Nederlanders willen graag in de stad wonen. Steden als Amsterdam en Utrecht groeien. Het aantal christenen in steden neemt echter af. In heel ons land staat het christelijk en reformatorisch onderwijs onder druk, maar in de stad is deze druk nog sterker.
Krimpende scholen leiden soms tot krimpende gemeenten en andersom, terwijl er ook veel potentieel is voor de christelijke school in de stad.
Dr. P.J. (Paul) Visser, predikant van de Maranathakerk in Rotterdam en Patrick Vogelaar, schoolleider van de Prins Mauritsschool in Delft, geven tijdens een lezing van Studium Generale op vrijdagavond 5 april hun visie op dit thema.
Patrick: “Nadenken over Bijbelgetrouw christelijk onderwijs in de Randstad is relevant, omdat de ontwikkelingen in de Randstad vaak een voorbode zijn gebleken van wat in de rest van Nederland op langere termijn ging komen.”
Waarom is dit onderwerp relevant?
Paul: “We leven in een verstedelijkte wereld, waarin geloven in Christus steeds meer gezien wordt als een achterhaald gebeuren. Tegelijk zijn er juist in de stad steeds allerlei mensen die op zoek zijn en overtuigd raken van de unieke boodschap van het evangelie!”
Voor wie is deze lezing interessant?
Patrick: “Voor iedereen die zelf werkzaam is in het onderwijs of kinderen heeft die van het (christelijk) onderwijs gebruik maken.”
Paul: “Ik denk dat ieder er zijn of haar voordeel mee kan doen, maar met name mensen die zich geregeld vertwijfeld afvragen hoe het zit en wat vandaag (nog) de relevantie van het Evangelie is én mensen die, overtuigd van die relevantie, ernaar verlangen dat uit de doeken te doen voor anderen om ons heen.”
Kunnen jullie alvast een klein tipje van de sluier oplichten?
Paul: “Ik ga het hebben over wat het betekent om te leven als een open boek van God (leesbare brief van Christus). Daarbij focus ik op onze roeping zoals Bonhoeffer die omschreef: bidden en het goede doen onder de mensen.”
Patrick: “Er zijn spannende uitdagingen voor christelijk onderwijs in de grote stad, maar er liggen zeker ook mooie kansen. In ieder geval hebben we de opdracht en roeping om (ook in de Randstad, middenin een seculiere setting) kwalitatief christelijk onderwijs te realiseren.
Vanuit jarenlange ervaring vertel ik iets over de dagelijkse praktijk van multicultureel christelijk onderwijs. Daarnaast houd ik een pleidooi voor een brede kijk op ontwikkeling en een ruimhartig toelatingsbeleid, zonder water bij de wijn van de identiteit te doen.”
Lezing op 5 april 2024
Interesse in deze lezing? Van harte welkom tijdens deze lezing op vrijdagavond 5 april 2024.
Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.