontvang je een e-mail ter bevestiging. Heb je deze niet ontvangen? Stuur dan een e-mail naar onze webmaster.