Herregistratie voor schoolleiders: drie misverstanden ontkracht 22 mei 2025

Rondom de herregistratie voor het Schoolleidersregister bestaan veel misverstanden. Dit zorgt soms voor onnodige twijfel of een vertekend beeld. Dat is jammer, want herregistratie is juist een kans om als schoolleider te blijven groeien.

In dit artikel zetten wij drie veelvoorkomende misverstanden op en rij en laten we zien hoe het écht zit.

Misverstand 1: Herregistratie draait alleen maar om het verzamelen van punten.

Een hardnekkig misverstand is dat herregistratie vooral draait om het verzamelen van punten. Ja, je krijgt punten voor het afronden van een herregistratietraject, maar die zijn het resultaat van je persoonlijke ontwikkeling. En daar gaat het om. 

Wij werken bij onze trajecten aan duurzame en persoonlijke ontwikkeling bij schoolleiders. Dat doen we volgens het 3K-model: ontwikkeling verloopt door het vergroten van kennis, het toevoegen van vaardigheden (kunde), maar vooral door het werken aan karakter. 

Tijdens het traject bieden we standaard coaching-on-the-job aan, waarbij je van ons mag verwachten dat we doorvragen tot alle drie de k’s geraakt worden. Dit gaat dus dieper dan het bijschrijven van een aantal punten (wat tegelijk natuurlijk fijn is).

Bovendien kies je zelf een leervraag, afgestemd op jouw ontwikkeling of die van je organisatie, waardoor de literatuur en praktijkcases extra betekenisvol worden.

Misverstand 2: Ik moet een volledige opleiding volgen om te kunnen herregistreren. 

Je hoeft geen lange opleiding te volgen om je te herregistreren. Je kunt meerdere (kortere of langere) trajecten volgen om te werken aan je leiderschapsvaardigheden. Deze variëren in lengte van vier bijeenkomsten tot acht dagen. Dat is dus minder ingrijpend dan een opleiding van een of meerdere jaren.

Het aantal toegekende punten hangt af van het aantal contacturen en zelfstudie-uren. De punten worden vooraf aangegeven, inclusief de te verwachten studielast.

Misverstand 3: Er is maar één route om je herregistratie te voltooien.

Herregistratie kan op meerdere manieren. Je kunt trajecten volgen waarbij het aantal punten vooraf vast staat (met vooraf waarderen) of trajecten waarbij het aantal punten achteraf toegekend wordt (met achteraf waarderen). Hoeveel punten je nodig hebt, hangt af van de resterende geldigheid van je registratie in het Schoolleidersregister of je eigen leerambitie. 

Als je veel punten nodig hebt, kun je een langer traject volgen van bijvoorbeeld honderd punten. Je zou dan kunnen kiezen voor het traject Persoonlijk leiderschap en Verandermanagement. Wil je liever meerdere deelonderwerpen verkennen? Combineer dan meerdere korte trajecten om het benodigde aantal punten te halen.

Voorbeelden van kleinere trajecten zijn: HRM in het onderwijs (50 punten), Kwaliteitsmanagement (45 punten) of Vakkring Intervisie (50 punten).

Meer weten?

Ben je benieuwd naar ons actuele aanbod? Bekijk dan de Herregistratie modules voor schoolleiders van Penta Nova. Of neem contact op met onderwijsadviseur Anton de Jong.

Meer nieuws

    • Deze cursussen en opleidingen starten in september 2025

      Leerkrachten zijn onmisbaar. Zij geven het vuur door aan de kinderen, collega's en ouders. Zoals leerkrachten het vuur bij kinderen ontsteken, zo willen wij hen helpen om hen vuur als professional en team brandend te houden.

    • Dit zijn de prijswinnaars van de dyslexiewedstrijd

      Hoera, Rutger heeft de dyslexiewedstrijd gewonnen! De jury vond van de 90 inzendingen zijn creatie de beste. De opdracht was: maak een nieuwe voorkant voor de dyslexieleerlingenmap. De leerlingen mochten al hun creativiteit gebruiken. Wel vonden wij het belangrijk dat het onderwerp dyslexie er heel duidelijk in naar voren kwam.

    • En zij lazen nog lang en gelukkig: Dagverslag van de lectorale rede van Janneke de Jong-Slagman

      Buiten is het warm, de zon straalt op de witte gevel van Driestar educatief. Rondom het gebouw zijn alle mogelijke plekjes ingenomen door studenten en medewerkers die wat vitamine D willen meepikken.

    • Symposia 2025-2026: een jaar vol verdieping en ontmoeting

      Elk jaar organiseert Driestar onderwijsadvies meerdere symposia. In één dag verdiepen we je kennis over een specifiek onderwerp met lezingen, workshops en onderlinge gesprekken. Ontzettend verrijkend! En, laten we eerlijk zijn: zo’n dagje weg met een goede spreker, interessante ontmoetingen en een fijne catering; dat is toch ook een beetje een feestje?

    • Janneke de Jong-Slagman geïnstalleerd als lector Geletterdheid

      Op 12 juni is dr. Janneke de Jong-Slagman door bestuurder Robert Zoutendijk geïnstalleerd als lector Geletterdheid bij Driestar educatief.