Hermeneutiek en homiletiek bij William Perkins 14 maart 2024

“William Perkins (1558 – 1602) staat bekend als de ‘vader’ van het Engelse puritanisme die een enorme invloed heeft op theologie en spiritualiteit in de Engelstalige wereld en in West-Europa. Zijn hermeneutiek is klassiek-calvinistisch,” vertelt prof. Baars over William Perkins.

Op woensdag 27 maart 2024 geeft prof. A. Baars een lezing over hermeneutiek en homiletiek bij William Perkins. Deze lezing is een samenwerking tussen Studium Generale en CGO. Een aanrader, aldus prof. Baars, “want Perkins en de zijnen hebben ons echt nog wel wat te zeggen.”

Waarom is dit onderwerp relevant?
Prof. Baars: “Vandaag zijn er allerlei nieuwere vormen van hermeneutiek die ons voorhouden dat we de Bijbel op andere manieren moeten lezen dan doorgaans in het verleden. Kunnen we in onze tijd nog iets met de hermeneutiek van iemand als Perkins of is zijn visie hopeloos ouderwets en achterhaald?

Een voorbeeld: Perkins pleit voor weinig Schriftuitleg en heel veel (gedetailleerde) toepassingen. Kan dat zo wel of opent zijn visie op de toepassing juist verrassende mogelijkheden om de postmoderne hoorder te bereiken?”
 
Voor wie is deze lezing interessant?
“Deze lezing is interessant voor alle gemeenteleden die geïnteresseerd zijn in (manieren van) Schriftuitleg en een prediking die het hart raakt. Dit wordt geen puur historische lezing. Wel hoop ik in te gaan op de vraag waarom dit soort schrijvers nog steeds breed gelezen wordt. Hun werken hebben over de hele wereld een verspreiding waar menig modern theoloog jaloers op kan zijn. Zijdelings raak ik ook aan de vraag: Wat is bevindelijk preken?”

Kunt u alvast een klein tipje van de sluier oplichten van wat u gaat vertellen?
“Ik hoop in elk geval te laten zien dat we vandaag niet zomaar een streep kunnen halen door de klassieke manier van het verstaan van de Bijbel. Perkins en de zijnen hebben ons op dit punt echt nog wel wat te zeggen. Hetzelfde geldt min of meer voor de homiletiek.

Daarbij heeft het ‘overgewicht’ van de toepassingen wel zijn schaduwkanten. Kortom: ik zal hem kritisch-positief of, zo je wilt, positief-kritisch benaderen.”

Lijkt dit jou interessant? Meld je hier aan voor de lezing op woensdag 27 maart.

Meer nieuws

    • Terugblik: Symposium Hoogbegaafdheid 2025

      Op 26 maart 2025 vond het jaarlijkse symposium over hoogbegaafdheid plaats, een dag die bol stond van inzichten, inspirerende lezingen, interactieve sessies en muzikale intermezzo’s.

    • Pilotlessen Muziekaal

      Ongetwijfeld heb je het al gehoord: de pilotlessen Muziekaal zijn afgerond! Iedereen die zich heeft opgegeven (in totaal een afvaardiging van ruim 80 scholen) heeft er al volop van kunnen profiteren.

    • Gerdien Wassink volgt Ad de Waard op als orthodidact/onderwijsadviseur

      Ad de Waard, op veel scholen in voornamelijk Noordoost-Nederland een bekend gezicht, hoopt in de zomer met pensioen te gaan. Ad heeft vele jaren als onderwijsadviseur en orthodidact gewerkt bij Driestar onderwijsadvies. Zijn opvolgster Gerdien Wassink kijkt uit naar haar nieuwe baan. ‘Ik vind het een avontuur om samen met de scholen te zoeken naar mogelijkheden voor alle leerlingen om tot leren te komen.’

    • Onderzoekscentrum publiceert boekje ‘Bij de Les! Verhalen over vormende vaklessen’

      Piet Murre, lector Schoolvakken en Didactiek bij het onderzoekscentrum van Driestar educatief, heeft onlangs het boekje ‘Bij de Les! Verhalen over vormende vaklessen’ gepubliceerd.

    • Congres Vianen 2025: De gereformeerde gezindte - Draagbalk of dwarsligger?

      Onder het prikkelende thema ‘De gereformeerde gezindte – draagbalk of dwarsligger?’ organiseren de VGS, Driestar Educatief, VBSO/KOC, RMU, ROV, EMG en het Wetenschappelijk Instituut van de SGP op D.V. vrijdag 7 maart 2025 het Congres Vianen 2025. Dit congres roept de reformatorische achterban op om na te denken over hun invloed in een samenleving die wordt gekenmerkt door autonomie, morele verschuivingen en polarisatie.