Gouda 750 | Het Toekomstraam: kinderen geven Gouda door! 12 april 2022

Vandaag opent koning Willem Alexander de feestelijkheden rond Gouda 750. In de Sint-Janskerk en in Museum Gouda is er ter ere van de 750 jaar stadsrechten die de stad dit jaar viert een prachtige dubbeltentoonstelling opgezet: Beleef het wonder van Gouda.

In de kerk komen tijdelijk de oude altaarstukken terug, die voor 1572 in de kerk hingen; een tijd dat het er heel anders aan toe ging dan tegenwoordig. Via een audiotour wordt je tijdens de tentoonstelling als bezoeker meegenomen in de levendigheid van de kerk van toen. Tegelijkertijd heeft de kerk een aantal van de grote werktekeningen van de glazen, de zogenaamde kartons, uitgeleend aan Museum Gouda. Ook daar is een unieke tentoonstelling gerealiseerd waarin de bezoeker niet alleen een aantal fenomenale tekeningen van reusachtig formaat te zien krijgt, maar ook een impressie opdoet van de roerige politieke tijd rond 1572. De voorstellingen op de glazen getuigen daarvan.
Maak-met-je-klas-een-glas-Xander-de-Rooij-12.jpg

Tenslotte is er nog een geweldig kinderproject, waaraan studenten van Driestar hogeschool een bijdrage leverden. Samen met 800 kinderen van maar liefst 14 Goudse basisscholen hebben twee Goudse kunstenaars een tijdelijk ontwerp voor een nieuw raam in de kerk gemaakt. In een rondleiding door de Sint-Janskerk leerden de kinderen onder leiding van onze studenten van alles over de glazen, de voorstelling, de schenkers en de manier waarop het gebrandschilderde glas gemaakt werd.

Maak-met-je-klas-een-glas-Xander-de-Rooij-3.jpg

Student Thyrza van Berkum schrijft daarover:
Kinderen iets bijbrengen over hun eigen omgeving, het is iets wat ik heel belangrijk vind. Ik was dus ook gelijk enthousiast toen ik hoorde dat ik als pabostudent leerlingen van basisscholen in Gouda mocht rondleiden in de Sint-Jan. De Sint-Janskerk is beroemd vanwege de reeks gebrandschilderde ramen en ik mocht daar als student de kinderen wat over vertellen. De kinderen hadden werkboekjes en konden bij elk raam een opdracht maken. De opdrachten waren heel gevarieerd: van leren arceren tot een raam tekenen met kleurverschillen. De kinderen luisterden met open mond, ze stelden veel vragen en gingen vervolgens enthousiast aan de slag. Ik vond het leuk om te zien dat de leerlingen heel geïnteresseerd waren in de geschiedenis van hun stad. Zowel de kinderen als ik hebben genoten van de rondleiding!

Maak-met-je-klas-een-glas-1.jpg

In een vervolg-les kwam die opgedane kennis terug in het maken van een eigen tekening, waarin ze Gouda doorgaven. Al die tekeningen zijn door kunstenaars Suzan Schuttelaar en Judith Sluijter verwerkt tot een verrassend nieuw glas. Voor wie het in het echt wil bekijken: hartelijk welkom in de Sint-Jan, bij glas 1B! Het is ook digitaal te bewonderen via: https://klikenkijk.com/toekomstglas/ en https://klikenkijk.com/toekomstglas-extra/.
 

Meer nieuws

  • Ontwikkeling handreikingen ‘Lesgeven in christelijk perspectief’

   Binnen het lectoraat ‘Schoolvakken en didactiek vanuit christelijk perspectief’ is gestart met de ontwikkeling van handreikingen die gebruikt kunnen worden bij seculiere lesboeken. Dit project bouwt voort op de notitie ‘Leermiddelen’ die de gezamenlijke scholen voor reformatorisch voortgezet onderwijs met Driestar educatief hebben geschreven.

  • Met elkaar in gesprek over kindermishandeling

   Praten over kindermishandeling is moeilijk. Omdat je twijfelt of je het wel goed ziet, omdat je niet weet hoe je het gesprek moet aangaan, omdat je de relatie met ouder(s) en kind goed wilt houden, omdat je je afvraagt of dit het juiste moment is. Maandag begint de Week tegen Kindermishandeling, met dit jaar als thema ‘Praat met elkaar’. Lees de tips in dit artikel.

  • De christelijke vakles: een masterclass die je les van kleur laat veranderen

   In de afgelopen periode hebben op SG Pieter Zandt verschillende docenten onder de bezielende leiding van Piet Murre (lector Schoolvakken en didactiek vanuit christelijk perspectief bij Driestar educatief) een masterclass over ‘de christelijke vakles’ gevolgd. Hoe ziet zo’n masterclass eruit en wat vinden docenten ervan?

  • Methode Wonderlijk gemaakt voorziet in behoefte

   Bijna 200 scholen zijn binnen één jaar tijd overgegaan op de nieuwste versie van Wonderlijk gemaakt. Deze methode over seksuele vorming vanuit een christelijke levensvisie voorziet daarmee duidelijk in behoefte. We zijn blij dat veel scholen aan het werk gaan met de belangrijkste boodschap van Wonderlijk gemaakt: dat elk kind er mag zijn, ongeacht wat hij of zij voelt, meemaakt of doet, vanuit het geloof dat elk kind is geschapen door God de Schepper.

  • Terugblik schoolleidersdag 2022: ontwikkel je visie, begin bij jezelf

   Op 7 oktober organiseerden de VGS, VBSO/KOC en Driestar onderwijsadvies de jaarlijkse schoolleidersdag. De opkomst en de betrokkenheid waren groot. De dag stond in het teken van visiegericht leiderschap. Er was door de dag heen veel gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Lees het verslag en bekijk de foto's als een korte terugblik.