Lady Gaga: laat je identiteit je religie zijn 17 mei 2011

Dear Monsters. Laat je identiteit je religie zijn. Zo begint Lady Gaga haar brief aan de lezers van Metro. Vandaag is ze gasthoofdredacteur van het blad in een speciale editie die in twintig landen verschijnt.

Door Elsbeth Visser-Vogel en Janneke Westerink
 
Lady Gaga presenteert zich als stem van haar generatie. Haar fans, die ze Little Monsters noemt, vormen een op zichzelf staande cultuur en zijn hun eigen religie. Uit haar songs en uitlatingen tekent zich een uiterst diffuus mensbeeld af. Juist omdat iedereen verschillend is, is iedereen hetzelfde. Je kunt niet bepalen waar je zelf ophoudt, daar begint de ander namelijk al. ‘Wij zijn elkaar.’

Onder reformatorische jongeren is Lady Gaga een populaire artieste. Dagelijks worden ze zo geconfronteerd met een maatschappij waarin religie wordt gezien als iets dat vooral in jezelf te vinden is. Lady Gaga geeft in concrete taal de huidige levensbeschouwing weer. Geloof in jezelf en alles komt goed.

Aan de ene kant leven reformatorische jongeren in een maatschappij waarin centraal staat dat je vooral je eigen religie moet zijn, aan de andere kant groeien zij op met de boodschap dat er alleen redding is buiten jezelf, in de Ander, Jezus Christus. Hoe ervaren reformatorische jongeren deze twee werelden? Zien ze de kloof tussen de wereld van Lady Gaga en het Koninkrijk van God? Waar zoeken zij hun identiteit en hoe?

Beide werelden zijn werkelijkheid voor deze jongeren. Negeren of verwerpen van de wereld van Lady Gaga is daarom geen optie. Jongeren hebben ouders, docenten en kerkelijk werkers nodig die bereid zijn samen met hen op zoek te gaan naar antwoorden die zij nodig hebben om hun identiteit te kunnen vormen in deze maatschappij. Een handvat nodig? Ga in gesprek met jongeren en vergelijk met hen de weg naar jezelf van Lady Gaga met de weg naar Jezus Christus die in de Bijbel aangewezen wordt.