'De Driestar wil zichzelf blijven in hbo-wereld' 26 juni 2019

Driekwart eeuw bestaat de Driestar in september. De in 1944 opgerichte kweekschool in Krabbendijke ontwikkelde zich tot een hogeschool die duizenden docenten opleidde. Meesters en juffen, leraren en leraressen die vervolgens weer klassen vol kinderen onderwijs gaven. Een terugblik en een vooruitblik met huidig bestuurder drs. L. N. Rottier (60) en zijn voorganger, ir. M. Houtman (76).

Dit artikel verscheen eerder in het Reformatorisch Dagblad

De Driestar was klein toen Houtman in 1983 de derde kapitein op het schip werd. De school telde zo’n 400 studenten. In zijn tijd veranderden de pedagogische academie en de opleiding voor kleuterleidsters in een hogeschool. Kwekelingen werden studenten.

Niet alle docenten waren blij met die omslag, herinnert Houtman zich. Niet langer konden ze hun lessen naar eigen inzicht invullen. Voortaan werd samen met andere pabo’s, met de directie en collega-docenten de inhoud van het vak bepaald.

De docent kreeg minder te zeggen?

Rottier: „Sommige docenten vonden dat hun vrijheid hun werd afgepakt. Zij werkten behoorlijk autonoom en het was een hele strijd om te veranderen. Maar wie een goede, constructieve rol speelde, had natuurlijk ook iets te zeggen over het nieuwe curriculum.”

2019-06-18-katDI1-dubbelinterviewdriestar-6-FC-web-news.jpg

Wil je graag verder lezen? Klik hier om het hele artikel te lezen op RD.nl.
Kom jij ook naar de reünie? Meld je hier aan!

Meer nieuws

  • Meer dan 50 jaar terug in de tijd

   In 1963 binnenstappen op de kweekschool De Driestar, 4 jaar later met een onderwijsbevoegdheid voor het lager onderwijs naar buiten komen. Dat is de historie van Bep van Vliet, geboren Van Dam, als je praat over De Driestar. Meer dan 50 jaar later is de band met De Driestar en het onderwijs er nog steeds.

  • Blik terug in de tijd! - internaat

   Blik terug in de tijd! - internaat

  • Zeeuwen gezellig samen naar reünie

   Een groep van 22 Zeeuwen hoopt zaterdag 7 september ook naar de reünie te komen van De Driestar. Zij gaan voor een reünie met een plus: een nachtje weg en een ontmoeting met oud-studiegenoten in Gouda.

  • Het fenomeen Driestarstel: Gerrit-Dinant en Alijanne ter Harmsel

   Al zo’n 75 jaar zijn ze er, Driestarstellen. Net zolang als de geschiedenis van 'de Driestar'. Begonnen in 1944 in Krabbendijke als kweekschool op reformatorische grondslag. Nu siert de naam 'Driestar' op twee scholen in Gouda: Driestar hogeschool en Driestar college.

  • Blik terug in de tijd! - Docenten

   Blik terug in de tijd! - Docenten