Het fenomeen Driestarstel: Gerrit-Dinant en Alijanne ter Harmsel 25 juni 2019

Al zo’n 75 jaar zijn ze er, Driestarstellen. Net zolang als de geschiedenis van 'de Driestar'. Begonnen in 1944 in Krabbendijke als kweekschool op reformatorische grondslag. Nu siert de naam 'Driestar' op twee scholen in Gouda: Driestar hogeschool en Driestar college.

Natuurlijk was het doel helder, namelijk goed onderwijs vanuit een herkenbare, christelijke identiteit. Een onbedoeld neveneffect is het fenomeen ‘Driestarstel’. De komende maanden passeren een aantal Driestarhuwelijken de revue. Vandaag is de beurt aan Gerrit-Dinant en Alijanne ter Harmsel.

Wie zijn jullie? En wanneer zaten jullie op de pabo?

“Van augustus 2007 tot en met juni 2011 studeerden we aan De Driestar, in dezelfde klas. Wie we zijn? Gerrit-Dinant ter Harmsel en Alijanne de Vries, nu wonend in Genemuiden. Gerrit-Dinant kwam met de trein vanuit Rijssen naar Gouda, ik had een bus en trein nodig om op de hogeschool te komen. Inmiddels zijn we beiden 28 jaar, gelukkig getrouwd sinds 2012, een huwelijk waarin we twee kinderen kregen: Maurits en Anne-Sophie. Mijn man werkt op de Rehobôthschool in onze woonplaats en ik werk wekelijks 1 dag op de Obadjaschool in Zwolle”, zo trapt Alijanne af. 

Vier jaar studeren in Gouda, wat is jullie mooiste herinnering?

Gerrit-Dinant: “Die mooie herinneringen zijn er vele. Als ik er een uit moet pikken, zijn dat de contacten met al onze klasgenoten. Docenten die ons hebben gehad, kennen onze klas vast nog wel: 1 A(nders). We trokken als groep veel samen op en hadden naast de reguliere werkweken zelfs ook onze eigen vakantieweken georganiseerd. Als groep hebben we nog steeds onze jaarlijkse ‘nieuwjaarsbijeenkomst’. Zo is een hechte vriendengroep ontstaan, die inmiddels geen pabo-groep meer is. De aanhang zorgt voor verbreding.” 

Hoe bleek jullie liefde op De Driestar? Liepen jullie hand-in-hand door de school?

Alijanne: “Het eerste jaar deden we alsof we niets van elkaar wilden weten. Dat werd vanaf het begin van het tweede jaar lastiger. In december 2008 kregen we officieel verkering, een feit wat we tijdens een van de vele ‘naschoolse ontmoetingen’ met onze klas deelden. Overigens was die mededeling meer een formaliteit, voor vrijwel niemand was het een verrassing. Het genoemde hand-in-hand door de school gaan, past niet bij ons. Wel gingen we vaak samen van en naar school, omdat we beiden op kamers in Gouda woonden. Eenmaal op school waren we samen met onze klasgenoten.”  

Jullie zijn dus een zogenaamd Driestarstel. Wat betekent die gezamenlijke basis voor jullie huwelijk?

Gerrit-Dinant: “Doordat we elkaar iedere dag veel zagen, zowel in de lessen als daarbuiten, leerden we elkaar snel en goed kennen. Tijdens de lessen moest je ook wel eens dingen verwoorden die je misschien anders niet zo gauw zou horen van elkaar, nu gebeurde dit op een natuurlijke manier. De opleiding is een belangrijk én gezamenlijk deel van onze vorming geweest. Je ziet die vorming zeker terug bij de manier van opvoeden van onze eigen kinderen.” 

Welke lessen en docenten blijven jullie het meeste bij? En waarom?

Alijanne: “Tja, dat zijn er eigenlijk heel veel. Een paar die er echt uitsprongen: meneer Mackay met zijn onvergetelijke Cuma-lessen, mevrouw Brouwer met haar pedagogische onderwijzingen, meneer Blok die ons een toontje hoger liet zingen en meneer Verburg, die we tijdens de werkweek in Heeze goed leerden kennen. Oh ja, en mevrouw Den Nederlanden: ‘Is het krijtbord inmiddels al vervangen door een digibord?’ Onze literaire kennis is vergroot door mevrouw De Jong-Slagman. Een speciale benoeming is er voor meneer Melse. Hij heeft namelijk vele extra uren ingezet om Gerrit-Dinant wat taliger te maken, om de taaltoets te halen.” Gerrit-Dinant: “Toen kreeg ik denk ik de enige zichtbare knuffel op school. Alijanne was namelijk heel blij dat we bij elkaar in de klas bleven…” 

Tot slot: wie hopen jullie op het jubileum tegen te komen?

Alijanne: “Sowieso onze oud-klasgenoten, maar we zien ook graag veel docenten die ons les gaven. We hopen op een echte 1A sfeer. Bij dezen reserveren wij ook vast onze groepsplek: het rondje bij postvakken op 2e verdieping. Hopelijk tot 7 september!

Ken je Gerrit-Dinant en Alijanne en wil je hen (of vele andere studiemaatjes) weer eens ontmoeten? Kom dan 7 september ook naar de reünie van de Driestar. Geef je hier op.

Lees hier het verhaal van Driestarstel Steven en Paulien Middelkoop.

Meer nieuws

  • Meer dan 50 jaar terug in de tijd

   In 1963 binnenstappen op de kweekschool De Driestar, 4 jaar later met een onderwijsbevoegdheid voor het lager onderwijs naar buiten komen. Dat is de historie van Bep van Vliet, geboren Van Dam, als je praat over De Driestar. Meer dan 50 jaar later is de band met De Driestar en het onderwijs er nog steeds.

  • Blik terug in de tijd! - internaat

   Blik terug in de tijd! - internaat

  • Zeeuwen gezellig samen naar reünie

   Een groep van 22 Zeeuwen hoopt zaterdag 7 september ook naar de reünie te komen van De Driestar. Zij gaan voor een reünie met een plus: een nachtje weg en een ontmoeting met oud-studiegenoten in Gouda.

  • 'De Driestar wil zichzelf blijven in hbo-wereld'

   Driekwart eeuw bestaat de Driestar in september. De in 1944 opgerichte kweekschool in Krabbendijke ontwikkelde zich tot een hogeschool die duizenden docenten opleidde. Meesters en juffen, leraren en leraressen die vervolgens weer klassen vol kinderen onderwijs gaven. Een terugblik en een vooruitblik met huidig bestuurder drs. L. N. Rottier (60) en zijn voorganger, ir. M. Houtman (76).

  • Blik terug in de tijd! - Docenten

   Blik terug in de tijd! - Docenten