Lezing: Hoe breng je de Bijbelse boodschap dicht bij de belevingswereld van kinderen? 14 november 2023

Elke ochtend is het een van de eerste dingen die je met de leerlingen doet. Je vertelt ze een verhaal uit de Bijbel. Je doet je best om de Bijbelse boodschap dicht bij het leven en de belevingswereld van kinderen te brengen. Maar hoe doe je dat?

Om je hierbij te helpen, organiseert Driestar educatief een Studium Generale-bijeenkomst op 13 december 2023 met als thema 'Gesprekken op de brug’. Spreker dr. J.H. (Jan) van Doleweerd: “Een goede ‘Bijbelontmoeting’ heb je niet vanzelf. Er zijn allerlei stoorzenders. Daarom is het relevant om na te denken hoe je dat doet.” 

 1. Waarom is dit onderwerp relevant? 

“Aan de ene kant van de brug sta jij. Je neemt de eeuwenoude verhalen uit de Bijbel mee de brug op. Aan de andere kant staat de leerling, voor een deel nog onbevangen, ongevormd en onbekend met deze verhalen. Boven op de brug ontmoet je elkaar.

Wat moet je dan doen om een goede ontmoeting te krijgen? Hoe kun je die ontmoeting zo laten plaatsvinden dat leerlingen erdoor geraakt worden? Dat zijn relevante vragen.” 

 1. Voor wie is deze lezing interessant? 

“Voor de christelijke opvoeder, leerkracht, kinderwerker die zich bezighoudt met godsdienstige vorming. Het maakt niet uit of je met christelijke of niet-christelijke kinderen werkt.” 

 1. Kunt u alvast een klein tipje van de sluier oplichten? 

“Met elkaar gaan we na welke invloed er van de kant van leerkracht en leerling uitgaat van levensgeschiedenis, taal en levensvragen. In het gesprek op de brug over de Bijbel smelten deze invloeden namelijk samen. In de ruimte op de brug gebeurt van alles: er ontstaan nieuwe taal en inzichten.

Dat is wat je ook beoogt in je Bijbelonderwijs. Op dit proces leggen we het vergrootglas. We krijgen zo meer inzicht in wat pedagogisch en onderwijskundig voor godsdienstige vorming belangrijk is.” 

Lijkt dit jou interessant? Meld je hieronder aan voor de lezing op woensdag 13 december. 

Meer nieuws

  • Symposium over een goede begeleidingslijn voor hoogbegaafde leerlingen

   Op 10 januari 2024 vindt het symposium Hoogbegaafdheid 2024 plaats. Samen met zeven andere organisaties bereidt Driestar onderwijsadvies dit symposium voor met als thema: ‘Een doorgaande lijn in de begeleiding van de HB-leerling’. Je kunt je nu inschrijven!

  • Maak kennis met het lectoraat Herbergzaam Onderwijs

   Het lectoraat Herbergzaam Onderwijs dankt zijn naam aan de term ‘Herbergzame school’ in het boek Gidsen (hfdst. 9). Binnen dit lectoraat vormen we (leer)gemeenschappen, waarin deelnemers met elkaar onderzoeken en in hun praktijken uitproberen hoe we onderwijs en ondersteuning kunnen bieden aan al onze kinderen.

  • Kunst en cultuur in het (godsdienst)onderwijs

   Vind je het mooi om met je klas bezig te zijn rond de Bijbel, maar zoek je naast de vertrouwde Bijbelvertelling of dagopening ook naar andere manieren om kinderen en jongeren in aanraking te brengen met Bijbelverhalen en kernzaken van het christelijke geloof?

  • Nieuw webinar: Dialogisch spelen en leren rond Bijbelse bronverhalen

   Op dinsdag 12 december organiseert het onderzoekscentrum van Driestar educatief samen met het PC GVO een webinar met de titel ‘Dialogisch spelen en leren rond Bijbelse bronverhalen’.

  • Terugkijken: de online open avond van Driestar hogeschool

   Heb jij de online open avond van Driestar hogeschool gemist? Geen probleem! Je kunt de uitzendingen terugkijken. Ga er maar rustig voor zitten en bekijk de beelden van de voorlichtingen.