Lezing: Hoe breng je de Bijbelse boodschap dicht bij de belevingswereld van kinderen? 14 november 2023

Elke ochtend is het een van de eerste dingen die je met de leerlingen doet. Je vertelt ze een verhaal uit de Bijbel. Je doet je best om de Bijbelse boodschap dicht bij het leven en de belevingswereld van kinderen te brengen. Maar hoe doe je dat?

Om je hierbij te helpen, organiseert Driestar educatief een Studium Generale-bijeenkomst op 13 december 2023 met als thema 'Gesprekken op de brug’. Spreker dr. J.H. (Jan) van Doleweerd: “Een goede ‘Bijbelontmoeting’ heb je niet vanzelf. Er zijn allerlei stoorzenders. Daarom is het relevant om na te denken hoe je dat doet.” 

 1. Waarom is dit onderwerp relevant? 

“Aan de ene kant van de brug sta jij. Je neemt de eeuwenoude verhalen uit de Bijbel mee de brug op. Aan de andere kant staat de leerling, voor een deel nog onbevangen, ongevormd en onbekend met deze verhalen. Boven op de brug ontmoet je elkaar.

Wat moet je dan doen om een goede ontmoeting te krijgen? Hoe kun je die ontmoeting zo laten plaatsvinden dat leerlingen erdoor geraakt worden? Dat zijn relevante vragen.” 

 1. Voor wie is deze lezing interessant? 

“Voor de christelijke opvoeder, leerkracht, kinderwerker die zich bezighoudt met godsdienstige vorming. Het maakt niet uit of je met christelijke of niet-christelijke kinderen werkt.” 

 1. Kunt u alvast een klein tipje van de sluier oplichten? 

“Met elkaar gaan we na welke invloed er van de kant van leerkracht en leerling uitgaat van levensgeschiedenis, taal en levensvragen. In het gesprek op de brug over de Bijbel smelten deze invloeden namelijk samen. In de ruimte op de brug gebeurt van alles: er ontstaan nieuwe taal en inzichten.

Dat is wat je ook beoogt in je Bijbelonderwijs. Op dit proces leggen we het vergrootglas. We krijgen zo meer inzicht in wat pedagogisch en onderwijskundig voor godsdienstige vorming belangrijk is.” 

Lijkt dit jou interessant? Meld je hieronder aan voor de lezing op woensdag 13 december. 

Meer nieuws

  • Driestar onderwijsadvies en Gouwe Academie opnieuw ISO-gecertificeerd

   Onlangs heeft een externe auditor een audit uitgevoerd bij Driestar onderwijsadvies en Gouwe Academie. We zijn blij te kunnen melden dat we opnieuw het ISO-certificaat hebben gekregen!

  • Derde editie van magazine Samenspel verschenen

   De derde editie van Samenspel is verschenen! Dit magazine, boordevol nieuws en inspiratie over Samen in ontwikkeling, is verspreid onder de (erkende) opleidingsscholen die aangesloten zijn bij Samen in ontwikkeling en bij de stagescholen van Driestar hogeschool.

  • Nieuw MT Driestar onderwijsadvies

   Driestar onderwijsadvies heeft een nieuw MT. Evert de Bruin en Melinda Jansen vormen het nieuwe management. Beiden hebben ervaring in het onderwijs(advies) en werken al bij Driestar educatief.

  • Cursus of post-hbo-opleiding: wat wordt jouw volgende stap?

   Als onderwijsprofessional ben je je leven lang gericht op leren, ook voor jezelf. Je wilt groeien als professional en dat gaat het beste als jouw persoonlijke groei, vaardigheden en kennis gecombineerd worden.

  • Online informatiebijeenkomst Taal actief 5 voor de christelijke school

   Van de veel gebruikte taalmethode Taal actief komt er een nieuwe versie; namelijk versie 5. Net zoals bij de huidige versie van Taal actief 4 is Taal actief 5 aangepast voor de christelijke en reformatorische scholen.