Oekraïneavond Driestar hogeschool 17 maart in Sint Jan Gouda 9 maart 2022

Driestar hogeschool heeft een speciale band met Oekraïne, in het bijzonder met de christelijke basisschool Radiance in Zhytomir. Nu er oorlog is gekomen en zelfs bombardementen in Zhytomir hebben plaatsgevonden organiseert Driestar hogeschool op 17 maart een avond in de Sint Jan voor Oekraïne, met muziek, gebed, collecte en aanwezigheid van Oekraïners.

Eerste christelijke school in Oekraïne

De banden met Zhytomir gaan terug tot de jaren voor 1990. Er ontstond contact met dominee Vinogradsky, die tijdens een bezoek aan Nederland de pabostudenten uitnodigde voor een werkweek. Sindsdien vindt die uitwisseling jaarlijks plaats. En van daaruit is uiteindelijk de eerste christelijke school in Oekraïne ontstaan, Radiance geheten. De school heeft nu  350 leerlingen. En is bezig met het starten van een kleuterschool.

Door de oorlog heen helpen

Rens Rottier, voorzitter van het college van bestuur van Driestar educatief, is al lang begaan met Oekraïne. “De relaties met de school en de mensen die bij de school horen zijn lang en diep. Het voelt als familie. Daarom raakt deze tragedie ons diep. We leven met hen mee en willen ook financiële steun verlenen om de school door de oorlog heen te helpen. En hopelijk snel een doorstart te laten maken. Zelf vragen ze bij elk contact wat we met hen hebben om ons gebed.”

Collecte

Op donderdagavond 17 maart is iedereen welkom in de Sint Jan in Gouda. De avond start om 19.30 uur, er is muziek, gebed, gesprek en aanwezigheid van Oekraïners. Om het Oekraïense volk te steunen zal er via een collecte en QR-code geld worden ingezameld. Iedereen wordt van harte opgeroepen hieraan een bijdrage te leveren. De toegang is vrij.

Meer nieuws

  • Nascholing: is dat niet te veel gevraagd?

   Er komt veel op leerkrachten af: voorbereiden, vergaderen, lesgeven, contact met ouders, administratie. Waarom zou je daar ook nog nascholing aan willen toevoegen? Arnoud Plaisier, schoolleider bij de Stadhouder Willem III-school in Hendrik-Ido-Ambacht, weet het wel: “Van extra toerusting wordt een leerkracht scherper. Mensen die nieuwe dingen leren, zijn enthousiaster en dat werkt aanstekelijk binnen de school.”

  • Vianencongres 2022

   Op vrijdag 10 juni 2022 is er weer het Vianencongres. Deze dag zal in het teken staan van de samenhang en de verbondenheid met elkaar in de huidige samenleving. Het thema is ‘Sámen leven – Hoe één zijn we?’ met als ondertitel: ‘In een geïndividualiseerde samenleving kan het recht van de gemeenschap onder druk komen te staan. Wat bindt ons samen?’

  • De leerlijn burgerschap is er – en nu?

   De nieuwe leerlijn burgerschap is er. Een mooi instrument dat scholen helpt bij het vormgeven van de wettelijke opdracht tot doelgericht en samenhangend burgerschapsonderwijs. Hoe nu verder? Hoe ga je ermee aan de slag? Henk Vermeulen blogt over de meest vruchtbare route.

  • Word jij specialist jonge kind?

   Ben jij enthousiast over het werken met kleuters? Wil je hen graag stimuleren in hun ontwikkeling op een echte ‘kleutermanier’, dus al spelend? Wil je daarnaast leren met welk uitdagend en betekenisvol onderwijs het jonge brein zich ontwikkelt en hoe je je collega’s hierover enthousiasmeert? Dan is onze post-hbo-opleiding jonge kind echt iets voor jou!

  • Rens Rottier stopt eind 2022 als bestuurder van Driestar educatief

   Rens Rottier heeft besloten eind 2022 terug te treden als voorzitter van het college van bestuur van Driestar educatief. Daarmee komt een einde aan bijna 25 jaar bestuurlijke verantwoordelijkheid voor Driestar educatief en haar voorgangers. Rottier wil zijn kennis en ervaring nog enkele jaren ten dienste stellen van het christelijk onderwijs.