Twee plus twee? 7 januari 2021 Door P.M. (Piet) Murre

Zo’n 15 jaar geleden zat ik te ontbijten met een vriendelijke professor, ooit rooms-katholiek. Hij vroeg wat ik deed en toen ik vertelde dat ik bij een christelijke lerarenopleiding werkte, was zijn vraag of je dat dan merkt bij wiskunde, ‘want of twee plus twee vier is, hangt toch niet van je geloof af?’. Geldt een dergelijk bezwaar ook voor andere vakken? Heeft hij gelijk?

Mathematics through the eyes of faith

Ik denk van niet, maar hoe je de relatie tussen wiskunde en christen-zijn ziet, is nog niet zo makkelijk onder woorden te brengen. In ‘Mathematics through the eyes of faith’ reiken de auteurs in elk geval flink wat denkstof aan. In een fraaie inleiding met een gesprek tussen vier geïnteresseerde studenten (elk vanuit een ander vakgebied) komen grote vragen tevoorschijn rond onder meer oneindigheid, hogere dimensies, toeval en kans, waarheid, bewijs, schoonheid, en de wonderbaarlijke kwestie dat wiskunde zo effectief is gebleken in het beschrijven verschijnselen in de natuur. De rest van het boek geeft eerst een historisch overzicht en gaat dan op deze vraagstukken in. Om het boek te lezen, is belangstelling voor exacte vakken natuurlijk een pré. Kennis van de wiskunde ook, maar met mijn roestige wiskunde was het echter prima te doen. Twee gedachten die overbleven na het lezen wil ik doorgeven. 

Vakgroep wiskunde

Allereerst vermoed ik dat het (samen) doornemen van een boek als dit veel kan opleveren voor een vakgroep wiskunde, en mogelijk ook natuurkunde. Het zou me niet verbazen als er ook dingen uitgehaald kunnen worden waar met bovenbouwleerlingen iets mee gedaan kan worden. 

Abstract en wiskundig

Tegelijk, als tweede, de begrippen en benaderingen zijn van een ‘hoog’ gehalte: tamelijk abstract en wiskundig vormgegeven (met symbolen en dergelijke). Hoe kunnen we onze vmbo-leerlingen (ruim 50% van het totaal) ook iets meegeven dat wiskunde te maken heeft met hoe God de wereld heeft gemaakt en ingericht? Daar zijn zeker ideeën over te opperen, maar uitwerking vergt veel meer ruimte dan deze blog heeft. Een andere keer dus.
 
Tenslotte, voor de niet-wiskundigen: Bovenstaand boek maakt deel uit van een serie waarin ook over biologie, business, geschiedenis, literatuur, muziek, psychologie en sociologie is geschreven. Neem en lees.
 
Naar aanleiding van: Bradley, J., Howell, R. (2011). Mathematics through the eyes of faith. New York: Harper Collins.