Rapport Onderwijsraad over omgaan met Corona 11 juni 2020

Met het rapport ‘Vooruitzien voor jonge generaties’ geeft de Onderwijsraad een tweede advies richting overheid en scholen dat zich richt op het omgaan met de gevolgen van de coronacrisis.Het rapport omvat alle onderwijssectoren en geeft belangrijke onderwerpen aan, zeker voor leidinggevenden. We pakken er drie uit.
 
De Onderwijsraad stelt als uitgangspunt dat scholen en universiteiten ‘ook een sociale ontmoetingsplek [zijn], een plaats om samen te leren en te leren samenleven, een gemeenschap gedragen door gezamenlijk beleefde momenten. Persoonlijk contact en interactie zijn essentieel voor het onderwijsproces en om aan brede onderwijsdoelen te werken’ (p. 5). Hij adviseert om die functie goed voor ogen te houden bij afwegingen en besluitvorming. Onderzoek en publicaties van de lectoren Bram de Muynck en Piet Murre sluiten aan bij dit uitgangspunt
 
Een belangrijk speerpunt is om te investeren in goede leesvaardigheid. ‘Het is de sleutel tot begrip van kennis-vakken, digitale vaardigheden en burgerschap’ (p. 6). Lezen is ook voor Driestar educatief een belangrijk speerpunt. De blogs en het onderzoek van dr. Janneke de Jong geven scholen handvatten.
 
Een derde speerpunt is dat de raad (opnieuw) aanbeveelt om onderzoek te doen (p. 9, 12, 13). Dat sluit aan bij initiatieven die het onderzoekscentrum van Driestar reeds ondernomen heeft.

Meer weten?

Heb je vragen naar aanleiding van dit onderwerp of wil je meer informatie? Neem dan contact op met het onderzoekscentrum.

Meer nieuws

  • Gratis webinar 'Met Kohnstamm op zoek naar innerlijke vrede binnen opvoeding en onderwijs'

   Het bereiken van innerlijke vrede als opvoedingsdoel is nu niet bepaald het eerste waar je als opvoeder of leraar aan denkt. Toch stelde de beroemde Nederlandse pedagoog Philipp Abraham Kohnstamm (1875-1951) zo’n 100 jaar geleden al dat opvoeding hier op gericht zou moeten zijn: innerlijke vrede bereiken door het luisteren naar de stem van het geweten en het worden van een ongeëvenaarde persoonlijkheid. Wat bedoelde hij hier mee? En waar is het op gebaseerd?

  • Benedictijnse stuurmanskunst: Unieke masterclass met Wil Derkse

   Op 11 november 2021 organiseert het team Leiderschap en coaching een unieke masterclass met filosoof Wil Derkse waar we met lessen uit de Benedictijnse spiritualiteit aan de slag gaan doen en het toepassen op (ons) leiderschap.

  • Belangrijk: laatste subsidieronde Wonderlijk gemaakt geopend!

   Via gezondeschool.nl kunnen scholen sinds 4 oktober 2021 meedoen aan een nieuwe ronde 'Stimuleringsregeling Gezonde relaties en seksualiteit'. Omdat Wonderlijk gemaakt Basis een 'Erkende interventie' is, komt de aanschaf ervan in aanmerking voor subsidie via deze regeling.

  • Kinderboeken en grove taal

   Het boek dat bekroond is met de Gouden Griffel kan van de Bond tegen vloeken ook goud krijgen voor het taalgebruik: Gozert van Pieter Koolwijk bevat volgens het recent gepubliceerde juryrapport geen grove taal.

  • Boekentips van onze mediatheek

   De Kinderboekenweek is hét moment om inspiratie op te doen voor nieuwe, actuele voorleesboeken. Misschien weet je niet waar je moet beginnen. Daarom geeft onze mediatheek een aantal boekentips die je bij ons kunt lenen.