Meer dan 50 jaar terug in de tijd 20 augustus 2019

In 1963 binnenstappen op de kweekschool De Driestar, 4 jaar later met een onderwijsbevoegdheid voor het lager onderwijs naar buiten komen. Dat is de historie van Bep van Vliet, geboren Van Dam, als je praat over De Driestar. Meer dan 50 jaar later is de band met De Driestar en het onderwijs er nog steeds.

Wie bent u?
“Ik ben Bep van Vliet-van Dam, 72 jaar oud. Ik ben ruim 50 jaar getrouwd met Niek, met wie ik 5 kinderen kreeg. Daaruit zijn inmiddels weer 17 kleinkinderen geboren. Mijn relatie met De Driestar gaat ver terug. Ik bezocht in 1963 de kweekschool, waar ik mijn diploma haalde in juli 1967. Daarna ben ik op de basisschool aan de slag gegaan, soms met wat tussenpozen omdat wij kinderen kregen. Het onderwijs heeft altijd mijn hart gehad, al van jongs af aan. Ik speelde met poppen al schooltje, later met kinderen uit de buurt. Ik vertelde hen op mijn manier uit de Bijbel.”

Hoe is de relatie met De Driestar nu?
“Die band is er altijd geweest! 17 jaar na mijn vertrek op de kweekschool gingen onze eigen kinderen naar het Driestar College. Dat voelde als thuiskomen voor mij, omdat veel van mijn oud-klasgenoten daar inmiddels werkte als docent. Ook draaide ik 10 jaar lang actief mee in de medezeggenschapsraad van de school, een mooie tijd. En nu is er weer een nieuwe relatie, omdat onze kleinkinderen ook weer op het Driestar College zitten. Ook bezoeken mijn man en ik regelmatig avonden van het Studium Generale-programma op Driestar educatief.”

Een keuze voor het onderwijs is een keus voor het leven, zeggen ze weleens. Klopt dat?
“Zeker weten! De keuze om voor de klas te gaan heeft mij echt nooit verveeld. Na mijn opleiding had ik vijf jaar een volledige baan met rond de 40 kinderen in de klas. In al mijn onderwijsjaren heb ik alle groepen gezien, behalve de kleuters. Mijn favoriete groepen? Groep 3 staat met stip op 1, aan 4 en 5 bewaar ik ook mooie herinneringen. Op ruim 62-jarige leeftijd ben ik gestopt met het lesgeven. Tot de laatste dag heb ik met veel plezier in het onderwijs gewerkt. Ik ben God dankbaar dat ik dit mooie werk heb mogen doen.”

Wat zijn herinneringen die bij u boven komen ten tijde van uw opleiding?
“Dat zijn er talloze natuurlijk. In de oude school was het handenarbeidlokaal van de heer Verboom vlakbij de fietsenstalling aan het Regentesseplantsoen. Daar was een deur, waardoor je snel op straat stond, zonder dat iemand dat merkte. Regelmatig ging er een van ons even wat lekkers halen bij de bakker. Of de lunchpauzes, die waren prachtig. We trokken dan de stad in en pasten leuke kleding bij de V&D. Kopen deden we natuurlijk niet. De schooldagen waren lang en ook op zaterdag gingen we gewoon naar school. Terugkijkend is het een goede en vormende periode in mijn leven geweest, waar ik vol dankbaarheid aan terugdenk. Niet in de laatste plaats vanwege de mooie vriendschappen. Nog ieder jaar komen we met vijf vrouwen van hetzelfde schooljaar bij elkaar voor een ‘Driestaruitje’.”

Hebt u tot slot nog een wens voor De Driestar?
“Ik hoop dat De Driestar nog lang goed mag blijven functioneren en dat allen die bij de Driestar betrokken zijn steeds opnieuw vervuld mogen worden van de Heilige Geest. Zodat Zijn Koninkrijk uitgebreid mag worden, totdat Hij komt.”

Benieuwd naar nog meer Driestarverhalen? Kom naar de reünie op zaterdag 7 september. Opgeven kan tot 1 september via www.driestar75.nl

Meer nieuws

  • 75 jaar Driestar in beeld en geluid!

   Al 75 jaar leidt De Driestar scholieren en studenten op. Waar komen ze terecht? En, hoe kijken ze terug op hun opleiding? Kijk mee met de introfilmpjes die tijdens de reünie zijn getoond!

  • Weer zingen, huppelen en colleges volgen op jarige Driestar

   I was here. De reünie van Driestar Hogeschool roept veel warme herinneringen op. Al is niet voor iedereen de locatie in Gouda een feest van herkenning. „Hoe is het om weer terug te zijn?” staat er in verbonden schrift op de groene schoolborden in de gang. „Superleuk, maar wel vreemd. Wij kennen deze locatie niet”, schrijven Rijnie en Josina.

  • Duizenden blije gezichten tijdens reünie!

   Wat was het een feest! Duizenden reünisten bezochten Driestar College of Driestar educatief. Jullie ontmoetten oud-klasgenoten, gingen samen op de foto, volgden een college bij die ene docent, zongen samen en kletsten vooral heel veel bij. Kijk mee en geniet nog even na!

  • Persbericht: Jubileumboom Driestar onthuld door Goudse wethouder Thierry van Vugt

   Driestar educatief en Driestar College bestaan vandaag maar liefst 75 jaar. Ter gelegenheid hiervan werd vanmiddag een jubileumboom onthuld door Goudse onderwijswethouder Thierry van Vugt. Hij feliciteerde Driestar van harte en liet weten blij te zijn met hun aanwezigheid in Gouda. De bestuurders van Driestar educatief en Driestar College, Rens Rottier en Gert Bergacker, assisteerden de wethouder bij het feestelijke moment.

  • Jubilerende Driestar heeft nog altijd warme banden met Zeeland

   KRABBENDIJKE/GOUDA - In de reformatorische onderwijswereld is het een waar instituut: de Driestar in Gouda. Deze week vieren duizenden (oud-)studenten dat de christelijke hogeschool 75 jaar geleden werd opgericht in Krabbendijke.