De kwaliteit van de vraag wordt bepaald door het antwoord Geplaatst op 4 september 2018

Goede vragen stellen is een kunst. We vervallen al snel in het stellen van gesloten vragen, of semi-open vragen (waarbij de leerlingen vooral bezig zijn het door jou gewenste antwoord te raden). Dat is zo lekker controleerbaar!

Maar… als we de controle los durven laten en écht open vragen durven stellen, gaat er een wereld open. Voor de kinderen: hun natuurlijke nieuwsgierigheid en creatieve denkvermogen wordt geprikkeld; ze blijken met elkaar meer te weten en te kunnen bedenken dan ze dachten. En voor de leerkracht: de antwoorden van kinderen zitten vaak verrassend goed en origineel in elkaar; je ziet je leerlingen opveren, en je leert er zelf vaak ook nog van.

 

Er zijn veel materialen die jou als leerkracht helpen om goede vragen te stellen. Een greep uit onze collectie:

 De mediatheek heeft ze!

Meer nieuws

  • Iets teruggeven aan het boek

   De beste docent Nederlands van vorig jaar krijgt zijn klas aan het lezen, tegen de dalende trend in. 'Het gaat erom dat de leraar de leerling zíét. En dat de leerling weet dat hij gezien wórdt.'

  • De koning moet nog 26 nachtjes slapen...

   ... en dan is het feest! Op 27 april viert koning Willem-Alexander zijn verjaardag en heel ons land is die dag in feeststemming. Een mooi thema om deze maand met je groep over te werken!

  • Beleef en bewonder de sterrenhemel

   Kom sterrenkijken! Van 15 tot en met 17 maart vinden de Landelijke Sterrenkijkdagen plaats.

  • Biddag

   De Heere Jezus roept ons op om 'altijd te bidden en niet te vertragen'. Toch nemen we er 13 maart een dag speciaal de tijd voor.

  • Biddag

   Wat zou jij gevraagd hebben als je Salomo was?